Συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Στο επίκεντρο η ανάγκη στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Απόστολος Μάρης: "Άμεση στελέχωση με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και με επιπλέον μέτρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των οφελούμενων"

Τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας και της ένταξής του στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027», αποφάσισαν τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου.

Το Κέντρο το οποίο λειτουργεί από το 2017 έως και μέχρι σήμερα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε 1.200 ωφελούμενους, αποτελεί έναν κοινωνικό πυρήνα ο οποίος αναζητεί επιπλέον μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων, αλλά και της στελέχωσής του με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ανάγκη εξέρευσης χώρων στέγασης άστεγων

Την ανάγκη διεύρυνσης των υπηρεσιών που προσφέρει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, έφερε στην επιφάνεια το θέμα συζήτησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2021-2027”.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και για την ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού, όπως μόνιμου κοινωνικού λειτουργού, μίλησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Απόστολος Μάρης.

Ο κ. Μάρης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν από τη δημοτική σύμβουλο, Μαρία Μαυρίκου, σχετικά με τα στοιχεία των ωφελουμένων, αλλά και με τις υπηρεσίες που η δομή προσφέρει στις κοινωνικές ευάλωτες ομάδες, τόνισε ότι το Κέντρο από το 2017 έχει καταγράψει θετικό πρόσημο, με την παροχή συμβουλευτικής και οικονομικής βοήθειας.

"Η δομή δημιουργήθηκε το 2017 και αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους και στόχος της είναι οι αιτήσεις ένταξης ή ανανέωσης του δικαιώματος για τα προγράμματα του ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα επίδομα στέγασης και γέννησης τέκνου, η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων, η λήψη πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, της επισιτιστικής αρωγής ευπαθών ομάδων κ.λπ"¨, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι εκτός από τα παραπάνω, σημαντική είναι η παρουσία και παροχή βοήθειας από τους κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι στην 6χρονη πορεία του έχουν κληθεί να βοηθήσουν ή και να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα.

"Η δομή έχει καταγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα στην πορεία λειτουργίας της, αλλά το βασικό της πρόβλημα είναι η στελέχωσή της με μόνιμους υπαλλήλους, προκειμένου να αναλάβουν δύσκολες υποθέσεις. Είναι πολύ σημαντική η στήριξη που έχουμε από την υπηρεσία της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, εκτός όμως από τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες που έχει παράξει η δομή, αναφέρθηκε και στην ανάγκη που υπάρχει προκειμένου να δοθεί λύση στη στέγαση είτε ανθρώπων που δεν έχουν που να μείνουν, είτε συμπολιτών μας που διαβιούν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες.

"Υπάρχει ανάγκη εξεύρεση χώρου για τη φιλοξενία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά και άλλα προβλήματα. Μία δηλαδή στέγη φιλοξενίας για οκτώ ή εννέα ατόμων. Τέτοιες δομές χρειαζόμαστε, όπως είναι αυτές για αστέγους. Χρειαζόμαστε κτήρια τα οποία θα μετατραπούν είτε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε μέσω ενός προγράμματος, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τους απόρους, καθώς τώρα με τα επιδόματα που εισπράττουν νοικιάζουν τις περισσότερες φορές ακατάλληλους χώρους. Αναφερόμαστε σε εκείνους που χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας για να πατήσουν στα πόδια τους", δήλωσε ο κ. Μάρης.

Σχετικά με την τήρηση του μητρώου των οφελούμενων της δομής, θέμα το οποίο τέθηκε από την κα. Μαυρίκου, ο κ. Μάρης σημείωσε ότι αυτό τηρείται ευλαβικά με την τήρηση όλων των προσωπικών δεδομένων και το οποίο κωδικοποιημένο πλέον αποστέλλετε προς τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του 2023-2024 στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 65 ωφελούμενοι, με τον αριθμό τα προηγούμενα χρόνια να έχει ξεπεράσει ακόμη και τους 1.200.

"Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που καταγράφονται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ του ΟΠΕΚΑ, οπότε οι συγκεκριμένοι δεν φαίνονται στην δική μας δομή", είπε, καταλήγοντας ότι παραμένει επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη μόνιμων κοινωνικών λειτουργών στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Ένταξη στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα

Η συνέχιση δράσης του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, με χρηματοδότηση από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2021 - 2027, περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών, πληροφόρηση και παραπομπή των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Συνεργασία με υπηρεσίες και παραπομπή αιτημάτων σε δομές και υπηρεσίες, όπως με την Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.Υ.ΠΑ.) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας.

Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων, παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και Θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, αλλά και το επικαιροποιημένο τεχνικό παράρτημα υλοποίησης, η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου, ανέρχεται στις 290.000,00 ευρώ.

Ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας

Το Κέντρο Κοινότητας το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2017, έχει στόχο την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τη διασύνδεσή τους με υπηρεσίες Και δομές Και την παροχή υπηρεσιών με στόχο την Κοινωνική και εργασιακή

επανένταξή τους, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Το Κέντρο Κοινότητας στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται στο κτήριο του ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Το Κέντρο είναι στελεχωμένο με τρία άτομα ειδικότητος Κοινωνικού Λειτουργού, τα οποίο διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία στην επιστημονική υποστήριξη και υλοποίηση δράσεων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και στη συμβουλευτική ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Επίσης είναι στελεχωμένο οπό ένα ακόμα άτομο (ΔΕ Διοικητικού) το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει τη λειτουργία του προγράμματος της επισιτιστικής αρωγής προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, καθώς και του ΕΠ του ΤΕΒΑ.