Έσβησε η Ολυμπιακή φλόγα του Ρίο
- Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2016 - 06:17
- / Eνημέρωση: 23 Αυγ. 2016 - 20:00
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έληξαν με πολύχρωμες εικόνες στις οποίες αποτύπωσαν αυτό που καλύτερα από τον κάθε ένα γνωρίζουν οι Βραζιλιάνοι, το καρναβάλι, δίνοντας την πανηγυρική ατμόσφαιρα στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής.
Διακρίσεις από χρυσό, ασήμι και χαλκό στόλισαν τα στήθη των αθλητών που πρώτευσαν, στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου, όπου απλά και μόνο η συμμετοχή σε αυτό αποτελεί τιμή για κάθε αθλητή.
Με ικανοποίηση υποδέχεται και η Ελλάδα τους αθλητές της που την εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο, καταφέρνοντας μάλιστα να την ανεβάσουν 6 φορές στο βάθρο των νικητών, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προφήτευαν την πλήρη αποτυχία, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση.
Η λήξη των αγώνων
Το 20ήμερο των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο έληξε με την λάμψη των πυροτεχνημάτων και με πολύ χορό υπό τους βραζιλιάνικους ρυθμούς της σάμπα.
Η κακή οργάνωση και τα πολλά τεχνικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων, δεν στάθηκαν ικανά να μειώσουν το πνεύμα της χαράς που κυριάρχησε στην τελετή λήξης, η οποία, παρά την καταρρακτώδη βροχή, δεν έχασε τίποτε από το κέφι και τη λάμψη της.
Κατά την είσοδο στο στάδιο των σημαιοφόρων των ολυμπιακών ομάδων, πρώτη ήταν, κατά το τελετουργικό, η Ελλάδα, με σημαιοφόρο την χρυσή ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη.
Καθώς η χρυσή Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη είχε ήδη αποχωρήσει από τη Βραζιλία, υπήρξε κλήρωση μεταξύ των άλλων δύο χρυσών ολυμπιονικών, Κατερίνας Στεφανίδη και Λευτέρη Πετρούνια, για το ποιος τελικά θα είναι ο σημαιοφόρος στην τελετή λήξης.
Οι Βραζιλιάνοι διατήρησαν και το τελετουργικό της βράβευσης των νικητή του μαραθωνίου κατά την τελετή λήξης, που πρώτη καθιέρωσε η Αθήνα στους Ολυμπιακούς του 2004.
Σε αυτή την Ολυμπιάδα φιλοξενήθηκαν 206 χώρες, από τις οποίες προέρχονταν οι 10.500 αθλητές οι οποίοι αγωνίστηκαν σε 28 αθλήματα, μεταξύ των οποίων είναι το ράγκμπι και το γκόλφ, που για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν στα ολυμπιακά αγωνίσματα.
Οι δύο ομάδες που προκάλεσαν αίσθηση σε αυτούς τους αγώνες ήταν η ομάδα των ανεξάρτητων αθλητών, οι οποίοι επέλεξαν να μην εκπροσωπήσουν καμία χώρα και η ομάδα των προσφύγων, που μετείχαν στη διοργάνωση με την σημαία και την υποστήριξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στη συγκομιδή μεταλλίων, για ακόμα μία φορά πρωτοστάτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κατέκτησαν συνολικά 121 μετάλλια, εκ των οποίων τα 46 είναι χρυσά, 47 αργυρά και 38 χάλκινα, ενώ δεύτερη στην κατάταξη των μεταλλίων έρχεται η Μεγάλη Βρετανία με 67 μετάλλια, εκ των οποίων τα 27 είναι χρυσά, 23 αργυρά και 17 χάλκινα και τρίτη η Κίνα που συγκέντρωσε 70 μετάλλια, εκ των οποίων τα 26 είναι χρυσά, 18 αργυρά και 26 χάλκινα.
Η αποτίμηση και η ψύχραιμη καταγραφή των οργανωτικών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν κατά το 20ήμερο των αγώνων θα γίνει το προσεχές διάστημα, με την Βραζιλία να περνά στην ιστορία σε χαμηλή κατάταξη ως διοργανώτρια χώρα.
Μετά από ένα τρίωρο χορού και χαράς, έσβησε η ολυμπιακή φλόγα του Ρίο, το οποίο παρέδωσε την ολυμπιακή σημαία στο Τόκιο, που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
Μικρή αποστολή μεγάλες επιδόσεις
Την μικρότερη σε αριθμό αθλητών αποστολή είχε η Ελλάδα στο Ρίο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπολείπεται σε διακρίσεις, καθώς στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το 5ο καλύτερο αποτέλεσμα κατάκτησης μεταλλείων.
Από τους Ολυμπιακούς του 1996 και μετά για πρώτη φορά η ελληνική αποστολή αριθμούσε λιγότερους των 100 αθλητών, οι οποίοι κατάφεραν όμως να φέρουν διακρίσεις υψηλότερες από όσες είχε η χώρα στους Ολυμπιακούς του 2008 και του 2012.
Τις υψηλότερες της επιδόσεις όσον αφορά στα μετάλλια κατέγραψε η Ελλάδα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, κατακτώντας 50 μετάλλια, ο αμέσως επόμενος υψηλότερος αριθμός μεταλλίων, που έφτασαν τα 16, ήταν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, 13 μετάλλια ήταν στο Σίνδεϊ το 2000, με 8 μετάλλια στους αγώνες της Ατλάντα το 1996 και φέτος οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν 6 συνολικά μετάλλια.
Τις διακρίσεις στο βάθρο των νικητών ξεκίνησε η Άννα Κορακάκη κατακτώντας αρχικά ένα χάλκινο και στη συνέχεια ένα χρυσό στη σκοποβολή, τα πρώτα μετάλλια σε αυτό το αγώνισμα μετά το 1920, πετυχαίνοντας να είναι η επόμενη μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα που κατάφερε να κατακτήσει δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους και η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, με την χώρα να έχει να λάβει μετάλλιο στη γυμναστική από τους αγώνες του 2004 όπως και πρωτιά στον στίβο από την ίδια χρονιά.
Για πρώτη φορά μετά το 1896 κατακτήθηκε για την Ελλάδα Ολυμπιακό μετάλλιο από αθλητή της κολύμβησης, όπου ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το ασημένιο στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, ενώ επανήλθαν τα μετάλλια στην ιστιοπλοία, με την κατάκτηση του χάλκινου από τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή.
Τα μετάλλια αυτά έφεραν την Ελλάδα στην 26η θέση κατάταξης μεταλλίων, όμως πέραν των διακρίσεων, αξιοπρεπείς και ελπιδοφόρες εμφανίσεις έκαναν στο σύνολο τους οι αθλητές της Ελληνικής αποστολής, εκ των οποίων 14 κατάφεραν και προκρίθηκαν στους τελικούς, με 12 να κατατάσσονται στις πρώτες 8 θέσεις, ενώ στην 6η θέση κατετάγη και η Εθνική ομάδα ανδρών του πόλο.
Αυτές οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών διέψευσαν πανηγυρικά τις αρνητικές προγνώσεις των επιφανών οικονομικών αναλυτών της Goldman Sachs, οι οποίοι στην έκθεση που συνέταξαν λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων κατέτασσαν πολύ χαμηλά την Ελλάδα, κρίνοντας πως δεν πρόκειται να λάβει κανένα μετάλλιο.
Η εν λόγω έκθεση αφορούσε πολιτικοοικονομικές αναλύσεις για τις συμμετέχουσες χώρες στους αγώνες, βάσει των οποίων εξάγονταν συμπεράσματα για τα μετάλλια που κατακτηθούν από τους αθλητές τους.
Με το σκεπτικό που αναλυόταν στην έκθεση και συνοψιζόταν στην εκτίμηση πως τα χρυσά μετάλλια είναι αποτέλεσμα της «οικονομικής ανάπτυξης», έκριναν πως χώρες σαν την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα, δεν θα επιστρέψουν με κανένα μετάλλιο, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
Συγκεκριμένα ανέφεραν πως «η Ελλάδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, καταγράφει φτωχότερες αθλητικές επιδόσεις από αυτές που θα μπορούσε να επιτύχει στους οικονομικούς της δείκτες».
Οι μεγάλοι οικονομολόγοι προδόθηκαν από τους Έλληνες αθλητές, αποδεικνύοντας πως όσο και αν επιχειρείται η δημιουργία αρνητικού κλίματος για την χώρα, η θέληση των Ελλήνων θα αποτελεί πάντοτε αστάθμητο παράγοντα στις ξένες μεθοδεύσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η παράκτια κωπηλασία εισάγεται στους Ολυμπικούς Αγώνες
23 Οκτ. 2024 - 13:57 - Με ιστιοφόρο θα ταξιδέψει η Ολυμπιακή φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024
3 Φεβ. 2023 - 20:08 - Euroleague: Ο Διαμαντίδης κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης
8 Ιαν. 2025 - 17:05 - AI WTA 500- H Σάκκαρη-ως «lucky loser»- θα παίξει τα ξημερώματα με την Νόσκοβα
6 Ιαν. 2025 - 16:07 - Αθλητισμός: Τα «ραντεβού» των σπορ για το 2025
2 Ιαν. 2025 - 14:45