Διεύρυνση της ΕΕ το 2030, αν οι χώρες θα είναι έτοιμες

  • Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, 2023 - 10:56

 

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Για τη διεύρυνση το 2030 που προγραμματίζουν οι εγκέφαλοι των Βρυξελλών, ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε στη Γρανάδα την περασμένη εβδομάδα, την πλήρη αντίθεσή του για το χρόνο που υποστηρίζουν πολλοί, λέγοντας: «Δεν έχει να κάνει με το πότε οι χώρες θα είναι έτοιμες. Το ερώτημα είναι αν οι χώρες θα είναι έτοιμες»1.

Ένα το κρατούμενο, και δύο τα κρατούμενα πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ λέγοντας, όπως του κ. Γιούνγκερ που δε μάσησε τα λόγια του λέγοντας ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη της Ουκρανίας με τόσο διεφθαρμένο καθεστώς.

 

Στη χαοτική και παραπαίουσα Ε.Ε. η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια προειδοποιεί για «νέα κανονικότητα» στη λήψη αποφάσεων για κρίσεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. Την παρατήρησή της στηρίζει στην απο-ιεράρχηση των αξιών», με δεδομένο ότι τα στοιχεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να θεωρούνται ως προαιρετική προσθήκη στην πολιτική συμφωνία». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής που διερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση από πλευράς οργάνων ή άλλων υπηρεσιών της ΕΕ, ή ακόμα ενώσεις ή επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ, διαπιστώνει περιπτώσεις κακοδιοίκηση όπως αθέμιτες ενέργειες, διακριτική μεταχείριση, κατάχρηση εξουσίας, απουσία ή άρνηση ενημέρωσης, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και παράτυπες διαδικασίες2.

Αυτό είναι το κλίμα της παραπαίουσας ΕΕ αυτή τη χρονική στιγμή. Και στην κατάσταση αυτή οι ιθύνοντες προσπαθούν να περάσουν το θέμα της διεύρυνσης και κυρίως με την Ουκρανία. Μια χώρα που οι υπολογισμένες ανάγκες για την ανασυγκρότησή της υπολογίσθηκαν το Μάρτιο 2023 σε περίπου 400 δις €. Τα αμύθητα αυτά ποσά θέτουν σε αμφισβήτηση όλο το οικοδόμημα της ΕΕ. Στα ποσά αυτά, για να μην το ξεχνούμε, ήλθε μόλις χθες η απάντηση από τις πλούσιες περιφέρειες της ΕΕ που συνοψίζεται στη φράση «μην αγγίζεις τα λεφτά μου» για το θέμα της διεύρυνσης3. Η φράση αυτή δεν είναι τυχαία, και πρέπει να απασχολήσει τους κυβερνώντες, πριν πάρουν αποφάσεις για φρούδες καταστάσεις. Τα πλουσιότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ότι η διεύρυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κονδυλίων συνοχής, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μιλάμε για χρήματα. Όπως σημειώνει και το έγκυρο EURACTIV, η πολιτική συνοχής της ΕΕ, που είναι περίπου, το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για να βοηθήσει τις φτωχότερες περιφέρειες να καλύψουν τη διαφορά με τις πλουσιότερες, αν και οι πλουσιότερες περιφέρειες είναι επίσης επιλέξιμες για χρηματοδότηση, αν και σε μικρότερα ποσά.

Κατά την τρέχουσα επταετή δημοσιονομική περίοδο από το 2021 έως το 2027, 426 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την πολιτική συνοχής της ΕΕ, τα οποία συμπληρώνονται με επιπλέον 776 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης που συστάθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Έτσι, αρχίζει να δημιουργείται ένας πόλος αντίδρασης στο ενδεχόμενο διεύρυνσης με την Ουκρανία, έστω και αν αργήσει να υλοποιηθεί μια τέτοια πολιτική. Στην ουσία, για να είμαστε ρεαλιστές θεωρούμε ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ η Ουκρανία, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και αξιωματούχος του Κιέβου θεωρεί ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα προκαλέσει το ξαναγράψιμο της ΚΓΠ.4 . Και συνεχίζει ο αξιωματούχος του Κιέβου, λέγοντας ότι «Η αξιολόγηση του αντίκτυπου της ένταξης της Ουκρανίας στις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ βάσει των ισχυόντων κριτηρίων δεν αποτελεί σχετική άσκηση, καθώς η ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ πιθανότατα θα οδηγήσει στο τέλος της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα…».

Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή της για την Ουκρανία πριν από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης. Αυτό το σημειώνουμε επειδή στις 2 Οκτωβρίου 2023, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Κίεβο για να συζητήσουν την πολιτική και στρατιωτική στήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας και της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας, ανακοινώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 05-10-20235 η προσπάθεια για « Νέο μηχανισμό για την Ουκρανία συνολικής δυναμικότητας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024-2027». Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει η ΕΕ και στη διαδικασία αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, για τον οποίο απαιτούνται προσαρμογές, καθώς έχει εξαντληθεί σοβαρά μετά τις πολλαπλές κρίσεις που σημειώθηκαν από το 2021.

Εδώ φτάνουμε και στο προσκήνιο των συμπερασμάτων μας, που αφορούν το τίμημα της διεύρυνσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θεωρείται ότι η Γαλλία και η Ιταλία θα είναι μεταξύ εκείνων που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Το «μεταξύ εκείνων που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα» δείχνει με ευκρίνεια, ότι χώρες όπως η δική μας θα υποστεί εξαιρετική αφαίμαξη αν τολμήσουν οι κυβερνώντες να δώσουν σύμφωνη γνώμη για ένταξη ης Ουκρανίας, όπως και για τους γείτονες που επανέρχονται στο θέμα της πλήρους ένταξης, γνωρίζοντας ότι η Δύση υποκύπτει σε όλα τα τερτίπια τους.

Η άθλια πολιτική των Βρυξελλών στον τομέα της γεωργίας, οδήγησε περιοχές ολόκληρες να εγκαταλείπουν την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, να ξεπουλούν κοπάδια ολόκληρα κτηνοτροφίας και να επιβάλουν ακόμη και περιορισμούς στην οικιακή εκτροφή ζώων προς άμεση οικογενειακή κατανάλωση, όπως έχουμε ήδη. Αν συνυπολογίσουμε και τις τελευταίες καταστροφές στο Θεσσαλικό κάμπο, καταλαβαίνει κανείς ότι πρέπει να διαφυλάξουμε πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα από ις ασυναρτησίες των ανύπαρκτων ταγών της ΕΕ. Και μπορούμε, αφού οι Συνθήκες μας δίνουν το δικαίωμα. Καμιά θεώρηση «ανταλλαγμάτων» δεν πρέπει να εμφιλοχωρήσει για να κάμψει τη μόνη εθνική θέση στο θέμα αυτό. Ακόμη περισσότερο να συνυπογράψουμε τη δήλωση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Γιούνγκερ που θεωρεί ότι «Η Ουκρανία είναι εντελώς διεφθαρμένη και το να δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις στους Ουκρανούς σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία6.

 

1 https://www.euractiv.fr/section/elargissement/news/elargissement-de-lue-je-ne-suis-pas-du-tout-daccord-avec-cette-date-lance-mark-rutte/

2 https://euobserver.com/health-and-society/157472?utm_source=euobs&utm_medium=email

3 https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/dont-touch-my-money-rich-regions-concerned-by-perspective-of-eu-enlargement/

4 https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/ukraines-eu-membership-will-trigger-a-rewriting-of-cap-says-kyiv-official/

5 https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230929IPR06109/a-long-term-solution-for-ukraine-s-funding-needs

6 https://www.politico.eu/article/jean-claude-juncker-ukraine-corruption-eu-accession/ ν