Σαμποτάζ στη μείωση φυτοφαρμάκων

  • Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 27 Νοε. 2023 - 7:26

 

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κοντή μνήμη, που ισοδυναμεί με «μικρή» συνείδηση, και ξέχασαν ότι οι ιδρυτές της Κοινής Αγοράς που σήμερα λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλαβαν ότι η πρώτη και πλέον επώδυνη κοινή πολιτική ήταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα εκφράζεται με τα αρχικά ΚΓΠ. Η αναγκαία αυτή πολιτική βοήθησε να ξε-πεινάσουν οι Ευρωπαίοι την πλέον δύσκολη εποχή τους και να φθάσουν σε πεδία αυτάρκειας που ξεπέρασαν και έφθασαν σε πεδία υπερεπάρκειας.

 

Σήμερα τη βλέπουν όλοι ως την πλέον ευάλωτη και αφού τη μείωσαν σημαντικά κάθε λίγο και λιγάκι την οδηγούν σε πλαίσια επανεθνικοποίησης. Καθεστώς που οι λεγόμενοι «αδύναμοι προϋπολογισμοί» στους οποίους ανήκει και η χώρα μας, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν  με την ίδια ευχέρεια, όπως οι πλούσιες χώρες που ευχαρίστως θα μειώνουν τα κονδύλια της απαραίτητης αυτής πολιτικής.

Έτσι, ο στρεβλός ρόλος που έπαιξαν οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη έρχεται να δυναμώσει την κατάρρευση της κατ εξοχήν κοινοτικής πολιτικής που φρόντιζε τον άνθρωπο, και όχι μόνο στα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης, αλλά στον κόσμο ολόκληρο.

Και ξαφνικά γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου που τα λόμπυ σαμποτάρουν συνειδητά και αποτελεσματικά τη μείωση των φυτοφαρμάκων, καθώς το Συμβούλιο ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει περισσότερες μελέτες[1].

Και αυτό ήλθε σε πλήρη αντίθεση με την στήριξη των πολλών να προχωρήσει η Ευρώπη σε μείωση των φυτοφαρμάκων, πράγμα που θα γινόταν εφικτό αν εκδηλωνόταν η κατάλληλη υποστήριξη στους αγρότες για να το επιτύχουν αυτό. Μια τέτοια προοπτική επιβαλλόταν γιατί τα φυτοφάρμακα αποτελούν σημαντική αιτία δραματικής μείωσης της βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο, μια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε ακόμη πιο προχωρημένο στάδιο από την κλιματική κρίση, θέτοντας σε κίνδυνο «την ακεραιότητα των ζωντανών συστημάτων» από τα οποία εξαρτώνται επίσης οι άνθρωποι, σύμφωνα με εξειδικευμένους παρατηρητές.

Μπορούμε πλέον να θεωρούμε ότι ουσιαστικά τα λόμπυ που έδρασαν αντίθετα στη μείωση των φυτοφαρμάκων  οδήγησαν στην κατάρρευση της Πράσινης Συμφωνίας, μιας  κατάρρευσης του Green Deal που δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Ήλθε και έκατσε για τα καλά από τη δραστηριοποίηση των λόμπυ που στηρίχθηκε στην τρομοκρατία για απώλεια παραγωγικότητας και επισιτιστική ασφάλεια.

Τόσο όμως η απώλεια παραγωγικότητας, όσο και η επισιτιστική ασφάλεια στηρίχθηκαν στις λάθος αποφάσεις των μέτρων που πάρθηκαν εντελώς πρόχειρα από τους ευρωηγέτες, ταγούς μέσου και κάτω βεληνεκούς, που προκάλεσαν α) αναστολή προμήθειας λιπασμάτων, βασικού εξαγώγιμου ρώσικου προϊόντος, και έθεσαν σε κίνδυνο το στρατηγικό όπλο Ουκρανίας – Ρωσίας που είναι η υπερπαραγωγή σιτηρών, και β) η απώλεια του πλεονεκτήματος της φθηνής ενέργειας έθεσε σε περιδίνηση ολόκληρο το σύστημα αγροτικής παραγωγής και επέβαλε τη δυναμική των λόμπυ.

Παρά το ότι χιλιάδες επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις  έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους τόσο για τον νόμο για τη μείωση των φυτοφαρμάκων όσο και για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης ως απαραίτητους για την επισιτιστική ασφάλεια μακροπρόθεσμα.

Δυστυχώς τα λόμπυ επέβαλαν να ακολουθηθεί μια παρελκυστική πολιτική, η οποία βέβαια, απαξιώθηκε αλλά κόστισε τουλάχιστον δυο χρόνια καθυστερήσεις. Και δε φτάνει αυτό αλλά αγνοεί ο πολύς κόσμος ότι οι αγρότες, οι οικογένειές τους και οι γείτονές τους είναι οι πρώτοι που εκτίθενται στις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να προκαλέσει ο ψεκασμός φυτοφαρμάκων σε γεωργικές εκτάσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ο καρκίνος.

Οι υπεύθυνοι της εφαρμογής της Πράσινης Ευρώπης ήταν δυο: ο κ. Τίμερμανς, που τα παράτησε να διεκδικήσει την ολλανδική πρωθυπουργία και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φεν ντερ Λάϊεν, που δε στήριξε την ατζέντα της Πράσινης Συμφωνίας όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν.

Τώρα που τα πράγματα δυσκόλεψαν όλοι αρχίζουν να μιλούν ότι πρέπει να κόψουν τις αγροτικές επιδοτήσεις[2] Μια αθλιότητα που πρέπει να την προσέξουν οι αγρότες της Ευρώπης και φυσικά, της χώρας μας, για να κόψουν τη φόρα σε όσους πιστεύουν ότι οι αγρότες της Ευρώπης λαμβάνουν όλο και περισσότερες ελεημοσύνες από τους πολιτικούς, παρά το ότι δε συμβάλουν δυναμικά στην οικονομία της ΕΕ.

Η χώρα μας εντάχθηκε στην ΕΕ με στόχο να είμαστε σε μια δυναμική προοπτική που τα δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων θέλουν να ταρακουνήσουν και να οδηγήσουν στα τάρταρα. Και εμείς πρέπει να είμαστε στο πλευρό εκείνων που πιστεύουν ότι η επιβίωσή μας περνά μέσα από την υιοθέτηση και εφαρμογή κοινών πολιτικών με όραμα και περιεχόμενο. Ας το θυμούνται οι κυβερνώντες και προπάντων ο υπουργός γεωργίας.

 

[1] https://euobserver.com/opinion/157704?utm_source=euobs&utm_medium=email Η διετής εκστρατεία άσκησης πίεσης για το σαμποτάζ της μείωσης των φυτοφαρμάκων

[2] https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/opinion/the-brief-no-more-free-lunch-for-europes-farmers/