Μαστίζει η κρίση στην Ευρώπη και η πρόεδρος Ούρσουλα στη θέση της!

  • Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:37

 

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Όλοι οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν τα ίδια προβλήματα και επιτέλους άνοιξαν τα στόματα για να στηλιτεύσουν τη λάθος ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Σήμερα, με τη συνέχιση της κρίσης της ΚΓΠ, κινδυνεύουμε να βρεθούμε χωρίς σπορά, και άρα χωρίς θερισμό και εισαγωγές από άλλες χώρες στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Οι παγκόσμιοι αναλυτές καταλήγουν ότι το μοντέλο της Ευρώπης δεν είναι βιώσιμο. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Και η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάϊεν διεκδικεί εκ νέου τη θέση της.

Το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται στις κυβερνήσεις είναι να σταματήσουν επιτέλους την υποταγή στα «έτσι θέλω» της Γερμανίας. Η Γερμανία πληρώνει μεγάλο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά γίνεται και αποδέκτης μεγάλων κερδών από το εμπόριο με τα κράτη μέλη. Αν δεν απελευθερωθούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες και οι επιλογές του Συμβουλίου ακολουθήσουν την παλιά τακτική, λύση στα προβλήματα δε θα υπάρξει και ο εκ νέου διορισμός της νυν προέδρου της Κομισιόν θα εντείνει το πρόβλημα. Μην έλθουν μετά να μας λένε οι υπεύθυνοι ότι φταίνε οι αγρότες που οδεύουν προς ακροδεξιές συνασπίσεις.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές1 η ΕΕ αντιμετωπίζει 5 κύρια προβλήματα, για τα οποία πρέπει να τεθούν βάσεις αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού. Πρόκειται για:

  • Η εξέλιξη του συντονισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών

  • Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

  • Κατά πόσον το επιχειρηματικό μοντέλο της Ευρώπης είναι βιώσιμο

  • Η ανάγκη για μεγαλύτερη ταχύτητα μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις τεχνολογίες αιχμής

  • Η σημασία της ένωσης κεφαλαιαγορών της Ευρώπης

Οι εξελίξεις τις 2 τελευταίες δεκαετίες εμπεδώνουν ότι σε επίπεδο ΕΕ βρίσκουμε λύσεις, ενώ σε εθνικό επίπεδο θα ήμασταν εξαιρετικά ανίσχυροι για τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί. Και αυτό φάνηκε στους Πολυετείς Δημοσιονομικούς Προϋπολογισμούς και στα νέα προγράμματα , που προικοδοτήθηκαν με εκατοντάδες δις € εκτός των ετήσιων δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Εν τούτοις εδώ παρατηρούνται δυστυχώς τα υπέρογκα λάθη που οφείλονται στον τρόπο λήψης αποφάσεων από το συμβούλιο μετά από πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της Κομισιόν.

Στον τομέα της εξέλιξης του συντονισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δίδεται από την πλήρη αποτυχία της νέας ΚΓΠ που καταρρέει ως χάρτινος πύργος και έχει στείλει στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δρόμους και τις πρωτεύουσες, αγρότες με τρακτέρ την εποχή της σποράς. Μόνο θύελλες θα θερίσουμε όλοι μαζί από τις εξελίξεις αυτές, όπως είχαμε την ευκαιρία να σημειώσουμε ήδη σε προηγούμενα μηνύματά μας.

Με την Κίνα που προχωρεί μπροστά, και τις ΗΠΑ που έχουν ήδη μια πολύ ισχυρή θέση, δυσκολεύουν τα πράγματα για την Ευρώπη. Και δυστυχώς διαπιστώνεται απομάκρυνση από τις νέες τεχνολογίες, που είναι ολέθριο λάθος.

Και τίθεται το αμείλικτο ερώτημα αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Η αμερικάνικη απάντηση διδάσκει ότι ένας επιχειρηματίας στην Αμερική υποστηρίζει ότι «στις ΗΠΑ έχουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και η Ευρώπη έχει έναν νόμο».

Από την πλευρά της Ασίας που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής έχει ήδη δοθεί απάντηση και δείχνει ότι ασχολούνται μόνο με το εμπόριο Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει καν πολιτική συμφωνία μεταξύ των οικονομιών της Ασίας. Έτσι είναι ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο, αλλά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένο.

Εμείς στην Ευρώπη είμαστε ισχυρά προσδεμένοι στο τραπεζικό σύστημα και οι αναλυτές αρχίζουν να κατανοούν ότι πρέπει να απομακρυνθούμε σταδιακά από τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως το περιγράφουμε, έρχεται η πρόεδρος της Κομισιόν στη διεκδίκηση νέας εντολής, και ρίχνει το βάρος της στην πολεμική βιομηχανία ζητά και νέα θέση για επίτροπο άμυνας2. Διαιώνιση των ευρωπαϊκών λαθών, ελέω Γερμανίας που διεκδικεί την επάνοδό της στα χνάρια του μεσοπολέμου του περασμένου αιώνα.

Αυτή η μεταμόρφωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από πράσινο περιστέρι σε στρατιωτικό γεράκι φάνηκε στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 19 Φεβρουαρίου 2024, όπου η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θέλει έναν νέο επίτροπο άμυνας της ΕΕ και οι χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις αμυντικές τους δαπάνες. Και λέει ότι η φιλοδοξία της είναι τώρα να κάνει την Ευρώπη πιο «ανταγωνιστική» - μια λέξη που το 2024 σημαίνει περισσότερη στρατιωτική ισχύ, περισσότερες αγορές Europe First και πιο φιλικούς προς τη βιομηχανία κλιματικούς κανόνες.

Για την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, το μήνυμα αντικατοπτρίζει το τρέχον γεωπολιτικό κλίμα, που εμφανίζει μιαν Ευρώπη να παλεύει μόνη της στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη, καθώς διαπιστώνει την ανικανότητα υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ να κινείται προς μια άλλη πιθανή θητεία στον Λευκό Οίκο, απειλώντας να εγκαταλείψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην πορεία.

Εν τούτοις, σύμφωνα με μελέτη του ευρωκοινοβουλίου τα πιθανά οφέλη από τη φιλόδοξη κοινή δράση της ΕΕ σε 10 τομείς πολιτικής, ανά Ευρωπαίο πολίτη ανέρχονται σε 6.700 € ετησίως, όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα3

 

 

 

 

Γίνεται κατανοητό ότι οι προτεραιότητες της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν δε συνάδουν με τις προτεραιότητες της ΕΕ και θα είναι προτιμότερη η ανάθεση της εκτελεστικής εξουσίας σε άνθρωπο που θα μπορεί να διαφυλάξει τη δημοκρατία και την ομαλή λειτουργία του κοινοτικού κεκτημένου. Αλλιώς χαιρέτα μου τον Πλάτανο!

1 https://www.mckinsey.com/mgi/forward-thinking/forward-thinking-on-europes-existential-crisis-with-marco-buti?stcr=AC6CEDD1B19E475EBA876F1E4B601F41&cid=other-eml-alt-mip-mck&hlkid=93228870102d4b5e8f392df07c5f30ea&hctky=11323981&hdpid=931462bd-ffde-41a2-9cd0-714715fe6a6a

2 https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-military-defense-slimate-second-term/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Von%20der%20Leyen%27s%202nd-term%20pitch%3A%20More%20military%20might%2C%20less%20climate%20talk

3 https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2024/753184/EPRS_STU(2024)753184_EN.pdf