Με κάθε επισημότητα η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο
- Σάββατο, 16 Απριλίου, 2016 - 13:07
Μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης προς τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καταφύγιο και στη δική μας χώρα στέλνει ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Μυτιλήνη, όπου τον υποδέχτηκε σήμερα το πρωί με κάθε επισημότητα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο Β’ και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη.
Μεταξύ εκείνων που υποδέχτηκαν με τιμή τον Ποντίφικα στη χώρα μας, ήταν και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου- Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου, Νικόλαος.
Δεκάδες δημοσιογράφοι, αλλά και πλήθος κόσμου συνωστίστηκαν στο αεροδρόμιο της Λέσβου για την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του π. Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα μας μεσούσης της προσφυγικής κρίσης που αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία ανάδειξης της ανάγκης τερματισμού του πολέμου και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο βάρος ολόκληρης της Ευρώπης που σηκώνει αυτή τη στιγμή η Λέσβος μπροστά στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση. «Η επίσκεψή σας εδώ είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση των ανθρώπων, καθώς και το το ότι τόσο οι νησιώτες μας, όσο και ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη. Είμαι περήφανος γι' αυτό, τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης, ύψωναν τείχη», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη γενναιότητα που επέδειξε, αλλά και για το παράδειγμα ανθρωπιάς που δίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αμέσως μετά τη συνάντηση του Πάπα με τον Πρωθυπουργό ακολούθησε η συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε «Μέσα στα 3 χρόνια της παποσύνης τους έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την Καθολική εκκλησία, αλλά για την ανθρωπότητα γενικότερα και συνεχίζει να τα κάνει, για τους πονεμένους αυτής της γης».
Όπως σημείωσε «Ταξιδέψαμε εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε, με τους αδερφούς μας Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πάπα Φραγκίσκο βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους Έλληνες. Θρηνήσαμε καθώς είδαμε τη σκληρότητα των αδερφών μας να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας, τα παιδιά σας. Ξεχνούν πως η αξιοπρέπεια και η ελευθερία, υπερβαίνει το φόβο και τις διακρίσεις. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση είναι ένα θέμα για όλο τον κόσμο. Όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε στις συγκρούσεις στις περιοχές από όπου προέρχεστε. Η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας υγρός τάφος. Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Προσευχόμαστε οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή σύντομα να τελειώσουν. Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονίσουμε την κατάσταση των Χριστιανών εκεί. Ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μιλούμε για εσάς. Η ειρήνη δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας, είναι αρχή μιας πορείας προς το μέλλον».
Με τη σειρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την άμεση και εγκάρδια ανταπόκριση του στην επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους ηγέτες της Χριστιανοσύνης με την οποία τους ζητήθηκε να δουν το προσφυγικό ζήτημα και να συμπαρασταθούν πραγματικά για τη βοήθεια του κατατρεγμένου.«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στη Λέσβο, τον Πάπα Φραγκίσκο. Υπογραμμίζουμε ενώπιον ολόκληρου του Χριστιανισμού και όλου του κόσμου την τραγωδία του προσφυγικού ζητήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες ενώνουν τις φωνές τους για να καταδικάσουν από κοινού τον ξεριζωμό των προσφύγων.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βατικανού, βασικό θέμα της συζήτησης μεταξύ του Πάπα και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας παρέμεινε το προσφυγικό και ιδιαίτερα η κατάσταση στη Λέσβο. Όπως υπογραμμίστηκε η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα που απαιτεί μια αντιληπτή απάντηση που σέβεται την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Ο Πάπας εκτίμησε την ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, που παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες έδειξε αλληλεγγύη και αφοσίωση σε παγκόσμιες αξίες. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη προστασίας των ανθρώπων που δεν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καταπολεμώντας τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων και εξαλείφοντας τις επικίνδυνες διαδρομές, δημιουργώντας μια ασφαλή δίοδο.
Αμέσως μετά ο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες με πρόσφυγες να ξεσπούν σε λυγμούς και να ζητούν τη βοήθεια του Πάπα.
Οι τρεις Ιεράρχες αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους υπέγραψαν κοινή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
«Το πλήρες κείμενο της έκκλησης - διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:
Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.
Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.
Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 - 36, 40).
Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.
Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας».
Συνεχής ενημέρωση
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Λέσβος: Λιμενικός τραυματίστηκε στη διάρκεια καταδίωξης ταχύπλοου
27 Δεκ. 2024 - 15:31 - Επεισοδιακή σύλληψη δύο διακινητών μεταναστών στη Λέσβο
4 Δεκ. 2024 - 14:59 - Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους ναυτικούς από το ναυάγιο στη Λέσβο
27 Νοε. 2023 - 7:37 - Λέσβος: Μετανάστες «βούλιαξαν» τη λέμβο τους, μόλις είδαν σκάφος του Λιμενικού - Επέβαιναν 41 μετανάστες (βίντεο)
19 Αυγ. 2023 - 16:10 - Λέσβος: Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης 14 μεταναστών στην περιοχή του Πλωμαρίου
8 Αυγ. 2023 - 18:57