«Την έχει ζήσει ο Έλληνας την προσφυγιά και ξέρει…»
- Κυριακή, 22 Μαΐου, 2016 - 20:02
Επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων τους, ανδρών, γυναικών και παιδιών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, σε μία από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.
Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, νωρίς το πρωί, τα μέλη του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, προκειμένου να παραβρεθούν στη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση, την οποία παρακολούθησαν επίσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, κ. Θωμαή Μενδρινού, ο κ. Μάρκος Δαδάος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας της Σύρου, καθώς και πλήθος πιστών.
Κατόπιν της τελετής, το μέλος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, κ. Μάνος Τελώνης, μίλησε για τη θηριωδία των Τούρκων, έναντι του Ποντιακού πληθυσμού, καταλήγοντας, με την παραδοχή, ότι «την έχει ζήσει ο Έλληνας την προσφυγιά και ξέρει τι σημαίνει. Γι’ αυτό και δίνει από το υστέρημά του για να βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Δεν είναι τυχαίο, ότι σύσσωμα τα Ποντιακά σωματεία συνέβαλλαν με θέρμη στην προσπάθεια για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Η προσφυγιά είναι περασμένη στο Ελληνικό γονίδιο, γιατί είναι βιωματική. Δεν μπορεί να την αντιληφθεί ο Ευρωπαίος, που δεν την έχει γνωρίσει. Έτσι, όταν ο Ευρωπαίος ύψωνε φράχτες στα σύνορα, ο Έλληνας υπερασπιζόταν πανανθρώπινες αξίες. Όταν ο Ευρωπαίος έβαζε τρικλοποδιά σε Σύρο πρόσφυγα, που κρατούσε στα χέρια το μωρό παιδί του, ο Έλληνας έπεφτε στα νερά για να τον σώσει».
Στη συνέχεια, δέηση πραγματοποιήθηκε και στο χώρο του Μνημείου Μικρασιατικής Μνήμης, όπου στέφανα κατέθεσαν ο κ. Δαδάος, από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Σύρου, η κ. Μενδρινού, εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών του ν. Κυκλάδων, ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μπαρμπούνης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης, καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου.
Η μαύρη περίοδος των σφαγών και του ξεριζωμού του Ποντιακού πληθυσμού, είχε ως τραγικό απολογισμό περισσότερα από 320.000 θύματα, ενώ ακόμη 400.000 περίπου άνθρωποι, εκτοπίστηκαν βίαια από τα τουρκικά εδάφη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής. Όσοι δεν εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση, στάλθηκαν στα «τάγματα εργασίας» (Αμελέ Ταμπουρού), στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου δούλευαν υπό εξοντωτικές συνθήκες, με τους περισσότερους εξ’ αυτών, να αφήνουν την τελευταία τους πνοή, εξαντλημένοι από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες.
Η γενοκτονία, αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος μόλις το 1994, όταν και η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου, ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συγκινητική έναρξη για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων
14 Μαΐου. 2023 - 11:00 - Οφείλουμε να μην ξεχνάμε
24 Μαΐου. 2021 - 6:17 - Συνέχιση της ποντιακής παράδοσης σε νέα στέγη
4 Φεβ. 2020 - 6:15 - Nέα περίοδος δραστηριοτήτων του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου
31 Οκτ. 2019 - 12:57 - Αν δε θέλεις να πεθάνεις… να θυμάσαι
16 Σεπ. 2019 - 6:18