“Στόχος μας να ανατρέψουμε την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα”
- Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:16
- / Eνημέρωση: 1 Δεκ. 2017 - 20:00
Σε αύξηση γεννήσεων και λύση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας προσδοκά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός HOPEgenesis, δηλώνει ο ιδρυτής του, ο εκ Σύρου ορμώμενος μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Στέφανος Χανδακάς, με ηθική και οικονομική στήριξη προς εγκυμονούσες γυναίκες κατοίκους ακριτικών νησιωτικών περιοχών.
Ανάφη, Ηρακλειά, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Σίκινος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος, είναι τα κυκλαδονήσια τα οποία έχουν “υιοθετηθεί” από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται σε μικρά χωριά και κοινότητες, προς τον παρόν της νησιωτικής και μελλοντικά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται αυτοί οι τόποι είναι ότι στο 2015 δεν υπήρξε καμία γέννηση παιδιού – πλην της Σχοινούσας που υπήρξε μόνο μία, έναντι αρκετών θανάτων. Ενδεικτικές στατιστικές των μικρών Κυκλάδων, που υποδεικνύουν μέρος του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Όταν ένα νέο ζευγάρι το οποίο κατοικεί σε μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας έχει αντικίνητρα για να κάνει παιδί, για ένα ζευγάρι που ζει στην Ανάφη ή τη Φολέγανδρο, πιθανόν μία τέτοια προοπτική να αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Αυτό το κλίμα επιχειρεί να αναστρέψει η HOPEgenesis. Μία ομάδα γυναικολόγων, μαιών, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού και εθελοντών παρέχουν ιατρική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξης σε γυναίκες μόνιμες κατοίκους ακριτικών περιοχών της Ελλάδας. Μοναδικό κριτήριο για την ένταξη μιας γυναίκας στις παροχές του οργανισμού αποτελεί η εντοπιότητά της σε μία από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η οργάνωση ή σε κάποια άλλη απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας. Στη HOPEgenesis μπορούν να απευθυνθούν έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν, και ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, και εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να εντάξουν την κοινότητα ή τον δήμο τους στο πρόγραμμα του οργανισμού.
Συγκεκριμένα η HOPEgenesis:
- Παρέχει ιατρική κάλυψη και παρακολούθηση εγκύων καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Καλύπτει τα έξοδα του προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού
- Εξασφαλίζει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της εγκύου και συνοδού-φροντιστή στο πλησιέστερο κέντρο συνεργασίας
“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα”
Για τη δράση του οργανισμού HOPEgenesis, ο ιδρυτής του Δρ. Στέφανο Χανδακά μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» ανέφερε κάποια λυπηρά στατιστικά για τις γεννήσεις στη χώρα μας. Συγκεκριμένα από τις 140.000 γεννήσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2008, το 2017 θα κλείσει με 75.000 - 80.000, μία πτώση της τάξεως του 40%. Επίσης, ανέφερε πως το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946 που σημειώθηκαν περισσότερους θάνατοι απ’ ότι γεννήσεις, “κάτι το οποίο αν συνεχιστεί και φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι τώρα, το 2050 υπολογίζω να είμαστε περίπου 6.500.000 με 8.000.000 Έλληνες, δηλαδή τεράστια πτώση στον πληθυσμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας”, ανέφερε στην αρχή της συνομιλίας μας.
Ο κ. Χανδακάς ενημέρωσε ότι μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ εντόπισαν τις περιοχές που είχαν οξύτερο πρόβλημα, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν νησιά του Αιγαίου στα οποία σημειώνονται μηδενικές γεννήσεις τα τελευταία 4-6 χρόνια. “Αυτά λοιπόν τα νησιά, 27 στο σύνολο είναι τα πρώτα νησιά που υιοθετήσαμε. Και αυτό το κάνουμε γιατί ταξιδεύοντας σε αυτά τα νησιά τα προηγούμενα χρόνια και μιλώντας με τις τοπικές κοινωνίες, συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόβλημα των γυναικών που ζουν σε αυτά τα νησιά δεν είναι μόνο το οικονομικό όπως νομίζαμε αρχικά, αλλά και το μεγάλο θέμα ιατρικής ανασφάλειας που αισθάνονται έχοντας πολλές αρνητικές εμπειρίες από παιδιά με προβλήματα”, είπε, ενώ προς επιβεβαίωση αυτού μας ενημέρωσε ότι το 37% των παιδιών που παρακολουθεί η ΕΛΕΠΑΠ είναι παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί σε ακριτικές περιοχές και αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν προκύψει από καθυστερήσεις σε αεροδιακομιδές και κλειστά τμήματα σε νοσοκομεία. Ανέφερε επίσης το τεράστιο κόστος για μια γυναίκα – κάτοικο αυτών των νησιών η οποία λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, μπορεί να χρειαστεί λόγω της φτωχής ακτοπλοϊκής σύνδεσης να μείνει εκτός του τόπου της και της εργασίας της για μία εβδομάδα ακόμα και για μία απλή εξέταση. “Για μία εξέταση κόστους 50 ευρώ, μπορεί μία έγκυος γυναίκας και ο συνοδός τους, να χρειαστεί να πληρώσουν κοντά 1000, αν υπολογίσουμε τα ταξιδιωτικά κόστη και τη διαμονή τους”, με το ίδιο το πολύωρο ταξίδι να αποτελεί από μόνο του μια επίπονη διαδικασία.
Τα πρώτα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά, μας δήλωσε ο κ. Χανδακάς. Ήδη στον οργανισμό δραστηριοποιούνται 55 εθελοντές, και πάνω από 800 “φίλοι” οι οποίοι προσφέρουν οικονομική βοήθεια ή εργασία. “Μέχρι στιγμής μετράμε 28 γεννήσεις τον πρώτο χρόνο και 40 εγκυμονούσες αυτή τη στιγμή. Έχει τεράστια αξία και σημασία για περιοχές με 100 ή 200 κατοίκους να γεννηθεί ένα καινούριο μωρό”, τόνισε.
Ο κ. Χανδακάς μίλησε τέλος για την προοπτική της πολιτείας να δημιουργήσει μια επιτροπή αναγνωρίζοντας το οξύ πρόβλημα, σαν πρώτο βήμα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης, στο οποίο ο HOPEgenesis επιθυμεί να συμμετάσχει. “Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν επιλέξει το δύσκολο έργο να κατοικούν σ’ αυτά τα νησιά όλο το χρόνο και είμαστε αισιόδοξοι”, ανέφερε στο κλείσιμο της συζήτησής μας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Κυκλάδων: "Να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη θέσεων ευθύνης των προϊσταμένων"
22 Νοε. 2024 - 9:17 - "Το ψηφιδωτό είναι αρχιτεκτονική"
3 Οκτ. 2024 - 6:16 - Καιρός: Έως τους 31 βαθμούς στις Κυκλάδες
13 Σεπ. 2024 - 8:08 - Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στις Κυκλάδες
10 Σεπ. 2024 - 8:04 - Κυκλάδες: Έχασαν τις "Γαλάζιες Σημαίες" επτά παραλίες
25 Ιουλ. 2024 - 19:14