Έκκληση για κάθε είδους βοήθεια από τα μέλη της Φιλοζωικής Μέριμνας Αμοργού

Τα αδέσποτα χρειάζονται μέριμνα

  • Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 19 Δεκ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Μαζική έκκληση για συγκέντρωση τροφής και δωρεά ή εθελοντική εργασία κάνει η Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού, με τις εκπροσώπους τους να δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις της φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Σε συνομιλία με την Κοινή Γνώμη, η πρόεδρος του φορέα δηλώνει ότι οι λιγοστοί εθελοντές προσπαθούν με κάθε μέσο να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που προσφέρουν στο νησί.

Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει η νόμιμη φιλοζωική οργάνωση της Αμοργού, με τα έξοδα να είναι δυσβάσταχτα και απαγορευτικά για τους λιγοστούς εθελοντές, ιδίως μετά τη διακοπή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Animal Zone International. Με φόντο τη γιορτή των Χριστουγέννων, τα μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης και την καθιερωμένη συμβολική ανταλλαγή δώρων, η Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού ζητάει από τον κάθε ένα που μπορεί μία μικρή βοήθεια, σα δώρο στα αδέσποτα ζώα του νησιού.

Πιθανόν να χρειαστεί να κλείσουμε τις εγκαταστάσεις μας”

Σε συνομιλία με την Κοινή Γνώμη η πρόεδρος της Φιλοζωικής Μέριμνας Αμοργού κα Αγγελική Παλιούρα γνωστοποίησε τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται και η οποία υπαγόρευσε τη μαζική έκκληση για βοήθεια. “Ποτέ προηγουμένως δεν έχουμε απευθυνθεί στον κόσμο σε τέτοια κλίμακα. Είχαμε μία βοήθεια από την Αμερική και το Animal Zone International και κάπως τα βγάζαμε πέρα”, επεσήμανε, ενώ αιτιολόγησε τη διακοπή αυτής της χρηματοδότησης στη γενικευμένη οικονομική κρίση εντός και εκτός συνόρων. Αυτή η διακοπή ενδέχεται να αποβεί ολέθρια για τη συνέχιση της οργάνωσης μιας και εδώ και η ραγδαία μείωση των εσόδων της πιθανόν να οδηγήσει και σε κλείσιμο εγκαταστάσεων, “που όμως βοηθούν πάρα πολλά ζώα”, όπως επεσήμανε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κα Παλιούρα, η Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού αναλαμβάνει την καθημερινή φροντίδα, το τάισμα, την αποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό και την στείρωση των ζώων του νησιού, προκαλώντας σημαντική μείωση στον αριθμό των αδέσποτων. “Στην Αμοργό υπάρχει τρομερή αλλαγή τα τελευταία χρόνια. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά, για την οποία δεχόμαστε συγχαρητήρια. Πραγματοποιούμε δύο με τρία προγράμματα στειρώσεων κάθε χρόνο, και τα ζώα που υπάρχουν είναι υγιή, εμβολιασμένα, ταϊσμένα και χωρίς παράσιτα”, είπε η πρόεδρος μιλώντας για την τεράστια αντίθεση με την άσχημη εικόνα της Αμοργού τα προηγούμενα χρόνια.

Η υιοθέτηση και η φροντίδα του κάθε ζώου απαιτεί ένα αξιοσέβαστο ποσό, αναφέρει η κα Παλιούρα, και ειδικά ο πλήρης ιατρικός του έλεγχος είναι αρκετά κοστοβόρος, “γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια απ’ τον κόσμο, για να συνεχίσει η Αμοργός να έχει αυτή την ωραία εικόνα” επισημαίνει, τονίζοντας ότι αν οι στειρώσεις σταματήσουν έστω και για μία χρονιά, ακυρώνεται η δουλειά που γίνεται τα τελευταία έξι χρόνια. “Δεν είναι πολλές οι γάτες που δεν έχουν στειρωθεί αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν γιατί ποτέ δε μπορείς να τις στειρώσεις όλες. Αν γεννήσουν από τέσσερα γατάκια η κάθε μία τελείωσε η δουλειά μας, ό,τι έχουμε κάνει τόσα χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανάγκη και για ανθρώπινο δυναμικό

Πέραν των προφανών οικονομικών δυσκολιών η κα Παλιούρα μίλησε για την έλλειψη “εργατικών χεριών” η οποία δυσχεραίνει κι άλλο την κατάσταση. “Δυστυχώς δεν είναι πολλοί οι εθελοντές που ασχολούνται με τη Φιλοζωική Μέριμνα, χρειαζόμαστε περισσότερους”, ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αυξημένες ανάγκες των μεγαλόσωμων σκυλιών που φιλοξενούνται στους χώρους του φορέα. “Μας έχουν μείνει τρία μεγαλόσωμα σκυλιά, τα οποία δεν υιοθετούνται εύκολα και είναι ήδη στα χέρια μας πάνω από δύο χρόνια. Αυτά τα σκυλιά χρειάζονται τη βόλτα τους, ιδανικά και δύο φορές τη μέρα”, επεσήμανε, τονίζοντας πως αν βρισκόντουσαν έστω εφτά άτομα που θα μπορούσαν να διαθέσουν αυτή τη μία ώρα την εβδομάδα, θα είχε λυθεί ένα μεγάλο ζήτημα.

“Είμαστε σε επαφή και με άλλες φιλοζωικές οργανώσεις αλλά δυστυχώς όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Οι φιλοζωικές είμαστε σε δυσμενή θέση, ειδικά τώρα με την κρίση”, είπε τέλος η πρόεδρος της Μέριμνας μιλώντας σε πανελλαδικό επίπεδο την αδυναμία στήριξης τους ενός σωματείου στο άλλο φέρνοντας σαν παράδειγμα την άκαρπη προσπάθεια από πλευράς τους να βρεθεί καταφύγιο για τα ιπποειδή που διαθέτει, των οποίων η τροφή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα για μια φιλοζωική οργάνωση.

Σε δέκα ημέρες δεν θα έχουμε καθόλου τροφή για τα αδέσποτα”

Μιλώντας με την κα Ευαγγελία Πάσσαρη, ενεργό μέλος της Φιλοζωικής Μέριμνας και ζητώντας της να αξιολογήσει την κατάσταση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε 10 ημέρες δεν θα υπάρχει πλέον καθόλου τροφή για τα αδέσποτα. “Κάνουμε αυτή την έκκληση για να βοηθήσει ο κόσμος όπως μπορεί. Εμείς αναλαμβάνουμε εξ’ ολοκλήρου το κόστος διατροφής, τις θεραπείες και προγράμματα στειρώσεων των αδέσποτων”, τόνισε μιλώντας για την ιδιωτική συμμετοχή των εθελοντών και την αρωγή από την Animal Zone International, η οποία αυτή στιγμή αδυνατεί να στηρίξει χρηματικά το φορέα. “Ζητάμε βοήθεια σε κάθε επίπεδο, χρηματική, υλική ή εθελοντική εργασία, ό,τι μπορεί ο καθένας”, δηλώνει με τη σειρά της η κα Πάσσαρη αναφέροντας ότι η Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού αποτελεί κατοχυρωμένο φιλοζωικό σωματείο, το οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα στην καλή εικόνα του νησιού, αναφέροντας όμως ότι το κόστος στειρώσεων και θεραπειών, είναι αποτρεπτικό για τη συνέχιση του έργου του.

Υπενθυμίζουμε ότι η Φιλοζωϊκή Μέριμνα Αμοργού ιδρύθηκε και καταχωρήθηκε νόμιμα στο Πρωτοδικείο Νάξου το 2011 με σκοπό την ανάπτυξη της ζωοφιλίας και την προστασία των ζώων, από τους κινδύνους που αυτά αντιμετωπίζουν από τη σημερινή κοινωνία και την αλλοίωση του περιβάλλοντος. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να στείλει ή να πάει ο ίδιος ξηρά τροφή και κονσέρβες για γάτες και σκύλους στο Κέντρο της Μέριμνας, να κάνει μία χρηματική δωρεά ή να προσφέρει τη βοήθειά του, αφιερώνοντας λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του, στη φροντίδα ενός αδέσποτου.