Για δέκατη συνεχή χρονιά, μητέρες της Σύρου ένωσαν τις δυνάμεις τους και φώναξαν δυνατά το μήνυμα υπέρ του δημόσιου θηλασμού

Κανένα ταμπού για κάτι φυσιολογικό και δεδομένο

Ικανοποιητική ήταν και φέτος η συμμετοχή των μαμάδων της Σύρου στην εκδήλωση – γιορτή για τον μητρικό θηλασμό, που διοργανώθηκε χθες το πρωί στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης από μέλη της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Η ομάδα των Κυκλάδων διοργάνωσε αντίστοιχες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Κέα (Μεσολείβαδο), στην Κύθνο (Μέριχα), στη Νάξο (Χώρα), στην Πάρο (Πλατεία «Μαντώ Μαυρογένους»), στη Σαντορίνη (Περίσσα) και στην Τήνο (Παλλάδα).

Την ίδια στιγμή μαζί με τις μητέρες του νομού γιόρτασαν γυναίκες με τις οικογένειές τους από τον Έβρο έως το Λασίθι και από την Κέρκυρα έως τα Δωδεκάνησα. Γιόρτασαν γιατί η βοήθεια από μητέρα σε μητέρα αποδίδει, γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες μητέρες καταφέρνουν να θηλάσουν τα παιδιά τους και να μάθουν τρόπους για να υπερνικήσουν δυσκολίες και αντιξοότητες. Γιόρτασαν γιατί όλες μαζί, σαν μία γροθιά, μαθαίνουν και πετυχαίνουν να πραγματώνουν το φυσικό και αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριορίζονται ή να λογοκρίνονται. Γιόρτασαν και αισθάνθηκαν υπερήφανες για το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται έγκαιρα.

«Ο θηλασμός είναι μέρος της ζωής μας»

Φέτος, συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια κοινής πορείας απλών, καθημερινών μητέρων, οι οποίες ενώθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα κατά χιλιάδες και μοιράστηκαν φόβους, ανησυχίες, αγωνίες, ανασφάλειες, απόγνωση, ελπίδα, πίστη, αγάπη, αφοσίωση, ειλικρίνεια, αναγνώριση και επιτυχίες.

Δημιούργησαν μια διαδικτυακή κοινότητα, μια ευρεία οικογένεια όπου η καθεμία έδωσε κομμάτι της ψυχής της και με υπομονή και επιμονή, έβαλε το λιθαράκι της για την αλλαγή που θα χαίρονται αύριο τα παιδιά μας.

Μέσα στα δέκα χρόνια, η αγάπη των μελών και η πίστη των μελών του Δικτύου στην αξία του θηλασμού, συνέβαλε στη μετατροπή των μέχρι πρότινος απαξιωτικών και περιπαικτικών σχολίων σε σχόλια απορίας σχετικά με τη συνέχιση των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για κάτι που θεωρείται πλέον δεδομένο και αυτονόητο.

Όπως υπογραμμίστηκε από την Ομάδα των Κυκλάδων, για τη δική μας γενιά και τις προηγούμενες, ο θηλασμός δεν ήταν δεδομένος και αυτονόητος, κάτι που αποδεικνύεται από τις στατιστικές.

«Δίνουμε έναν αγώνα ψυχής και  βγαίνουμε νικήτριες. Στα δέκα χρόνια, έχουμε καταφέρει αυτό που στα μάτια μας το πρώτο διάστημα φάνταζε αδύνατον. Έχουμε αλλάξει την εγκατεστημένη νοοτροπία δεκαετιών. Δεν είναι ένας εύκολος αγώνας. Στη διάρκεια των ετών, κουραστήκαμε, γονατίσαμε, κλονιστήκαμε, κλάψαμε, απογοητευτήκαμε. Άλλωστε εμείς δεν είμαστε εκπαιδευμένοι μαχητές. Όπλο μας είναι μονάχα η αγάπη μας και η πίστη μας για το φυσικό», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εθελόντριες.

Ο θηλασμός είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Πολλοί εχθροί έγιναν φίλοι και συνοδοιπόροι. Υπάρχει πλέον μια μεγάλη αλυσίδα βοήθειας και ενημέρωσης. Ο θηλασμός έχει πάρει ξανά τη θέση που του αξίζει.

Οι εθελόντριες της φετινής διοργάνωσης στη Σύρο, ευχαρίστησαν θερμά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τους χορηγούς για την πολύτιμη υποστήριξή τους, αλλά και όλες τις οικογένειες για τη χθεσινή τους παρουσία.

Ν. Φρέρη – Ανδρ. Μαραγκού: «Οι κόποι μας πιάνουν τόπο»

Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη», οι υπεύθυνες της διοργάνωσης εξέφρασαν τη χαρά τους για την ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων μητέρων, οι οποίες ανταποκρίνονται κάθε χρόνο στην πρόσκλησή τους. «Φέτος είχαμε περισσότερες μανούλες από πέρυσι», τόνισε η κ. Νικολέτα Φρέρη, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την τοπική κοινωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή της προσπάθειάς τους που έχει ως μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση και την παρότρυνση. «Τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε, πιάνουν τόπο και είναι πολύ αισιόδοξο να βλέπουμε ότι ο κόπος μας βοηθά τις άλλες μητέρες να το τολμήσουν, να ξεπερνούν τα προβλήματα και να το κάνουν για τα παιδάκια τους».

Από την πλευρά της, η κ. Ανδριάννα Μαραγκού κατέστησε γνωστό ότι η προετοιμασία της εκδήλωσης διήρκησε περίπου ενάμιση μήνα. «Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη συγκέντρωση με κάποιες μητέρες, οι οποίες κατάφεραν να βρουν ελεύθερο χρόνο και συζητήσαμε. Μας καθοδήγησε σημαντικά η κ. Μαρία Γαβρή, ενώ εγώ προσωπικά είχα επικοινωνία με την κ. Ειρήνη Καραμανλή από τη Νάξο, η οποία μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές, οδηγίες και υλικό».

«Αν το μωρό μου πεινάσει, οφείλω να το ταΐσω»

Οι δύο μητέρες τόνισαν στην εφημερίδα ότι οι ίδιες δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, θηλάζοντας τα παιδιά τους σε δημόσιο χώρο. «Εγώ έχω θηλάσει σε καφετέρια, στην Πλατεία, ακόμη και μέσα σε εκκλησία, όχι κατά τη διάρκεια του μυστηρίου βέβαια», σημείωσε η κ. Φρέρη. Από την άλλη, η κ. Μαραγκού δήλωσε ότι το πιο εξτρίμ που έχει κάνει η ίδια ήταν να θηλάσει όρθια μέσα στο mini-bus. “Είχε πάρα πολύ κόσμο και παρόλο που υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που ήθελαν να μου παραχωρήσουν τη θέση τους, ήταν δύσκολο να μετακινηθώ, οπότε το έκανα, όπως ήμουν».

Καταλήγοντας, δήλωσαν ότι μέσα από τα δέκα χρόνια διοργανώσεων για το μητρικό θηλασμό, οι μητέρες που έχουν ενδοιασμούς και άγνοια, υποστηρίζονται και αποκτούν δύναμη για να κάνουν χωρίς φόβο κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. «Παίρνουν κουράγιο και λένε «θα το κάνω». Όπως θα αγοράσω ένα σουβλάκι στο παιδί μου όταν είμαστε στο δρόμο, έτσι και το μωρό μου…. Αν πεινάσει, θα το θηλάσω», υπογράμμισαν.