Ομάδα με αστείρευτη φαντασία και ευαισθησίες
- Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2020 - 06:16
Ο ήλιος της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής έκφρασης φωτίζει για μία ακόμη διδακτική χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας που συνεχίζει να «γεννά» και να εκπαιδεύει νεαρούς «κινηματογραφιστές», παράγοντας αδιαλείπτως μαθητικές ταινίες, που όχι μόνο εντυπωσιάζουν τους θεατές, αλλά διακρίνονται και σε διαγωνιστικό επίπεδο.
Είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης απαρτίζουν τη φετινή κινηματογραφική ομάδα του σχολείου, η οποία σήκωσε από νωρίς «μανίκια» για την προετοιμασία της καινούριας ταινίας με πρωτότυπο σενάριο, που θα λάβει μέρος στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;;».
Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, την ΕΡΤ, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.
Η δράση απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας έχει διακριθεί τρεις φορές στον εν λόγω διαγωνισμό και συγκεκριμένα στην κατηγορία της μουσικής επένδυσης ταινίας. Ειδικότερα, βραβείο έχουν λάβει δύο πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις της εκπαιδευτικού Ειρήνης Μυτιληναίου και ένα τραγούδι της εκπαιδευτικού Μαρίνας Παπαδοπούλου.
Ένα σκυλάκι χάνεται και πολλές «πόρτες» ανοίγουν….
Οι συναντήσεις της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου, που συντονίζεται από την εκπαιδευτικό πληροφορικής Μαρία Ιωσηφίδου, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019 και πραγματοποιήθηκαν εκτός του ωρολόγιου προγράμματος. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες (σεναρίου, οπερατέρ, σκηνοθεσίας και μοντάζ) και στη συνέχεια μοιράστηκαν τις ιδέες τους σχετικά με το θέμα της ταινίας, που θα δημιουργούσαν. Όλες οι ιδέες τέθηκαν σε ψηφοφορία και οι δύο καλύτερες συνδυάστηκαν από τα μέλη της ομάδας. Η ταινία ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και θα βγει στη δημοσιότητα στις 31 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με την ιστορία, ένα παιδί χάνει το σκυλάκι του και κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, έρχονται στην επιφάνεια διάφορα κοινωνικά ζητήματα και δυσκολίες που ξεπροβάλλουν πίσω από κλειστές πόρτες. «Προσπαθούμε να μην αποκαλύψουμε πολλά σχετικά με την υπόθεση, γιατί θέλουμε να είναι έκπληξη. Κάποιοι μαθητές μάλιστα την κρατούν κρυφή ακόμη και από τους γονείς τους», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ιωσηφίδου.
Η δεκάλεπτη αυτή ταινία, στην οποία συμμετέχουν και γονείς, αποτελείται από έντεκα συνολικά σκηνές, που αποφασίστηκαν κατόπιν λεπτομερούς μελέτης από τα ίδια τα παιδιά. «Εξετάζαμε ακόμη και τα πλάνα της κάθε σκηνής. Γι’ αυτό διήρκησε αρκετά η συγγραφή του σεναρίου. Ωστόσο τα παιδιά παρουσίασαν ένα πολύ καλό κείμενο με κύρια χαρακτηριστικά τη φαντασία, την ευαισθησία τους αλλά και τα ερεθίσματα που αντλούν από το περιβάλλον και την καθημερινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη εκπαιδευτικός. Μόλις ευνοήσουν ξανά οι καιρικές συνθήκες, η κινηματογραφική ομάδα θα ολοκληρώσει τα εξωτερικά γυρίσματά της. Για τις ανάγκες της ταινίας πραγματοποιήθηκαν και φέτος γυρίσματα σε σπίτι γονέων, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια.
Όπως τόνισε η κ. Ιωσηφίδου, ο συντονισμός δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς τα παιδιά ανταποκρίνονται θερμά στις απαιτήσεις του εγχειρήματος. «Φροντίζουμε βέβαια να υπάρχει μία ευελιξία. Όταν έχουμε μια σκηνή με πέντε άτομα, δεν παρευρίσκονται και τα είκοσι άτομα της ομάδας αλλά μόνο αυτά που συμμετέχουν σε αυτή, μαζί με τον σκηνοθέτη και εκείνον που κρατά την κάμερα». Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για όλα τα μέρη παραγωγής της ταινίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τη συμμετοχή στην ομάδα του μοντάζ, καθώς πολλά παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία τους να ασχοληθούν με την επεξεργασία των βίντεο που γίνεται μέσω του υπολογιστή.
Γνωριμία με βασικούς κινηματογραφικούς όρους και τεχνικές
Δεδομένου ότι οι φετινοί μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την παραγωγή μίας κινηματογραφικής ταινίας, τα μέλη της ομάδας αφιέρωσαν μία από τις πρώτες συναντήσεις τους στην προβολή κλασικών ταινιών και κυρίως φιλμ από τον βωβό κινηματογράφο προκειμένου να μάθουν σχετικούς όρους και τεχνικές.
Στο πλαίσιο αυτό έμαθαν ότι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ήταν το 1895 των αδελφών Λυμιέρ και η πρώτη ταινία επιστημονικής ταινίας το 1895. Επιπλέον, συζήτησαν για το γενικό πλάνο και το κοντινό πλάνο που βοηθάει τον θεατή να βρεθεί πιο κοντά στον ηθοποιό, την ομιλούσα ταινία, το βάθος πεδίου, τους κασκανέρ, την διπλοέκθεση με την πράσινη οθόνη, τον κινηματογραφικό χρόνο που είναι διαφορετικός από τον πραγματικό, τη δεύτερη ανάγνωση και τους προβληματισμούς που δημιουργεί, το άγχος που μπορεί να νιώθουμε όταν ο αγαπημένος μας πρωταγωνιστής κινδυνεύει, τα καρέ, το σασπένς (δηλαδή την αγωνία).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δημιουργία ιστοτόπου “Η πληροφορική… κι εμείς”
11 Σεπ. 2020 - 6:12 - «Τα παιδιά να μεγαλώνουν μακριά από στερεότυπα»
24 Οκτ. 2017 - 6:16 - Οι νότες της επιτυχίας
30 Μαΐου. 2017 - 6:16 - Αστείρευτη δημιουργία μέσω της τεχνολογίας
6 Απρ. 2017 - 6:14 - Καιρός: Τελευταίος σταθμός της κακοκαιρίας το Ν. Αιγαίο
2 Δεκ. 2024 - 18:54