«ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»

"Αιμορραγεί" το αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου

  • Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2020 - 06:27

Διαρκής είναι η συρρίκνωση του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που από χθες βρίσκεται με μόλις δύο άτομα ιατρικό προσωπικό, μετά την παραίτηση μιας αναισθησιολόγου, η παραμονή της οποίας είχε πάρει παράταση προκειμένου έτσι να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του τμήματος

Πλέον, αν δεν δοθεί άμεσα λύση, οι δύο αναισθησιολόγοι που έχουν καλύψει το "πλαφόν" των εφημεριών τους θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στις εφημερίες, να καλύψουν το ΤΕΠ και όλα τα περιστατικά τα οποία προκύπτουν, καθώς και έκτακτα και τακτικά χειρουργεία προκειμένου να αποφευχθεί το "black out" σε ένα νευραλγικό τμήμα για το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως είχε αναδείξει σε προηγούμενο δημοσίευμα η "Κ.Ε" η έλλειψη σε αναισθησιολόγους έχει ήδη βάλει "φρένο" στα τακτικά χειρουργεία, ωστόσο πλέον επισφαλής κρίνεται από τους ιατρούς και η λειτουργία των έκτακτων που θα πρέπει να καλυφθούν το επόμενο διάστημα με ελάχιστο προσωπικό.

Υπενθυμίζεται πως οι οργανικές θέσεις στο τμήμα είναι συνολικά πέντε εκ των οποίων μέχρι χθες καλύπτονταν οι τρείς. Πλέον, μόλις δύο είναι οι γιατροί που στελεχώνουν το τμήμα εν αναμονή μιας προσωρινής λύσης αλλά και των μόνιμων προσλήψεων που θα αυξήσουν το υφιστάμενο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί πως αναμένονται δύο άτομα μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώσουν το τμήμα αναμένεται να έρθουν μέσα από τις σχετικές προκηρύξεις που εντάσσονται στις μόνιμες προσλήψεις και έχουν δρομολογηθεί για το νοσηλευτικό ίδρυμα. Αυτό ωστόσο αναμένεται εντός των επόμενων μηνών με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία προς το παρόν μια βραχυπρόθεσμη λύση έτσι ώστε το τμήμα να μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι να ενισχυθεί με τους δυο ακόμη ιατρούς.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις και επεξεργάζεται λύσεις προκειμένου το τμήμα να μπορέσει να ενισχυθεί τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην "Κ.Ε" ο πρόεδρος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ηλίας Σαμιώτης, η φόρμουλα που είχε βρεθεί ήταν η παράταση της παραμονής της αναισθησιολόγου η οποία παραιτήθηκε χθες, ώστε έτσι να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος. Πλέον, οι δύο αναισθησιολόγοι έχουν καλύψει το όριο των εφημεριών τους, που είναι ήδη αυξημένες, με αποτέλεσμα να ζητούν άμεσα ενίσχυση του τμήματος. "Μετά την παραίτηση της γιατρού, δυστυχώς κινδυνεύει ο Νομός να μείνει χωρίς αναισθησιολόγο, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Οι αναισθησιολόγοι είναι γιατροί που βρίσκονται σε πολλά περιστατικά, στα χειρουργού τα τακτικά και τα έκτακτα. Η διοίκηση έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε το τμήμα να μπορέσει να λειτουργήσει με δεδομένο ότι οι δύο γιατροί έχουν εξαντλήσει το πλαφόν των εφημεριών τους. Όπως έχουμε πει πολλές φορές θα πρέπει να έρθει μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο για να λυθούν αυτά τα ζητήματα. " τόνισε ο κος Σαμιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την σταδιακή επιστροφή και του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στην κανονικότητα τα προβλήματα υποστελέχωσης γίνονται ακόμη πιο πιεστικά, αφού το προηγούμενο διάστημα εν μέσω καραντίνας υπήρχε μείωση τόσο στα έκτακτα περιστατικά όσο και στην τακτική λειτουργία. Πλέον η επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων-που δεν είναι ακόμη εφικτή για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος- αλλά και η αύξηση των έκτακτων περιστατικών που καταφθάνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, οδηγούν σε αυξημένο φόρτο που στην περίπτωση του αναισθησιολογικού τμήματος θα πρέπει να καλυφθεί από δύο πλέον ιατρούς.