«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Η Βρίσα δεν θα επιστρέψει ποτέ

  • Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2020 - 06:27

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 12ης Ιουνίου του 2017, που ισοπέδωσε τη Βρίσα, προκάλεσε το θάνατο μιας 45χρονης και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και δημόσια κτίρια του νησιού μας, κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Πλωμαρίου και Πολιχνίτου.

Οι δραματικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι του νησιού μας και κυρίως της μαρτυρικής Βρίσας, παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όλων, όπως άλλωστε και οι υποσχέσεις που δόθηκαν από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ανοικοδόμηση του οικισμού σε σύντομο διάστημα.

Αναφερόμενος στο χρονικό της μεγάλης καταστροφής και στη συμπλήρωση τριών χρόνων από το σεισμό, ο πρόεδρος του Συλλόγου σεισμοπαθών Βρίσας Νίκος Γκουγκουλιός σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η εικόνα του γραφικού χωριού, όπως ήταν πριν από το σεισμό, με τα καφενεδάκια στο μεγάλο πλάτανο, τις εκκλησίες, το σχολείο και την καθημερινή δραστηριότητά του, δεν θα επιστρέψει ποτέ.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Το χωριό μας χάθηκε την ημέρα του σεισμού και δεν θα επιστρέψει ποτέ στην αρχική του μορφή, όσες ανοικοδομήσεις σπιτιών και αν γίνουν.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ

Αναφερόμενος ο Ν. Γκουγκουλιός στο ζήτημα των κατεδαφίσεων σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 30 σπίτια ακόμη, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις κτισμάτων που κατεδαφίστηκαν προ ετών, όμως ακόμη τα μπάζα δεν έχουν συλλεχτεί.

ΡΥΘΜΟΙ ΧΕΛΩΝΑΣ

Σε ό,τι αφορά τις ανεγέρσεις νέων κατοικιών και τις επισκευές των κίτρινων κτιρίων, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, εντούτοις η ανοικοδόμηση του χωριού προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Αυτή τη στιγμή, σε στάδιο ανοικοδόμησης βρίσκονται 20 νέα σπίτια, ενώ άλλα 35 βρίσκονται σε στάδιο επισκευής.

Γενικότερα παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις γραφειοκρατικής φύσης κυρίως, τόσο στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι ιδιοκτήτες των σπιτιών, όσο και στην έγκριση των αρχιτεκτονικών αδειών.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες σπιτιών που χτίζουν αυτή τη στιγμή νέα οικοδομήματα δεν έχουν πληρωθεί καμία από τις δύο δόσεις που δικαιούνται από την πολιτεία και συνεχίζουν τις εργασίες με δικά τους έξοδα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις έχει γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης, ωστόσο καθυστερεί σημαντικά η δεύτερη.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Στα αζήτητα δε παραμένουν -αναμένοντας τις μελέτες- τα λεγόμενα παραδοσιακά σπίτια, την αποκατάσταση των οποίων θα αναλάμβανε το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως αναφέρει ο Ν. Γκουγκουλιός, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα νεώτερο σε αυτό το μέτωπο.

«Το καλό νέο είναι ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανοικοδόμηση επισκευή του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, που εμπίπτει στην κατηγορία των Βυζαντινών μνημείων. Θεωρούμε ότι σύντομα η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα αναζητήσει χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση του έργου. Δυστυχώς, δεν έχουμε ανάλογη θετική εξέλιξη για τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέος από τη ΔΑΕΦΚ, παρά τις επιστημονικές γνωματεύσεις ότι ο Ιερός Ναός μπορεί να επισκευαστεί. Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάν την επανεξέταση της απόφασης, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία γι' αυτό».

Μ. Χατζηγεωργίου