«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Αχαΐα: Καταγγελία για «φιλέτο» έβαλε φωτιές

Δημόσια έκταση με αμμοθίνες στη Στροφυλιά
  • Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2020 - 06:28

Το έντονο ενδιαφέρον αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων προκάλεσε η καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας για «νέα προσπάθεια καταπάτησης» δημόσιας έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων με αμμοθίνες στη Στροφυλιά. Η ΟΙΚΙΠΑ έχει αποφασίσει να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα ιδιώτη από την περιοχή για επαναχάραξη του αιγιαλού.

Την κινητικότητα που υπήρξε μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος, αλλά και την πρόθεση να προσβληθεί διοικητικά και νομικά πιθανή απόφαση επαναχάραξης του αιγιαλού στη Στροφυλιά, επιβεβαίωσε το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, Θωμάς Κουτρούμπας, μιλώντας στην «Π».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι βλέψεις του ενδιαφερόμενου ιδιώτη είναι προσανατολισμένες στον τουρισμό και την αναψυχή, καθώς πρόκειται για εδαφικό τμήμα «φιλέτο». Είναι ενδεικτικό ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα επαναχάραξης, τα νέα όρια θα φτάσουν -όπως μας εξήγησε ο Θ. Κουτρούμπας- σε απόσταση πέντε μέτρων από το χειμέριο κύμα.

Η ΟΙΚΙΠΑ υποστηρίζει ότι η υπόθεση έρχεται από το παρελθόν. Αυτή τη φορά ο ιδιώτης έχει προσκομίσει έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Στην έκθεση του Ινστιτούτου υποδεικνύεται η αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού και τη μετατόπισή της προς τη θάλασσα. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι το ΙΓΜΕ είναι αναρμόδιο. Για τη μελέτη ήταν προγραμματισμένη να γίνει αυτοψία χθες από πενταμελή επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων (Κτηματική Υπηρεσία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Πολεοδομία Δυτικής Αχαΐας, Λιμεναρχείο).

Ο ιδιώτης που έχει υποβάλει το αίτημα είναι ιδιοκτήτης έκτασης που βρίσκεται στη θέση «Καλόγρια», βόρεια του ξενοδοχείου. Ζητάει να ακυρωθούν προηγούμενες αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, (μεταξύ των οποίων και η καθ' ύλην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας), που έκαναν την οριοθέτηση του αιγιαλού, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τις αμμοθίνες, και να μετατοπιστούν τα όρια σε απόσταση πέντε μέτρων από τη θάλασσα.

Η ΟΙΚΙΠΑ υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό ο λόγω ιδιώτης θα γίνει κύριος (πέραν της υφιστάμενης ιδιοκτησίας του) αμμοθινικής έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων.

Συνολικά η περιοχή έχει χαρακτηριστεί, ίσως, η πιο εξωτική σε όλη την Ελλάδα. Η εν λόγω έκταση βρίσκεται στην Β1' Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς. Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται δραστηριότητες σύμφωνα με όρους: επιστημονική έρευνα, δωρεάν εκτατική βόσκηση (εκτός από τις κατσίκες) και διατήρηση στάβλων, γεωργία σε γεωργική γη, βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος άρδευσης, κατασκευή θερμοκηπίων, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και κυνήγι σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, χρήση των αλυκών, διατήρηση και βελτίωση του οδικού συστήματος (κατασκευή δρόμων που οδηγούν στη Ζώνη Α απαγορεύονται), έργα βελτίωσης, διατήρηση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων λειτουργικών και μεταφορικών εγκαταστάσεων, ανασκαφή, κτίρια για κατοικία, αθλητισμό, αναψυχή και τουριστικές εγκαταστάσεις.

Μ.Β.

Ετικέτες: