Στην Σκιάθο βρίσκεται ο αρχαιότερος φάρος του κόσμου
- Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2020 - 06:30
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι φάροι της Μαγνησίας, που είχαν χθες την τιμητική τους, με την Σκιάθο να διεκδικεί μια ιστορική πρωτιά, με τον αρχαιότερο φάρο του κόσμου. Η χθεσινή παγκόσμια μέρα φάρων, αποτέλεσε την αφορμή για μια νοερή «περιήγηση» του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στα μνημεία της περιοχής που ορθώνονται αγέρωχα, επί σειρά ετών, και αποτελούν σημεία αναφοράς για την περιοχή.
Αφετηρία του ταξιδιού είναι οι πέτρινοι φάροι που κατέγραψε ο Δημήτρης Παλιούρας, προϊστάμενος επί τιμή της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας.
Το φαρικό δίκτυο της Μαγνησίας αποτελείται από πέντε πέτρινους φάρους οι οποίοι κατά χρονολογική σειρά είναι: ο φάρος Τρικερίου, ο φάρος «Γουρούνι» Σκοπέλου, ο φάρος Ψαθούρας, ο φάρος Αργυρονησίου και ο φάρος Ρέπι Σκιάθου, που αποτελούν διατηρητέα μνημεία με Υπουργική απόφαση.
Αντέχουν στο χρόνο
Το συγκεκριμένο θέμα έχει ερευνήσει, εξάλλου, διεξοδικά, ο Γρηγόρης Καρταπάνης, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Κατασκευές με ιστορία πολλών χρόνων οι φάροι που κατέγραψε διεξοδικά αρχής γενομένης από τον πράσινο φάρο στον λιμενοβραχίονα του Βόλου ή «το πράσινο φανάρι» όπως το χαρακτηρίζει, που χρονολογείται από την περίοδο 1912 – 1913. Σύμφωνα με μαρτυρίες η λειτουργία του υπήρξε απρόσκοπτη και την περίοδο 1940 – 44, αλλά προκλήθηκαν βλάβες λόγω των εκρηκτικών που τοποθέτησαν στο λιμενοβραχίονα οι κατακτητές, κατά την αποχώρησή τους.
Ο φάρος Σέσκλο στα Πευκάκια του Βόλου έχει επίσης γράψει την δική του ιστορία. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους παλαιότερους φάρους που κατασκευάστηκε από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων στη δεκαετία του 1860 και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο με την προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1881, όπως και εκείνος στο Τρίκερι.
Ο φάρος της Σηπιάδος, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Γρηγόρης Καρταπάνης, κατασκευάστηκε το 1935 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε μια εβδομάδα. Στις 28 Οκτωβρίου του 1935 εκδόθηκε «Αγγελία προς ναυτιλλομένους», με την τοποθεσία όπου βρίσκεται, να χαρακτηρίζεται «άκρα Σηπιάς» από το πρώτο ανακοινωθέν.
Ο αρχαιότερος φάρος
Την δική του ιστορία έχει ο μεταλλικός φάρος που βρίσκεται καταμεσής της θάλασσας, ακριβώς πάνω απόν ύφαλο Λευτέρης, τον οποίο περιγράφει ο Ρος Ρόμπερτσον, λάτρης των καταδύσεων.
Ο ύφαλος Λευτέρης βρίσκεται μεταξύ της ηπειρωτικής πλευράς του Πηλίου και του νησιού της Σκιάθου και είναι μια μικρή βυθισμένη κορυφογραμμή πετρωμάτων, που σχετίζεται με μερικά αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, τουλάχιστον τρία περσικά πλοία χτύπησαν στον ύφαλο και βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, το 480 π.χ. Ο βασιλιάς Ξέρξης τότε διέταξε να κατασκευαστεί μια πέτρινη στήλη από κομμάτια βράχου που ζύγιζαν έως και μισό τόνο, για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες. Δύο αιώνες πριν από το φάρο της Αλεξάνδρειας, η στήλη αυτή αποτελεί το παλαιότερο ναυτικό αλεώριο γνωστό στα ιστορικά αρχεία. Σε πιο σύγχρονες εποχές, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), έγραφε στον Φτωχό Άγιο ότι ο «Λευτέρης ηλευθέρωνε κατά καιρούς, απαλλάττων τα μεν πλοία του βάρους του φορτίου, τους δε ναυβάτας του προσκαίρου άχθους της ζωής».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Από τον Βόλο στην Πόλη με ποδήλατο!
26 Αυγ. 2020 - 6:25 - Βολιώτισσες χτύπησαν με γροθιά τη βία
4 Αυγ. 2020 - 6:32 - Δίνει ακόμη μάχη 10 μήνες ο 28χρονος Βολιώτης
29 Ιουλ. 2020 - 6:25 - Συναγερμός για 3χρονο αγοράκι που έμεινε μόνο στο Νοσοκομείο Βόλου
28 Μαΐου. 2020 - 6:28 - Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα 8 μποφόρ
23 Νοε. 2024 - 17:25