Εορτασμός ημέρας απελευθέρωσης της Σύρου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Ηρωικές πράξεις αντιστασιακής δράσης

Τις θυσίες, τον πόνο και τον θάνατο μέχρι την πολυπόθητη λύτρωσή της, θυμήθηκε χθες η Σύρος, τιμώντας με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, την ημέρα απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Υπενθυμίζεται ότι, την 12η Νοεμβρίου του 1997, μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, το Δημοτικό Συμβούλιο του τέως Δήμου Ερμούπολης με την 299 απόφασή του, καθιέρωσε την 11η Οκτωβρίου ως ημέρα τιμής στους ήρωες συμπατριώτες μας και το κτήμα Χαρτουλάρη, χαρακτηρίστηκε ως «Χώρος Θυμάτων Κατοχής».

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’. Αμέσως μετά, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Νίκο Λειβαδάρα ο οποίος αναφέρθηκε στις ηρωικές πράξεις αντιστασιακής δράσης Συριανών με ελεύθερη ψυχή και ανυπότακτο πνεύμα που δεν υπέκυψαν στον φόβο, αλλά πάλεψαν με σθένος και αυταπάρνηση εναντίον του κατακτητή.

Όπως τόνισε, η σημαντική αυτή επέτειος μας καλεί να εκπληρώσουμε χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους ήρωες, στα αθώα θύματα της Ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και σε όσους επέζησαν και αντιστάθηκαν με γενναιότητα και φρόνημα ηρωικό, για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το όμορφο δώρο της ελευθερίας.

«Το αίμα που χύθηκε άδικα, πότισε τη γη μας σαν λίπασμα για να ανθίσουν αξίες και ιδανικά ανώτερα. Για να θυμόμαστε πως την ελευθερία μας πρέπει να την υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος και κάθε θυσία. Για να στεκόμαστε δυνατοί, τολμηροί και γενναίοι απέναντι σε κάθε πρόκληση και κάθε απειλή. Για να υποστηρίζουμε με θάρρος και χωρίς φόβο αυτό που πιστεύουμε. Για να θεμελιώνουμε, τελικά, ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται».

«Ανάγκη αντίστασης και στους σημερινούς αόρατους εχθρούς»

Ο κ. Λειβαδάρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η κάθε εποχή έχει τους δικούς της αγώνες και κρύβει τις δικές της προκλήσεις. «Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουμε κληθεί να πολεμήσουμε ενάντια σε αόρατους εχθρούς, σε κρίσεις πολυδιάστατες, κρίσεις στην οικονομία, στην παιδεία, στην πολιτική, στην κοινωνία, αλλά και προσφάτως στην υγεία και στις διεθνείς σχέσεις. Κίνδυνοι μας βάλλουν από παντού και είναι πολύ εύκολο να κάμψουν το φρόνημά μας, προκαλώντας αισθήματα απελπισίας και ματαιότητας. Εδώ, λοιπόν, οφείλουμε να αντισταθούμε. Να προτάξουμε την υπομονή και το θάρρος μας. Να απαντήσουμε με την ανθρωπιά μας, παραμερίζοντας κάθε ίχνος εγωισμού. Να γίνουμε όλοι «ένα» απέναντι σε κάθε απειλή. Να έχουμε πίστη στον εαυτό μας και να ελπίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Θυμάτων Κατοχής (Κτήμα Χαρτουλάρη – πλησίον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου) και κατάθεση στεφάνων από τον Βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και κομμάτων και παρατάξεων.