“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Στο αρχείο η προκαταρκτική για μαϊμού δωρεές στον Βόλο

  • Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 20 Ιαν. 2021 - 7:36

Στο αρχείο μπήκε η προκαταρκτική εξέταση για τις μαϊμού δωρεές υπέρ του δημοσίου στο κομμάτι της που αφορά στον Βόλο. Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν υπήρξε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.

Βάσει του άρθρου 405 του νέου Ποινικού Κώδικα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ζημία του Ελληνικού Δημοσίου πριν ολοκληρωθεί μία ποινική διαδικασία, δεν στοιχειοθετείται αδίκημα.

Αντίθετα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Αθήνα, οι ελεγχόμενοι έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την περίπτωση, προέκυψε ότι υπήρξε ζημία και μάλιστα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η προκαταρκτική έρευνα αφορούσε σε καταγγελλόμενες μαϊμού δωρεές υπέρ του Εθνικού Λογαριασμού για την απομείωση του κρατικού χρέους. Στόχος των επιτήδειων ήταν, είτε να επιτύχουν μεγάλες επιστροφές φόρων είτε μειώσουν τη φορολογία τους.

Το «πάρτι» με επιστροφές φόρων στήθηκε το 2015 ενώ ακόμη υπήρχε διάχυτη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στον Βόλο φορολογούμενοι δήλωναν αρχικώς μικρά ποσά για να μην κινούν υποψίες. Στη συνέχεια όμως φαίνεται ότι αποθρασύνθηκαν και μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

Οι δωρεές που δηλώνονταν ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet έφθασαν να είναι πολλών χιλιάδων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επιστροφή φόρου που ήταν 30.000 ευρώ. Η ζημία του δημοσίου το 2018 πανελλαδικά εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Μαγνησίας, ελεγχόμενοι για απάτη σε βάρος του δημοσίου ήταν περίπου 30 άτομα, τα οποία μετά από έρευνα των Εφοριών Βόλου και Νέας Ιωνίας είχε προκύψει ότι είχαν κάνει ανακριβείς δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περαιτέρω έρευνα και τις καταθέσεις που ελήφθησαν από τον Πταισματοδική Βόλου προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση ενός λογιστικού γραφείου με τον ιδιοκτήτη του, όμως να δηλώνει άγνοια.

Την υπόθεση φέρεται να πήρε επάνω του τελικά ένας υπάλληλός του, όμως το κέρδος που θα υπήρχε είχε διαμοιραστεί στους φορολογούμενους, που δήλωσαν για την υπόθεση άγνοια.

Η πλειονότητα των ελεγχόμενων φορολογούμενων ήταν πελάτες του εν λόγω λογιστικού γραφείου.

Εναντίον τους επιβλήθηκαν πρόστιμα από τις Εφορίες τα οποία καταβλήθηκαν, ενώ οι φορολογικές τους δηλώσεις διορθώθηκαν και φορολογήθηκαν με βάση τα πραγματικά οικονομικά τους στοιχεία.