Σωρός σκουπιδιών στη μαρίνα των Λαζαρέτων, έμπροσθεν του παλαιού Τηλεγραφείου

Αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση

  • Πέμπτη, 18 Μαρτίου, 2021 - 06:14

Η μαρίνα στην περιοχή των Λαζαρέτων αποτελεί μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ερμούπολης, ιδανική για περπάτημα, ποδηλασία και γενικότερα αναψυχή, που προσφέρει στους επισκέπτες της την ευκαιρία να απολαύσει την ηρεμία, την υπέροχη θέα και τον καθαρό αέρα, μακριά από το κέντρο της πόλης.

Ανεξάρτητα από τη στροφή του κόσμου στη σωματική άσκηση, εν μέσω πανδημίας, η μαρίνα των Λαζαρέτων αποτελούσε ανέκαθεν ένα αγαπημένο σημείο για βόλτα, χαλάρωση αλλά και συνάντηση φίλων με καφέ ή φαγητό στο χέρι.

Ωστόσο, τα «απομεινάρια» αυτών των επισκέψεων που συσσωρεύονται με τον καιρό και παραμένουν σε διάφορες κρυφές και φανερές γωνιές της ως σουβενίρ, μαρτυρούν έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και σεβασμού προς έναν φυσικό πλούτο που διαθέτουμε και οφείλουμε να διατηρούμε αψεγάδιαστο.

Σε μία πόλη που έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως μία από τις πιο καθαρές και φροντισμένες πόλεις της Ελλάδας, η εικόνα δεκάδων απορριμμάτων, στο έδαφος, στα πεζούλια, στα βράχια και σε διάφορα άλλα σημεία ορατά στο μάτι δεν την τιμά και υποβαθμίζει τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να ακτινοβολεί και να λάμπει πάντα.

Αυτή ακριβώς την εικόνα αντικρίζει κανείς, στη μαρίνα των Λαζαρέτων, μπροστά από το παλιό τηλεγραφείο: σακούλες, πλαστικά ποτήρια καφές, κουτάκια αναψυκτικά και άλλα απορρίμματα, πολλά εξ’ αυτών, χωμένα ανάμεσα στα βράχια και σε κατάσταση αποσύνθεσης, που υποδηλώνουν ότι βρίσκονται εκεί αρκετό καιρό, ρυπαίνοντας τόσο τη, ξηρά όσο και τη θάλασσα, δεδομένου ότι ο αέρας μπορεί να τα παρασύρει και να τα οδηγήσει μέσα στο βυθό.

Πέρα από την ανάγκη μας για ολιγόλεπτη διαφυγή είτε από τον εγκλεισμό, είτε από άλλες έγνοιες της καθημερινότητας, εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση της όμορφης όψης της πόλης μας για να συνεχίζουμε να την καμαρώνουμε και να τη χαιρόμαστε χωρίς να την επιβαρύνουμε και να την αλλοιώνουμε.

Ετικέτες: