Δημιουργία ενός δικτύου σηματοδοτημένων μονοπατιών για μικρά παιδιά από το Νηπιαγωγείο Φοίνικα…. -παρακαταθήκη για το μέλλον

Πασχαλινό παιχνίδι εξερεύνησης στα ξωκλήσια της Σύρου

  • Πέμπτη, 29 Απριλίου, 2021 - 06:13

Ένα πρωτότυπο και διαφορετικό «κυνήγι θησαυρού» λαμβάνει χώρα τις Άγιες αυτές ημέρες στο νησί της Σύρου, παρακινώντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους να ξεχυθούν στις εξοχές του νησιού και να βιώσουν τόσο τη χαρά της Άνοιξης όσο και τη συγκίνηση της συνάντησης με τόπους προσευχής και περισυλλογής.

Μέσα από τη νέα κοινωνική δράση του, το Νηπιαγωγείο του Φοίνικα προσκαλεί τους μικρούς φίλους του να περιηγηθούν, πεζοπορώντας, στα μικρά ξωκλήσια της Σύρου και να ανακαλύψουν τα πασχαλινά αυγά που βρίσκονται εκεί κρυμμένα.

Για τις ανάγκες της δράσης, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε συνεργασία με την Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου επέλεξαν 23 περιπατητικές διαδρομές και μονοπάτια που οδηγούν σε μικρά εκκλησάκια, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο μέρος του νησιού.

Οι διαδρομές αυτές σηματοδοτήθηκαν με πασχαλίτσες, μελισσούλες & κόκκινες κορδέλες, ενώ στην αφετηρία τους έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση - πινακίδα.

Οι διαδρομές που προτείνονται επιλέχθηκαν με κριτήρια την προσβασιμότητά τους από μικρά παιδιά με την οικογένειά τους, την γεωγραφική κατανομή τους στο νησί, την φυσική τους ομορφιά και τη συμπερίληψη ορθόδοξων και καθολικών εξωκλησιών.

Σε κάθε εξωκλήσι είναι τοποθετημένος ένας  γρίφος, η λύση  του οποίου οδηγεί τα παιδιά στην εύρεση του πασχαλινού αβγού, που φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου.

Μέσα από το σχεδιασμό αυτής της δράσης, οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Φοίνικα θέλησαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών για μικρά παιδιά που θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Σημειώνεται μάλιστα, πως οι σχετικές πινακίδες-σημάνσεις θα παραμείνουν στη θέση τους και μετά την ολοκλήρωση της δράσης, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως θα δημιουργηθεί και ένα βιβλίο με ποιήματα, τραγούδια, πληροφορίες για τα ξωκλήσια και τα αυγά που φιλοτεχνήθηκαν σε αυτά, το οποίο θα δοθεί ως αναμνηστικό δώρο στα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας καλούν να περπατήσουμε τις διαδρομές και τα μονοπάτια που μας προτείνουν, να απολαύσουμε τη φύση, να γνωρίσουμε την ύπαιθρο του νησιού μας και μαζί τα ιστορικά ξωκλήσια του, που αποτελούν ψηφίδες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή σας στην πασχαλινή δράση περιλαμβάνονται αναλυτικά σε ψηφιακό εγχειρίδιο στο παρακάτω  link:

https://rb.gy/rirqyu

Στο εγχειρίδιο εμπεριέχεται ψηφιακός χάρτης όλων των διαδρομών που δημιουργήθηκε για το σκοπό της δράσης, αναλυτικές  πληροφορίες ανά διαδρομή, καθώς και οδηγίες συμμετοχής.