Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων καταθέτει πρόταση για την ανάδειξη του αλσυλλίου της περιοχής Πευκάκια στο Μάννα της Σύρου (Αυγό)

Πρόταση αξιοποίησης ενός ήδη πανέμορφου χώρου πρασίνου

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση παρουσίασε ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, όσον αφορά στην αξιοποίηση του αλσυλλίου που βρίσκεται πλησίον των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, στην περιοχή «Μάρμαρο» της Σύρου.

Ο καταπράσινος χώρος, ιδανικός για περίπατο και χαλάρωση, που βρίσκεται στο λόφο που οι περισσότεροι Συριανοί γνωρίζουν ως «Αυγό», βρίσκεται στο κέντρο της πρότασης που κατέθεσε ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών, προς το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και την τοπική κοινωνία, προκειμένου η Σύρος να αποκτήσει ένα «πάρκο» αναψυχής, μέσα στο καταπράσινο αλσύλλιο, που θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο χαλάρωσης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού κ.α.

Μάλιστα, αυτό που τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μηνάς Μπουγιούρης, είναι πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν προϋποθέτει μεγάλο κόστος για την υλοποίησή της, γεγονός που μπορεί να την καταστήσει και άμεσα υλοποιήσιμη, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές.

Τι αναφέρει η πρόταση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών

Σύμφωνα με τη δημοσιοποιημένη πρόταση, ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Τα Πευκάκια στο Μάννα είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, μια πυκνοφυτεμένη σε αρκετά επίπεδα έκταση, ένας μικρός αλλά πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου εν επαφή με την Ερμούπολη. Παλαιότερα υπήρχε μικρή παιδική χαρά στο χαμηλότερο υψομετρικά επίπεδο και διάφορα άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια ενώ στα υπόλοιπα επίπεδα υφίσταται ακόμη και σήμερα τραπέζια και παγκάκια.  Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει στην μνήμη μας αυτόν τον χώρο με τις σχολικές μας εκδρομές ενώ αρκετοί κάτοικοι προτιμούν αυτό τον χώρο για οικογενειακές βόλτες, χώρο χαλάρωσης και παιχνιδιού. Λόγω της αχρησίας και της μη συντήρησης των τελευταίων 20 χρόνων τα παιχνίδια της παιδικής χαράς είχαν περιέλθει σε κακή κατάσταση. Πρόσφατα ο Δήμος μας απομάκρυνε τα περισσότερα εξ’ αυτών (έχει μείνει μόνο η διαλυμένη τσουλήθρα που πρέπει επίσης να απομακρυνθεί). Τα τραπέζια και τα παγκάκια υπάρχουν ακόμα, κάποια σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ άλλα χρήζουν φροντίδας και συντήρησης. Λίγοι κάδοι απορριμμάτων και κάποια απομεινάρια από αυτοσχέδια παιχνίδια (σκοινιά, λάστιχα κ.α.) συμπληρώνουν την εικόνα του άλσους που είναι πλέον εγκαταλελειμμένο. Μια εικόνα που δεν μας τιμά.

Αυτός ο όμορφος χώρος, εύκολα προσβάσιμος, θα μπορούσε με ελάχιστες παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του, να αποτελέσει πόλο έλξης, κυρίως για οικογένειες. Τα στοιχεία του, από μόνα τους τον καθιστούν ιδιαίτερο και πολύτιμο. Οφείλουμε να τον προστατεύσουμε. Πυκνοφυτεμένος αλλά και δίπλα στην πόλη, ασφαλής, όμορφος και εύκολα προσβάσιμος. Το τεράστιο πλεονέκτημά του και η μοναδικότητά του έγκειται στην μεγάλη του έκταση (για τα δεδομένα του νησιού της Σύρου), αν και εν επαφή με την πόλη και το φυσικό του περιβάλλον. Τα τελευταία έτη, που δεν λειτουργεί το εργοστάσιο ηλεκτρισμού, δεν υφίσταται όχληση και ο χώρος έχει γίνει ακόμη πιο φιλικός για επισκέπτες.

Οι παρεμβάσεις βελτίωσης που προτείνουμε είναι οι εξής :

1. Δημιουργία παιδικής χαράς με φυσικά κατά κύριο λόγο υλικά που θα εναρμονίζονται με το τοπίο.  

2. Συντήρηση - επισκευή υφιστάμενου εξοπλισμού (παγκάκια – τραπέζια) 

3. Συντήρηση των ξερολιθιών που οριοθετούν τα επίπεδα και συγκρατούν το έδαφος, των υφιστάμενων διαδρομών εντός τους άλσους & τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων

4. Πρόληψη για την πυρασφάλεια του χώρου (υπάρχει μόνο ένας παλαιός κρουνός)

Κατά αναλογία τα ίδια ισχύουν και για το μικρό άλσος πλησίον πλατείας Δόξας στην Ερμούπολη».

«Δεν χρειάζεται μεγάλη δαπάνη, αλλά ουσιαστικό ενδιαφέρον και μέριμνα»

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, κ. Μηνάς Μπουγιούρης, σημείωσε, ότι «αυτή ήταν μία πρόταση που είχε καταθέσει το μέλος του Δ.Σ., κ. Πέτρος Δεναξάς, εδώ και αρκετούς μήνες».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουγιούρης, στο μεσοδιάστημα «έτρεξαν» άλλα ζητήματα, όπως είναι αυτό των ετοιμόρροπων κτηρίων, για τα οποία προέκυψε αφενός η νομοθετική ρύθμιση, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος εκπονεί και την καταγραφή των επικίνδυνων της Ερμούπολης ως δωρεά προς το Δήμο.

«Η πρόταση κατατέθηκε τώρα και άμεσα, η πρώτη επικοινωνία που είχαμε, ήταν με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μάννα, κ. Μαραγκό, ο οποίος μας κάλεσε και δήλωσε την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό του σχετικά με αυτή», ανέφερε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπουγιούρης, «είναι σημαντικό να υπάρχει ένας χώρος, πολύ κοντά στην πόλη, αλλά εκτός του κέντρου και μάλιστα μέσα σε ένα χώρο πρασίνου, που να μπορούν να εκτονώσουν την ενέργειά τους τα παιδιά, με ασφάλεια. Αντί, δηλαδή, της πλατείας Μιαούλη, ουσιαστικά, που εκεί παρατηρούμε να συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος οικογενειών και παιδιών».

«Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες δεν προϋποθέτουν μεγάλες δαπάνες. Ουσιαστικό ενδιαφέρον χρειάζονται και μέριμνα. Από μόνος του ο χώρος είναι πανέμορφος. Δεν χρειάζεται κάτι φοβερό ή σπουδαίο για να αναδειχθεί. Δεν χρειάζεται να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Και γιατί όχι, να μπει και η τοπική κοινωνία στο “παιχνίδι”, με συλλογικότητες ή πολίτες, που θα αναλάβουν κάποιες εθελοντικές δράσεις, ή να διεξάγουν κάποια πολιτιστικά ή κοινωνικά δρώμενα», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ διαβεβαίωσε, πως «για όποια τεχνική βοήθεια, νομίζω ότι όλα ο Σύλλογος και τα μέλη του θα είναι πάντα διαθέσιμα, καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος επαγγελματίας θα αρνούνταν να βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθεί ένας όμορφος και φιλόξενος χώρος πρασίνου πολύ κοντά στην πόλη και να αξιοποιηθεί».