“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ: Αγωνία για τους μαθητές…

Μακριά από το σχολείο τους θα μείνουν για καιρό οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
  • Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, 2021 - 06:22

Μέχρι χθες πήγαιναν καθημερινά από το σπίτι στο σχολείο τους, τώρα η ζωή τους όλη είναι σε μία σκηνή… Μαθητές σχολείων στο Αρκαλοχώρι δεν ξέρουν πότε θα καταφέρουν τελικά να μπουν και πάλι σε αίθουσες, ενώ είναι ανέφικτη σε μεγάλο βαθμό η λύση της τηλεκπαίδευσης.

Ήδη, κάποιοι γονείς, οι οποίοι φοβούνται πως η σχολική χρονιά θα περάσει χωρίς τα παιδιά τους να έχουν καταφέρει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που απαιτούνται για να καλύψουν την ύλη, ζητούν μετεγγραφή σε άλλα σχολεία.

Διευθυντές Δημοτικών της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τονίζουν στην «Π» πως όλες οι διαδικασίες για να βρεθεί στέγη για τα σχολεία πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μέλημα όλων είναι να μείνουν τα παιδιά στα σχολεία, να μη σημειωθεί διαρροή από μονάδες που μέχρι πρότινος έσφυζαν από ζωή.

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, κ. Γιάννης Λαμπράκης, αναφέρει πως ήδη υπάρχουν διαρροές. Κάποιοι γονείς θέλουν να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο.

Το κτήριο έχει σοβαρές βλάβες και στον δομικό ιστό, οι παρεμβάσεις θα καθυστερήσουν αρκετά και τα μαθήματα θα γίνουν σε λυόμενες αίθουσες που θα δοθούν από τις Κτηριακές Υποδομές. Μέχρι τότε, ως λύση προτείνεται η τηλεκπαίδευση και ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με τους γονείς προκειμένου να διερευνηθεί αν αυτό είναι εφικτό.

Υπάρχουν παιδιά που μένουν σε σκηνές, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και τις επόμενες ημέρες όλοι θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το σχολείο είναι 12θέσιο με 194 παιδιά, κυρίως από το Αρκαλοχώρι αλλά και από χωριά, όπως Πατσίδες, Ζίντα, Παναγιά, Ρουσσοχώρια, τα 37 παιδιά είναι μεταφερόμενα από γύρω περιοχές.

«Πιστεύω πως το αργότερο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την διά ζώσης διδασκαλία», αναφέρει ο κ. Λαμπράκης.

Ο χώρος, όπου θα τοποθετηθούν οι αίθουσες είναι το πάρκινγκ του Κολυμβητηρίου, όπου υπάρχουν και γήπεδα για τα παιδιά.

Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, κ. Στέφανος Ψυλλάκης, αναφέρει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σχολείο στον δήμο με 218 μαθητές.

Το κτήριο έχει κριθεί ακατάλληλο αλλά επισκευάσιμο, στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης με τον δήμαρχο και εκπρόσωπο των ΚΤΥΠ ειπώθηκε πως οι αίθουσες που φτάνουν στο Ηράκλειο δεν αρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες και προτεραιότητα θα δοθεί στα Λύκεια, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το κτήριο του 2ου Δημοτικού αναμένεται να επισκευαστεί σε διάστημα δύο μηνών, οπότε και θα είναι σε θέση να δεχτεί ξανά τους μαθητές του. Σε εξέλιξη είναι οι επαφές με τους γονείς για να δουν αν μπορεί να γίνει τηλεκπαίδευση από την ερχόμενη βδομάδα. Ο σκοπός, όπως λέει ο κ. Ψυλλάκης, είναι τα παιδιά να κρατήσουν επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να μείνει ζωντανή η αισιοδοξία και η επαφή των εκπαιδευτικών με τα παιδιά μέχρι την στιγμή που θα επιστρέψουν όλοι στον φυσικό τους χώρο.

Ο κ. Ψυλλάκης αναφέρει πως το σχολείο δεν έχει δεχτεί αιτήματα από γονείς για μετεγγραφή, ωστόσο όλοι ανησυχούν από την σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται ως και σήμερα. «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να επισπευστούν οι διαδικασίες για να κρατήσουμε τα παιδιά εδώ, πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε», τονίζει.

Σημειώνεται πως το σχολείο εξυπηρετεί πολλά παιδιά εκτός Αρκαλοχωρίου, μεταξύ άλλων από Γαρίπα, Λευκοχώρι, Καλό Χωριό, Δεμάτι, Αυλή, Πανόραμα, Αμουργέλες, Τσούτσουρο. Κάποια δεν «χτυπήθηκαν» τόσο από τον σεισμό, όσο γειτονικά τους χωριά.

Μαθητές στην “πόρτα” της εξόδου, γονείς σε απελπισία!

Από πλευράς γονέων, η ανησυχία είναι έκδηλη ενώ τονίζουν πως η τηλεκπαίδευση μόνο ως αστείο μπορεί να ειπωθεί.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, κ. Έφη Λουλάκη, αναφέρει πως συστήνεται μία ομάδα γονέων από διάφορα σχολεία που έχουν πληγεί, προκειμένου να υπάρχουν επαφές με τους αρμόδιους φορείς για να δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πότε θα ξεκινήσουν τα διά ζώσης μαθήματα.

Δεν δηλώνουν κατά της τηλεκπαίδευσης, ωστόσο δεν θέλουν να θεωρηθεί λύση ώστε να μην προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες. Οι γονείς φοβούνται πως οι φορείς θα εφησυχάσουν και οι μαθητές θα αφεθούν στο έλεος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας επ’ αόριστον.

Πέρα από αυτό, δεν είναι σε θέση όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Η ίδια αναφέρει πως δεν μπορεί να αφήσει μόνα τα παιδιά σε ένα σπίτι που συνεχώς δονείται!

Ήδη, κάποιοι γονείς ζητούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία γιατί φοβούνται πως θα χαθεί η χρονιά. Η κ. Λουλάκη αναφέρει πως, όσο αφορά στο Δημοτικό, η ύλη θα μπορεί να καλυφθεί.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 2ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, κ. Μαρίνα Αποστολάκη, τονίζει πως μετά από το σοκ, πρέπει να σκεφτούμε όλοι πως εκπαιδευτικοί και γονείς αντεπεξήλθαν σωστά εκείνη την στιγμή και είναι όλοι υγιείς.

Οι γονείς δέχονται μηνύματα από το σχολείο κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η τηλεκπαίδευση, ωστόσο, η ίδια τονίζει πως για πρακτικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους, αυτό δεν γίνεται.

Εδώ και δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, όλοι θέλουν να αποφύγουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και δεν μπορεί να συνεχιστεί και για τρίτη χρονιά.

«Ποιοι γονείς θα αφήσουν μόνα τα παιδιά τους στο σπίτι για να πάνε στην δουλειά;», αναρωτιέται, αφού στην περιοχή σημειώνονται συνεχώς σεισμικές δονήσεις.

Τονίζει πως ζητά το αυτονόητο, ασφαλή χώρο για τα παιδιά της, ενώ δεν θέλει να φύγει εκτός Αρκαλοχωρίου, όπου είναι το σπίτι, η επιχείρησή της, η περιουσία της.

«Άστεγοι» μαθητές και στον Δήμο Ηρακλείου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως ο σεισμός που ήταν έντονος και δυνατός αποκάλυψε το ζήτημα της σχολικής στέγης στην αστική ζώνη αλλά και όχι μόνο. Εξάλλου, ήταν ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν σε διάσπαρτες σχολικές μονάδες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, όχι μόνο στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Αίτημα του κλάδου είναι να εκκινήσουν οι διαδικασίες για να αρχίσει η διά ζώσης διδασκαλία, καθώς τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς έχουν ταλαιπωρηθεί με τα δύο χρόνια της τηλεκπαίδευσης.

Όσο αφορά στον Δήμο Ηρακλείου, οι έλεγχοι δείχνουν πως τρία δημοτικά και τρία νηπιαγωγεία έχουν πρόβλημα. Πρόκειται για εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι μπορεί να φτάνουν και τους 800. Ο σύλλογος θα ζητήσει συνάντηση με την δημοτική αρχή, για να μάθει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για την στέγαση των μαθητών. Σημειώνεται πως η προσωρινή λύση κάποια παιδιά να απορροφηθούν σε κοντινά σχολεία δεν είναι πάντα εφικτή, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα δημοτικά που έχουν πολλούς μαθητές.

Κατερίνα Μυλωνά