“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Στο... κόκκινο και στη Ρόδο οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας

Πάνω από 45 τέτοιες βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τριάντος
  • Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, 2021 - 06:24

Η Ρόδος δεν αποτελεί εξαίρεση από την υπόλοιπη χώρα, όπου το τελευταίο διάστημα, είτε λόγω της πανδημίας ή της οικονομικής δυσχέρειας που αυτή έχει επιφέρει, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακών διενέξεων και βίας αφού, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΔΟΠ), Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Τριάντος, αυτό αποτυπώνεται και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ενώ αίσθηση προκαλεί η αναφορά του ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 45 με 46 αιτήματα για Εισαγγελική εντολή και κοινωνική έρευνα, τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούν ανηλίκους.

Μιλώντας χθες ο κ. Τριάντος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας και πώς αυτό αντιμετωπίζεται και καταγράφεται στις δομές του Δήμου ως φαινόμενο, καταρχάς, με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου, θέλησε να πει ότι: «Ο Δήμος Ρόδου, ανέκαθεν όπως και τώρα, στέκεται πάντα δίπλα στις ανησυχίες των συμπολιτών μας, στέκεται κοντά στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν».

«Όσον αφορά-συνέχισε- το επίκαιρο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, το βιώνουμε καθημερινά μέσα από τις δομές, βλέπουμε πόσο έχουν αυξηθεί οι ενδοοικογενειακές διενέξεις-δεν θέλω να τις πω βία, θα χρησιμοποιήσω μία λέξη η οποία είναι εναλλακτική-οι οποίες, μερικές φορές, καταλήγουν σε μία αντικοινωνική εκδήλωση, καταλήγουν σε γεγονότα τα οποία διαταράσσουν τον ενδοοικογενειακό ιστό και την ηρεμία μέσα σε μία οικογένεια.

Αυτό είναι γεγονός και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, το βλέπουμε καθημερινά μέσα από τις εισαγγελικές παραγγελίες, τις εισαγγελικές εντολές, το βλέπουμε μέσα από την καθημερινότητα, το διαβάζουμε μέσα από τις εφημερίδες και το ζούμε καθημερινά».

Και συμπλήρωσε: «Ίσως είναι ένα από τα απόνερα τα οποία έχει φέρει η πανδημία, γιατί συσχετίζεται αυτή η αύξηση των κρουσμάτων ή των συμβάντων με τη διάρκεια της πανδημίας. Ίσως είναι η οικονομική στενότητα, ίσως είναι άλλοι λόγοι. Πάντως, είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο το οποίο οφείλουμε να μην το αγνοήσουμε και να μην το υποβαθμίσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας».

Ερωτηθείς ο κ. Τριάντος εάν όντως το τελευταίο διάστημα που βλέπουμε έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, καταφθάνουν περισσότερα τέτοια περιστατικά στις υπηρεσίες του Δήμου και πως τα διαχειρίζονται, καταρχάς είπε ότι σύμφωνα με την τελευταία μεταρρύθμιση που έγινε με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ, παρατηρήθηκε ότι αρκετές υπηρεσίες που ήταν στην Περιφέρεια, έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους, όπως στις κοινωνικές έρευνες, τις εισαγγελικές παραγγελίες, τα διάφορα περιστατικά τα οποία συμβαίνουν ενδοοικογενειακά αλλά και γενικά στην κοινωνία. Και είπε, στη συνέχεια:

«Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι έχει καταργηθεί πλέον ή τουλάχιστον δεν έχει αναπληρωθεί το κενό το οποίο είχε δημιουργηθεί όσο αφορά στον Επιμελητή Ανηλίκων, μία θέση η οποία με τη συνταξιοδότηση του κ. Τσοποτού, δεν υπάρχει αυτή η υπηρεσία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει όλο αυτό το έργο».

«Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η υπηρεσία να ξαναλειτουργήσει και να ξαναστελεχωθεί», είπε ακόμη και εξήγησε ότι το λέει αυτό γιατί παρατηρείται ένας μεγάλος φόρτος εργασίας αφού μία κοινωνική έρευνα δεν τελειώνει με μία συνέντευξη, δεν τελειώνει με το να δει κάποιος κάτι αλλά απαιτεί μετά πάρα πολλή δουλειά. Το προσωπικό, σύμφωνα με τον κ. Τριάντο, είναι ελλιπές, έρχονται συνταξιοδοτήσεις, που σημαίνει ότι έχουν φύγει και θα φύγει πεπειραμένο προσωπικό σ’ αυτό το τον τομέα.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στελέχωσης με κοινωνικούς λειτουργούς αυτή τη στιγμή, όσον αφορά και τον ΔΟΠ ο οποίος έχει και ένα κομμάτι των κοινωνικών λειτουργών αλλά και στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο προσπαθούν να το λύσουν αλλά δυστυχώς θεωρεί ότι θα πρέπει να απαιτηθεί και άλλο προσωπικό για να μπορέσουν να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να γίνει ταχύτερη αυτή η λειτουργία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», πρόσφατα έχει οριστεί δικαστική επιμελήτρια και έχει καλυφθεί η θέση.

Και δήλωσε, στη συνέχεια, για το μείζον αυτό κοινωνικό θέμα: «Σίγουρα, τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί αρκετά. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον ακριβή αριθμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 45 με 46 αιτήματα εισαγγελικής εντολής και κοινωνικής έρευνας για διεκπεραίωση», είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν επαφίεται μόνο στους κοινωνικούς λειτουργούς, εξαρτάται και από το περιβάλλον στο οποίο απευθυνόμαστε και στο οποίο ζητάμε πληροφορίες για να μπορέσουμε να βγάλουμε μία λύση, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα το οποίο κατόπιν θα υποβληθεί. Αλλά-επαναλαμβάνω-ίσως θα ήταν τώρα η κατάλληλη στιγμή, από εδώ και πέρα αφενός μεν να ξαναλειτουργήσει αυτός ο θεσμός του Επιμελητή των ανηλίκων, να στελεχωθεί κανονικά και πιθανότατα να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα κέντρο, ένα γραφείο».

Στο σημείο αυτό, ο Αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι γίνεται μία προσπάθεια αυτό να γίνει μέσα από τον Δήμο με μία πρόταση που θα καταθέσουν για μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα γραφείο προστασίας του παιδιού και προστασίας απ’ όλη αυτή την ενδοοικογενειακή βία.

Μάλιστα, είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον, θεσμικά, είναι δυνατόν αυτό να γίνει γρήγορα, πάντως η πρόταση αυτή θα υπάρξει. Όσο για τη στέγασή του, προσβλέπουν στη συμπαράσταση όλων των φορέων, και του Α’ βαθμού και του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Πάντως, ως ΔΟΠ, είναι διατεθειμένοι ένα οικόπεδο που έχει ο Οργανισμός στη συμβολή των οδών Κανελλοπούλου και Αταβύρου, το οποίο είναι στην κυριότητά του, να το παραχωρήσουν ώστε να μπορέσει να φτιαχτεί εκεί ένα Κέντρο Προστασίας των παιδιών, με όλες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες-αν μπορέσουν αυτό να το κάνουν πραγματικότητα.

Όπως είπε, είναι ένας στόχος και ελπίζουν αυτό το πράγμα να προχωρήσει μόλις τελειώσουν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχουν και να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών των περιστατικών αφορά την ενδοοικογενειακή βία και τις ενδοοικογενειακές διαφορές και ένα λιγότερο ποσοστό αφορά άλλα προβλήματα τα οποία προκύπτουν σύμφωνα με την άποψη του Εισαγγελέα ο οποίος διατάσσει αυτή τη διεξαγωγή έρευνας.

Η πλειονότητα αυτών των περιστατικών, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν ανηλίκους. Και το πρόβλημα υφίσταται-εξηγεί-γιατί δεν είναι μόνο να βρούμε έναν κοινωνικό λειτουργό, αλλά αυτός πρέπει να έχει και τις εξειδικευμένες γνώσεις γιατί είναι διαφορετική η αντιμετώπιση και η προσέγγιση ενός ενηλίκου από έναν ανήλικο. Χρειάζεται διαφορετική μεθοδολογία, προσέγγιση και διαφορετικές δεξιότητες να έχει κάποιος αφού πρόκειται για λεπτά θέματα που πρέπει να έχει κάποιος το υπόβαθρο, τη γνώση αλλά και τη θεσμική κατοχύρωση για να μπορεί να υπεισέλθει.

Όπως είπε, ένας κοινωνικός λειτουργός με όλη την καλή διάθεση προσφοράς την οποία έχει, με όλη τη διάθεση, την επαγγελματικότητα την οποία έχει, μπορεί να κάνει τη δουλειά του και στο δικαστήριο ένας συνήγορος να ρωτήσει εάν έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις και αν δεν τις έχει, τότε μπορεί να βγει άκυρη όλη διαδικασία που έχει προηγηθεί πάνω σ’ αυτό το θέμα και έχει φέρει ένα αποτέλεσμα.

Ετικέτες: