“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Μεσολόγγι: Κλιματική κρίση ή η έλλειψη αντιπλημμυρικών; Στο ίδιο έργο…

«Μετρώντας πληγές»: Μεσολόγγι, Ξηρόμερο και Ναύπακτος στο έλεος των καιρικών φαινομένων
  • Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:23

Το Μεσολόγγι, το Ξηρόμερο και η Ναυπακτία βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα» με τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Ιδίως στο Μεσολόγγι η καταστροφή ήταν για άλλη μια φορά μεγάλη καθώς για άλλη μια φορά ένα μεγάλο τμήμα της πόλης βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπου 25 περιπτώσεις η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απομακρύνει ανθρώπους από τα σπίτια τους που είχαν πλημμυρίσει.

Το επαναλαμβανόμενο σκηνικό των πλημμυρών μοιραία γεννά ένα κομβικό ερώτημα: Φταίει η κλιματική κρίση ή η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων; Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Μπορεί να μοιάζει με εύκολη δικαιολογία η κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει, όταν π.χ. οι μετεωρολόγοι λένε πως έπεσε στο Μεσολόγγι μέσα σε μια μέρα η βροχή που θα έπεφτε στην Αθήνα μέσα σε δύο μήνες. Από την άλλη μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, που να συνυπολογίζουν και τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, ομολογουμένως δεν έχουν γίνει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Οι καθαρισμοί των ρεμάτων σε πολύ μεγάλο βαθμό είχαν γίνει έγκαιρα και ενδεχομένως να αποσόβησαν τα χειρότερα…

Τα αντλιοστάσια στο Μεσολόγγι που αντικαταστάθηκαν από την πλημμύρα του 2016 δούλεψαν κανονικά –σύμφωνα με τη δημοτική αρχή- αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, καθότι δεν προβλέφθηκαν μεγαλύτερες αντλίες…

Μία κατά δυνατόν αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η απάντηση έρχεται αν βγάλουμε το διαζευκτικό «η» και βάλουμε ένα «και» ανάμεσα στην κλιματική κρίση και την έλλειψη αντιπλημμυρικών.

Αυτοδιοικητικοί της περιοχής μιλώντας στη «Σ» κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, αλλά και εκτιμήσεις για το τι έφταιξε και το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές…

Ν. Καραπάνος : Τα αντλιοστάσια δούλεψαν, αλλά είχαν τοποθετηθεί αντλίες ίδιας δυναμικής

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αναπληρωτής Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «ο όγκος νερού ήταν τεράστιος, τριπλάσιος από όλες τις προηγούμενες φορές. Στις πλημμύρες του 2016 και του 2017 είχε ρίξει 50 εκατοστά ανά τ.μ., ενώ τώρα ήταν 100 εκατοστά ανά τ.μ. Πλημμύρισαν κάποια ρέματα περιμετρικά της πόλης γι’ αυτό δημιουργήθηκε το πρόβλημα αυτό.

Τα αντλιοστάσια δούλευαν κανονικά από την πρώτη στιγμή, αλλά η μελέτη που είχε γίνει ήταν για να αντλούν 20 χιλ. κυβικά νερού την ώρα, ενώ ο όγκος νερού που έριξε τώρα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Χρειάζεται να το δούμε εκ νέου το ζήτημα βάσει των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων και να αλλάξουμε και τις αντλίες, διότι, όταν έγινε η μελέτη το 2016 – 2017, αντί να τοποθετηθούν μεγαλύτερες αντλίες οι οποίες θα είχαν και δυναμική για το μέλλον τοποθετήθηκαν αντλίες αντίστοιχες με αυτές που προϋπήρχαν.

Κατεστράφησαν αρκετά ισόγεια σπίτια και αποθήκες και επιχειρήσεις που στεγάζονταν σε ισόγειους χώρους, ενώ άμεσα έγινε ότι χρειάζονταν για να δηλωθούν οι ζημιές και σε λίγες μέρες θα βγουν οι επιτροπές για την αποτίμηση. Υπάρχουν κάποιες οικογένειες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της πόλης.

Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο «Αλμυράκι», γιατί ξεχείλισε το ρέμα της «Αγριλιάς» και παράλληλα είναι το χαμηλότερο σημείο της πόλης εκεί, όπως επίσης στην περιοχή του Νοσοκομείου, στα «Ταμπακαριά» υπήρξαν προβλήματα, διότι υπερχείλισε ρέμα της περιοχής και οι υπόγειοι αγωγοί δεν μπόρεσαν να διοχετεύσουν το νερό στα αντλιοστάσια.

Το βασικό ήταν αντί να γίνει μελέτη με μεγαλύτερους αγωγούς, δεδομένου πως η πόλη αναπτύσσονταν, μείναμε στα ίδια, όπως επίσης και ότι έπεσε μεγάλος όγκος νερού βάσει των δεδομένων της μετεωρολογικής υπηρεσίας».

Γ. Τριανταφυλλάκης: Πολύ σημαντικός φέτος ο καθαρισμός των ρεμάτων, διαφορετικά τα αποτελέσματα θα ήταν άλλα…

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «είχαμε έντονη βροχόπτωση, η οποία ξεπέρασε την φέρουσα ικανότητα ρεμάτων και χειμάρρων. Η αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων βλέπουμε πως πλέον είναι παρωχημένη.

Ήδη όμως ο Περιφερειάρχης έχει αναφερθεί σε ένα νέο σχεδιασμό, ένα νέο master plan, που είναι ματιά στο μέλλον και αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση, είναι μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι να ανακουφίσουμε τους πληγέντες συνανθρώπους μας και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών με αιτήσεις που δεχόμαστε και ηλεκτρονικά και δια ζώσης στο δημαρχείο στον Αστακό.

Η ίδια διαδικασία γίνεται και από την Περιφέρεια για τις επιχειρήσεις, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις. Ανταπεξήλθαμε ως δήμος Ξηρομέρου ικανοποιητικά γιατί είχαμε και την συνδρομή της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Έγιναν πολλές αντλήσεις υδάτων, ώστε το φαινόμενο να μην πάρει διαστάσεις μεγάλες. Σε κάποια τεχνικά έργα που έφραξαν από τα φερτά υλικά έγινε άμεσα απόφραξη, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες.

Ήταν πολύ σημαντικός φέτος ο καθαρισμός των ρεμάτων που έγινε σε προγενέστερη φάση, μέσω της εργολαβίας της Περιφέρειας, σε μεγάλα ρέματα της περιοχής. Λόγω του σοβαρού αυτού καθαρισμού τα ρέματα ήταν προετοιμασμένα, διαφορετικά τα αποτελέσματα από τα φαινόμενα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Επλήγησαν περίπου 20 οικείες και επιχειρήσεις σύμφωνα με την πρώτη εικόνα. Λόγω της εορτής του πολιούχου του Αστακού Αγίου Νικολάου δεν άνοιξε την Δευτέρα η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κάτι που θα «τρέξει» όμως όπως προβλέπεται.

Κλιμάκια θα καταγράψουν τις ζημιές, όπως έγινε και για παλιότερες περιπτώσεις για τις οποίες δόθηκαν πρόσφατα αποζημιώσεις, όπως από τον περσινό ανεμοστρόβιλο.

Για την περίπτωση αυτή μετά από απόφαση των υπουργών εσωτερικών, οικονομικών και ανάπτυξης πρόσφατα δόθηκαν οι αποζημιώσεις σε δημότες μας για ζημιές σε οικείες και επιχειρήσεις, μέσω ειδικού κωδικού από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Βασιλόπουλο και το Καραϊσκάκη, όπου εκεί δύο ρέματα ξεπέρασαν την φέρουσα ικανότητά τους και ξεχείλισαν. Δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση.

Οι τοπικοί Πρόεδροι ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή και η Περιφέρεια, αλλά και η αστυνομία που χρειάστηκε να επέμβει κυρίως στο δρόμο από το Βασιλόπουλο προς Βλυζιανά, και προς Μαχαιρά, λόγω καταπτώσεων χωμάτων».

Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας στο Μεσολόγγι ζήτησε ο Κ. Λύρος

Με επείγον αίτημά του προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κ. Λύρος ζητά να μεταβεί στο Μεσολόγγι κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως επισημαίνει στο αίτημά του “η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου με τη στάθμη των όμβριων σε μεγάλο μέρος του αστικού ιστού να μην έχει υποχωρήσει καθόλου.

Η κατάσταση ίσως γίνει ακόμη πιο δυσμενής καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται εκ νέου έντονες βροχοπτώσεις που ελλοχεύουν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια μας”.

Κωνσταντίνος Χονδρός