“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Θάλαμος αερίων ο Βόλος

  • Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:25

«Ασφυκτικό»… εορταστικό τριήμερο πέρασε ο Βόλος, με την πόλη να μετατρέπεται σε «θάλαμο αερίων». Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες πήραν «φωτιά» και σε συνδυασμό με την άπνοια που επικράτησε, εκτόξευσαν στα ύψη τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη και δέκα φορές πάνω από τα όρια κυμάνθηκαν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και οι οικογένειες συγκεντρώθηκαν γύρω από το τραπέζι για να γιορτάσουν όλες μαζί.

Το πρόβλημα στην ατμόσφαιρα αποτυπώθηκε τόσο στις μετρήσεις από τον σταθμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όσο και στις καταγραφές μέσα από το δίκτυο των 12 μετρητών του προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Green Your Air.

Οι υπερβάσεις αφορούσαν τόσο στα μικροσωματίδια ΡΜ10 όσο και στα μικρότερα, στα ΡΜ2,5. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο μέσος όρος των ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα έκλεισε πάνω από το όριο των 50μgr/m3 και τις τρεις ημέρες της εορταστικής περιόδου. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο μέσος όρος των ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα ήταν 74μgr/m3, ανήμερα των Χριστουγέννων «σκαρφάλωσε» στα 89μgr/m3 και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ο μέσος όρος έκλεισε στα 88μgr/m3.

Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι μέσοι όροι των ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Για τα ΡΜ2,5 το ετήσιο όριο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι τα 25μgr/m3. Παραμονή των Χριστουγέννων ο μέσος όρος έκλεισε σχεδόν τρεις φορές πάνω από τα όρια στα 60μgr/m3, ανήμερα στα 80μgr/m3 και τη δεύτερη ημέρα στα 77μgr/m3.

Αντίστοιχα υψηλές τιμές κατέγραψε και το δίκτυο των 12 μετρητών του προγράμματος Green Your Air. Από τη 1 το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων έως και χθες την ίδια ώρα, ο μέσος όρος συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα του Βόλου, κυμάνθηκε στα 88,63μgr/m3 και η υψηλότερη τιμή (σχεδόν δέκα φορές πάνω από το όριο), καταγράφτηκε στις 23:17 της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων, οπότε και ο δείκτη κατέγραψε 217,54μgr/m3.

Ασφυξία τις βραδινές ώρες

Οι δείκτες στους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν σταματούσαν να χτυπούν κόκκινο τις βραδινές κυρίως ώρες. Από τις 7 το απόγευμα και μετά, οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 κυμαίνονταν σε μόνιμη βάση πάνω από το διπλάσιο και πάνω από τα 100μgr/m3.

Την περασμένη Παρασκευή, από τις 8 το βράδυ και ανά ώρα οι μετρήσεις των ΡΜ10 ήταν 179, 159, 153, 196 και 198μgr/m3. Ανήμερα των Χριστουγέννων από τις 7 το απόγευμα και ανά ώρα οι μετρήσεις ήταν 120, 174, 162, 123, 104 και 105μgr/m3 ενώ προχθές Κυριακή από τις 7μ.μ. και ανά ώρα οι μετρήσεις ήταν 114, 145, 252, 205, 214 και 226μgr/m3.

«Καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία

Η κατάσταση της ατμόσφαιρας θορύβησε για μία ακόμη φορά τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. «Το φαινόμενο είναι επιβαρυντικό για την ανθρώπινη υγεία όπως δείχνουν διεθνείς μελέτες αλλά και η μελέτη των Γουργουλιάνη - Σαχαρίδη, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις επεισοδίων στην ατμόσφαιρα αυξάνονται τα καρδιολογικά, εγκεφαλικά και αναπνευστικά περιστατικά στα νοσοκομεία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης, ζητώντας περιορισμό στη χρήση τζακιών, ιδίως κατά τις ημέρες που επικρατεί άπνοια.

«Δυστυχώς μετά την οικονομική κρίση άλλαξε το μοντέλο θέρμανσης και οι περισσότεροι στράφηκαν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Για να αλλάξει αυτό το μοντέλο θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και επιδοτήσεις και ταυτόχρονα να γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει από τους αρμόδιους φορείς, αφού εντοπίσουν το πρόβλημα, με στόχο τον περιορισμό του», σημείωσε ο κ. Τσάμης.

Ένταση του προβλήματος

Ένταση του προβλήματος παρατηρεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διαχειριστής του Green Your Air, Γεώργιος Σαχαρίδης.

«Τα τζάκια προφανώς και επηρεάζουν την ατμόσφαιρα. Όπως επίσης σημαντικό είναι τι καίμε. Αν κάποιοι για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν ξύλα που βρίσκουν στα σκουπίδια από παλιά τραπέζια ή καρέκλες, τότε εκλύονται στην ατμόσφαιρα χημικά στοιχεία, επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, εντός του Ιανουαρίου του 2022 θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση του έργου για το 2021. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τόσο το 2020 όσο και το 2021, η ατμόσφαιρα ήταν καλύτερη σε σχέση με το 2019, γεγονός που αποδίδεται στα αλλεπάλληλα lock down.

Αυτή την περίοδο, μέσω του Green Your Air, εγκαθίσταται δίκτυο νέων σταθμών στη ΒΙ.ΠΕ. αλλά και στην Αγριά, μέσω του οποίου οι πρώτες μετρήσεις θα γίνουν από την άνοιξη του 2022 και αναμένεται να δώσουν καλύτερη εικόνα των πηγών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ