Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας η πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης σχετικά με τη δωρεά οργάνων που θα διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δωρεάς οργάνων και την παρουσίαση του βιβλίου «Από Αύγουστο σε Αύγουστο» της ιατρού Ελευθερίας Κρικέλη, η οποία είναι αφιερωμένη εδώ και χρόνια στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.

Στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη ανέφερε πως η δημοτική αρχή θεωρεί πολύ σημαντική την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, διότι με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών επί του θέματος, θα συμβάλλει στη διάδοση και υιοθέτηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών, στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού εθελοντών δοτών καθώς, έως σήμερα, πολλά όργανα δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης των δυνητικών δοτών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Ρίτσου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης όπου τη συγγραφέα θα πλαισιώσουν σημαντικοί εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, ενημερώνοντας το κοινό για την ύψιστη αυτή μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, απαντώντας σε ερωτήματα και απορίες, με στόχο την ορθή πληροφόρηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όποιος επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί δότης οργάνων ενώ, από εδώ και πέρα, οι δημότες της Σύρου θα μπορούν να εγγραφούν όποτε το αποφασίσουν, μέσω του δήμου Σύρου Ερμούπολης που πλέον θα είναι ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την εγγραφή δοτών.

Σήμερα, η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για ασθένειες όπως η τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η δωρεά οργάνων και ιστών είναι η προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας που δεν είναι πια στη ζωή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους ενώ μέσω της δωρεάς ιστών, μπορούν να σωθούν έως και 100 ασθενείς.

Όπως δήλωσε στην ¨Κοινή Γνώμη” η κα. Πρίντεζη : “Ο λόγος που ασχολήθηκα εξαρχής με τα κοινά ήταν τα βλαστοκύτταρα και η δωρεά οργάνων, τα οποία ήθελα να παραμείνουν στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου ακόμα κι όταν εγώ φύγω. Με αυτήν τη δράση κλείνει ο κύκλος μου σχετικά με όλα όσα είχα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της κοινωνικής υπηρεσίας προεκλογικά. Το νησί μας, που πάντα λειτουργούσε με υψηλό αλληλέγγυο και κοινωνικό φρόνημα , προχωρά πλέον με ενσυναίσθηση προς το μέλλον”.