Ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες της Τήνου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Τοπικές παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες της Τήνου: Σχεδιασμός και ανάληψη συμμετοχικών πρωτοβουλιών για καταγραφή, διάσωση και ανάδειξή τους» η οποία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Τηνιακών Μελετών με στόχο την παραγωγή και απόκτηση γνώσης γύρω από τις τοπικές ποικιλίες και την καλλιέργειά τους καθώς και την πυροδότηση συζήτησης και ενεργού συμμετοχής του κοινού.

Η Πηνελόπη Μπεμπέλη, γεωπόνος και καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, στην εισήγησή της «Τοπικές ποικιλίες της Τήνου: ένας ανεξερεύνητος πλούτος, πρώτες ενδείξεις» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι ένας τόπος πλούσιος σε τοπικές ποικιλίες, στις γνώσεις και τις πρακτικές των τοπικών κοινωνιών, στην ανάγκη για συστηματική εργασία πεδίου με σκοπό τη συλλογή και καταγραφή όλων των τοπικών ποικιλιών της Τήνου, στη δημιουργία ενός καταλόγου τοπικών ποικιλιών και παρακολούθηση της διατήρησής τους για την πρόληψη επιπλέον γενετικής διάβρωσης και στην πιστοποίηση με σήματα ποιότητας που υπάρχουν αλλά και προτάσεις για νέα σήματα που αναδεικνύουν την διαφύλαξη της αγροβιοποικιλότητας. Στις βασικές ενέργειες που είναι σημαντικό να δρομολογηθούν, συμπεριέλαβε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των κλάδων και των καταναλωτών, την ολιστική προσέγγιση διατήρησης και εμπορίας και τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για χαρακτηρισμό και εγγραφή των τοπικών ποικιλιών στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών.

Ο Δρ. Ροίκος Θανόπουλος (γεωπόνος, τμήμα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων) στην παρουσίαση του θέματος «Ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών (εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών και ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς)» μίλησε για το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας, το οποίο απαίτησε τη διάδοση των καλλιεργούμενων (εμπορικών) ποικιλιών για μεγάλες αποδόσεις και ομοιογένεια με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές ποικιλίες, πρακτική που οδήγησε στη μείωση της ποικιλότητας και στη γενετική διάβρωση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη ένταξης των τοπικών ποικιλιών στη γεωργία του σήμερα λόγω της καταλληλότητάς τους για καλλιέργεια σε συνθήκες βιώσιμης γεωργίας - χαμηλών εισροών καθώς και για βιολογική γεωργία, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή τοπικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Αναφέρθηκε επίσης στην κατοχύρωση τοπικών ποικιλιών με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.) και εγγραφή στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και τα κριτήρια που απαιτούνται.

Τέλος, ο Κώστας Καραγεώργος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπεύθυνος περιβαλλοντικής ομάδας ΕΠΑΛ Τήνου, στην ομιλία του «Περιβαλλοντική ομάδα ΕΠΑΛ Τήνου: «Σκέφτομαι παγκόσμια, δρω τοπικά» για τις φυτικές ποικιλίες της Τήνου» παρουσίασε τη δράση του ΕΠΑ.Λ. Τήνου, το οποίο εκπονεί από το 2012 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που σχετίζονται με την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα. Βασική ιδέα του προγράμματος του ΕΠΑ.Λ στο οποίο ως τώρα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 200 μαθητές είναι η εξερεύνηση του νησιού της Τήνου για την εύρεση παραδοσιακών σπόρω τους οποίους στη συνέχεια φυτεύουν και καλλιεργούν. Η ομάδα συμμετέχει επίσης σε πλήθος περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών δράσεων, οι οποίες κορυφώνονται με μία ανοιχτή εκδήλωση κατά την οποία διατίθενται τα σπορόφυτα και η ομάδα παρουσιάζει το έργο της.