Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Σύρος γιόρτασε την ειρήνη και την ελευθερία, τιμώντας τις θυσίες των προγόνων μας

Με λαμπρότητα και τιμές, πραγματοποιήθηκε και φέτος η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου,στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, παρουσία πλήθους κόσμου που τίμησε, χωρίς τους υγειονομικούς περιορισμούς των προηγούμενων ετών, τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο.

Στις σκοτεινές εποχές που βιώνει ξανά η Ευρώπη, τα μηνύματα για ειρήνη, αδελφοσύνη και ομόνοια μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποκτά διαστάσεις ζωτικής σημασίας, ώστε οι γενιές που έρχονται να παραμένουν μακριά από εθνικιστικές κορώνες και πολεμοχαρείς ρητορικές.

Παραμονή της επετείου

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου, στο κοιμητήριο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία Αρχών, Προϊσταμένων υπηρεσιών και των σημαιοφόρων του 4ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου Γυμνασίου, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Στη συνέχεια διαβάστηκε το προσκλητήριο νεκρών και κατατέθηκε στεφάνι από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου.

Το απόγευμα της παραμονής της εθνικής επετείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης – Σύρου. Στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου στεφάνια κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης ενώ στο μνημείο πεσόντων Ιερολοχιτών από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου. Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης του Βαμβακάρειου Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Στην προτομή του πυρπολητή Κανάρη έγινε κατάθεση στεφάνων από τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, από τους μαθητές τον 2ου Γυμνασίου Σύρου, και από το Ναυτικό Όμιλο Σύρου και στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, από τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Τέλος, τα σχολεία κατευθύνθηκαν προς το ηρώο των Πεσόντων όπου κατατέθηκαν στεφάνια, παρουσία του δημάρχου Ν. Λειβαδάρα, από μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ - Λ Σύρου, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Όχι στο φασισμό, στην υποδούλωση και στην ταπείνωση”

Στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρας, ανέφερε πως η επέτειος του «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον κατακτητή, αποτελεί ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ανάτασης για τον ελληνικό λαό ο οποίος, αν και αδύναμος αριθμητικά, όντας δυνατός στην ψυχή, φώναξε βροντερά ΟΧΙ στον φασισμό, στην υποδούλωση και στην ταπείνωση. “Σήμερα, τιμούμε τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη πατρίδα, που υπέμειναν κακουχίες, πείνα και εξαθλίωση, που αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο. Τους τιμούμε σήμερα με τις εορταστικές μας εκδηλώσεις και έχουμε χρέος να τους τιμούμε καθημερινά με τον λόγο και τις πράξεις μας ενάντια σε κάθε κοινωνική αδικία και σε κάθε υποδούλωση. Έχουμε χρέος να φωνάζουμε κι εμείς βροντερά το ΟΧΙ σε ό,τι μας δυναστεύει και καταπατά τα δικαιώματά μας. Το αίμα των ηρώων μας χύθηκε για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο. Ας το εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας”.

Αντιστοίχως, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, στο δικό του μήνυμα μίλησε για τη μνήμη που γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα τον φασισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, γίνεται γνώση πως η ενότητα και η ομοψυχία οδηγούν σε νίκες, γίνεται σχέδιο για τα μεγάλα «όχι» και τις μεγάλες μάχες κάθε νέας γενιάς. “Μόνο υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για τους Έλληνες του ’40, που από την μικρή Ελλάδα πάλεψαν για την πατρίδα και το δίκιο τους και αντιστάθηκαν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Απέδειξαν στην πράξη ότι η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται ούτε με αριθμούς ούτε με το μέγεθος. Μετριέται με το πάθος και την καρδιά. Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε. Πάντα στην πλευρά της ειρήνης, της δικαιοσύνης και του σεβασμού, θα αντιστεκόμαστε για την ελευθερία μας. Θα αντιστεκόμαστε για την Ελλάδα”

Οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου

Από νωρίς το πρωί, σε ολόκληρο το νησί ακούγονταν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλους τους ιερούς ναούς της πόλης. Στις κατά τόπους ενορίες, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των δημοτικών σχολείων των περιοχών. Συγκεκριμένα, στο μνημείο πεσόντων Άνω Σύρου, κατατέθηκε στεφάνι από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Άνω Σύρου, του ιδιωτικού νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου “Ο Άγιος Γεώργιος” των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου. Στο μνημείο Πεσόντων Βάρης κατέθεσαν στεφάνι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Βάρης, ενώ στο μνημείο Πεσόντων Γαλησσά και μνημείο Πεσόντων Ποσειδωνίας κατατέθηκαν στεφάνια από αντιπροσωπείες μαθητών του δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας,

Ως είθισται, την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων σήμανε η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενώ λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά εντός του λιμένος Σύρου, η αποκάλυψη της πολεμικής σημαίας από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

Η επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμούπολης, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄, με τη συμμετοχή του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου καθώς και την παρουσία αντιπροσωπειών από σχολεία του νησιού.

Στην αρχή του λόγου του, ο κ. Δωρόθεος ανέφερε: “Πάντα αυτήν την ημέρα συνερχόμεθα εδώ, στον καθεδρικό και περικαλλή ναό του Πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Νικολάου, για να τιμήσουμε την ανάμνηση του ενδόξου αγώνος του 1940, τον οποίο οι πατέρες μας διεξήγαγαν προκειμένου να απαντήσουν στη φασιστική Ιταλία και στη φασιστική Γερμανία της εποχής εκείνης και να αντιτάξουν όλοι εν ομοψυχία, “ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ”, το ΟΧΙ απέναντι στις στρατιές και στις ορδές των εχθρών, οι οποίοι θέλησαν να αλώσουν το πολυτιμότερο αγαθό το οποίο έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο και είναι η ελευθερία. Η ελευθερία του προσώπου, η ελευθερία της ζωής , η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της σκέψεως, κάτι το οποίο ιδιαίτερα ο Έλληνας αλλά και κάθε άνθρωπος δεν δέχεται να στερείται”. Στη συνέχεια και απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές, μίλησε για τις κακουχίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι προγόνοί μας, , ώστε να χαίρονται τα σημερινά παιδιά την πολύτιμη ελευθερία τους. “Όποιος λαός ελησμόνησε την ιστορία του, έπαψε να υπάρχει” είπε χαρακτηριστικά και κλείνοντας τον λόγο του ευχήθηκε υγεία και δύναμη λέγοντας προς όλους: “Ο λαός μας να έχει ζωντανή πάντα μέσα στην ψυχή του τη φλόγα και την αγάπη για την πατρίδα, για τα ιδανικά για την πίστη μας, για την ιστορία μας, για τους προγόνους μας και να ξέρετε ότι αυτή η πατρίδα είναι δάσκαλος όλων των ευρωπαϊκών χωρών και για τον πολιτισμό και για την ιστορία και για τις επιστήμες. Ζήτω η πατρίδα μας η Ελλάδα!”

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε αμέσως μετά, η συνταξιούχος εκπαιδευτικός κα Άννα Γκιούλη, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον πόλεμο που μαίνεται αυτήν τη στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο, επαναφέροντας τις άσχημες μνήμες του παρελθόντος. ενώ εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στο οποίο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η μεγάλη παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη

Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου Ερμούπολης η οποία συνόδευσε μουσικά όλη την εκδήλωση. Ακολούθησε η σημαία του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου φερόμενη τιμητικά από νέους και νέες του Λ.Ε.Σ. , το Λύκειο Ελληνίδων, το παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου “Άρωμα παράδοσης” και ο σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης με τον αδελφοποιημένο σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» που με τις πολυάριθμες φετινές εκδηλώσεις τους για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και τη διατήρηση ζωντανής και αναλλοίωτης της μνήμης προσώπων, ηθών και εθίμων από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων τους.

Στη συνέχεια, παρέλασαν περήφανα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νησιού, το μέλλον του τόπου, που μετά από τα τελευταία δύσκολα χρόνια που βίωσαν, απολαμβάνουν ξανά την ελευθερία και την ξεγνοιασιά που στερήθηκαν, περνώντας μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ακολούθησαν ο αθλητικός σύλλογος Τae Κwon Do Eρμούπολης, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και το ένοπλο πεζοπόρο τμήμα του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης το οποίο έλαβε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, κ. Πέτρος Στεφάνου, οι βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Οι εκδηλώσεις της ημέρας έκλεισαν με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, από τις χορευτικές ομάδες του Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, που ξεκίνησαν με το πέρας της παρέλασης στην πλατεία Μιαούλη. Αρμόδιος για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης ήταν ο υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων Λάζαρος Τσιομπάνης ενώ την παρουσίαση της παρέλασης ανέλαβε η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου , δημοσίων και διεθνών σχέσεων Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κατερίνα Σιγάλα.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου, είχε διαταχθεί τριήμερος γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων, περιφερειακών και δημοτικών καταστημάτων όπως επίσης και των καταστημάτων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και φωταγώγηση των προαναφερθέντων κτηρίων κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.