Ίος: Ο Δήμος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ

Μία σημαντική απόφαση που θα βοηθήσει τους ανέργους στο νησί της Ίου πάρθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ιητών και Δ.ΥΠ.Α για την ύπαρξη ανταποκριτή της υπηρεσίας στο νησί, ο οποίος θα βοηθά τους ανέργους με τα διαδικαστικά ζητήματα. Οι άνεργοι του νησιού δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν κάθε φορά που θα θέλουν να επισκεφτούν την Υπηρεσία Ανέργων, αλλά θα μπορούν να το κάνουν σε έναν χώρο και με έναν ανταποκριτή, που θα έχει υποδείξει ο Δήμος.

Ο λόγος της απόφασης

Η Δ.ΥΠ.Α. επειδή δεν μπορεί να συστήσει Υπηρεσία στο νησί των Κυκλάδων και ως εκ τούτου να εξυπηρετήσει τους ανέργους/εργαζομένους ή/και φυσικά πρόσωπα που διαμένουν εκεί, καθώς και τους εργοδότες που έχουν την έδρα ή το υποκατάστημά τους, έκρινε σκόπιμη και συμφέρουσα την ανάθεση στον Δήμο έναντι αμοιβής, να εκτελεί συγκεκριμένες υπηρεσίες σε αντικείμενα της Δ.ΥΠ.Α.

Τα οφέλη για τους ασφαλισμένους

Από αυτή τη σύμβαση, θα προκύψουν οφέλη τόσο για την Δ.ΥΠ.Α. που δεν θα υποχρεωθεί να ιδρύσει Υπηρεσία ή να διαθέσει υπάλληλο για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που διαμένουν στην Ίο, όσο και για τους ασφαλισμένους στο νησί οι οποίοι δεν θα υποβάλλονται στον κόπο και τη δαπάνη να πηγαινοέρχονται στην πλησιέστερη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) δεδομένων και των προβλημάτων με τη συγκοινωνιακή διασύνδεση του νησιού. Η προγραμματική σύμβαση θα έχει διάρκεια ενός έτους (1/1/2023 – 31/12/2023), ενώ το ποσό που θα καταβάλει η Δ.ΥΠ.Α. στο Δήμο για τις υπηρεσίες του θα είναι 1.500 ευρώ.

Οι απαραίτητες διαδικασίες για τον ανταποκριτή

Ο Δήμος Ιητών υποχρεούται κατά τη διάρκεια που ισχύει η σύμβαση αυτή, να παρέχει στην Δ.ΥΠ.Α. τις παρακάτω υπηρεσίες «Ανταποκριτή», για την εξυπηρέτηση των ανέργων, εργαζομένων, φυσικών προσώπων και εργοδοτών της περιοχής , δηλαδή αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενεργεί:

Εγγραφή ανέργων - Ο άνεργος θα προσέρχεται στον Ανταποκριτή, ο οποίος θα ελέγχει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (έγγραφα ταυτοποίησης, στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία συσχετίσεων με τρίτους φορείς, κλπ.), θα καταχωρεί τα στοιχεία του ανέργου στο ΟΠΣ και θα εκτυπώνει το Δελτίο Ανεργίας, το οποίο ακολούθως θα παραδίδει στον άνεργο, αφού τον ενημερώνει για την υποχρεωτική ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών ως προς τη διαδικασία τρίμηνης ανανέωσης του δελτίου ανεργίας (μέσω e-services ή μέσω ΚΕΠ).

Απόδοση κλειδαρίθμου - (κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες) - σε φυσικά πρόσωπα (πρώην ελεύθερους επαγγελματίες) και σε φυσικά πρόσωπα και εργοδότες που δε μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά. Η εγγραφή των φυσικών προσώπων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Η απόδοση κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα πραγματοποιείται από τον ανταποκριτή μέσω του ΟΠΣ και της διαδικασίας «αίτηση φυσικού προσώπου για την απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη διαδικτυακή πύλη». Η βεβαίωση των στοιχείων ταυτοποίησης εκτυπώνεται σε δύο αντίγραφα και παραδίδεται στο φυσικό πρόσωπο αφού υπογραφεί από τον συναλλασσόμενο και τον αρμόδιο υπάλληλο (στρογγυλή σφραγίδα και υπογραφή)

Έκδοση Βεβαιώσεων Ανεργίας - (που δεν εκδίδονται μέσω ΚΕΠ). Ο άνεργος θα προσέρχεται στον Ανταποκριτή ο οποίος θα κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας για την χορήγηση των τύπων βεβαιώσεων ανεργίας που δεν εκδίδονται μέσω ΚΕΠ: 1) βεβαίωση ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε εγγεγραμμένους/-ες ηλικίας 29 – 55 ετών και 2) βεβαίωση ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε εγγεγραμμένους/-ες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Υποβολή αιτήσεων τακτικής επιδότησης ανεργίας - Σχετικά με τις ανωτέρω υπηρεσίες, ακολουθείται η εξής διαδικασία: επιτόπου καταχώριση της αίτησης του ασφαλισμένου στο ΟΠΣ, ενυπόγραφη παραλαβή του αντιγράφου αυτής από τον ασφαλισμένο, στο οποίο θα καταγράφονται τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει και το χρονικό διάστημα της πρώτης υποχρεωτικής δήλωσης παρουσίας του, ενυπόγραφη δήλωση αυτού ότι έλαβε γνώση: α) για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του, για το νομικό πλαίσιο επιδότησης, αναστολής ή διακοπής αυτής, για την υποχρέωσή του να προσέρχεται στην Υπηρεσία σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, καθώς και για την υποχρέωσή του να την ενημερώσει για τη συνδρομή λόγου αναστολής ή διακοπής εντός 8 εργασίμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης β) για το χρονικό διάστημα της πρώτης υποχρεωτικής δήλωσης παρουσίας του και την υποχρέωσή του να προσκομίσει τυχόν εκκρεμή δικαιολογητικά, διαβίβαση του ατομικού φακέλου που περιλαμβάνει τις ανωτέρω δηλώσεις και δικαιολογητικά στο αρμόδιο ΚΠΑ2.

Υποβολή ενστάσεων - Για τις παροχές ασφάλισης (πλην των ενστάσεων επί αποτελεσμάτων συμμετοχής σε προγράμματα κοινωνικών παροχών που γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά), ο Ανταποκριτής θα παραλαμβάνει την ένσταση, θα την πρωτοκολλά και θα την διαβιβάζει άμεσα με τον προβλεπόμενο τρόπο στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2.

Παραλαβή δικαιολογητικών - Ο Ανταποκριτής θα παραλαμβάνει τα δικαιολογητικά τα οποία καταθέτουν οι ασφαλισμένοι ή ζητούνται συμπληρωματικώς από την αρμόδια Υπηρεσία Δ.ΥΠ.Α (και δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους), θα τα πρωτοκολλά και θα τα διαβιβάζει άμεσα με τον προβλεπόμενο τρόπο στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2.

Ο Ανταποκριτής οφείλει να παράσχει πληροφόρηση στους ενδιαφερομένους για τις παροχές (είδος παροχών, προϋποθέσεις, προθεσμίες, απαιτούμενα δικαιολογητικά, διαδικασία και τρόπος υποβολής αίτησης, ηλεκτρονικός ή όχι, αποκλειστικά ή μη) Όλες οι ενέργειες που θα εκτελεί ο Ανταποκριτής θα πρέπει να εμφανίζονται στην αρμόδια Υπηρεσία της Δ.ΥΠ.Α μέσω του ΟΠΣ (π.χ. καταχώρηση στοιχείων) και αντίστοιχα, οι ενέργειες της Υπηρεσίας της Δ.ΥΠ.Α που αφορούν τη συγκεκριμένη ενέργεια του Ανταποκριτή (π.χ. έκδοση απόφασης) θα πρέπει να εμφανίζονται στον Ανταποκριτή, μέσω του μενού των Αναφορών.

Υποχρεώσεις του Δήμου Ιητών

Ο Δήμος Ιητών αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει τον κατάλληλο χώρο μέσα στο κατάστημα που στεγάζεται, ο οποίος θα αποτελείται από Γραφείο αυτοτελές και ανεξάρτητο με την ενδεικτική πινακίδα «Ανταποκριτής Δ.ΥΠ.Α», καθώς και το κατάλληλο προσωπικό, για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών συνεχώς και για όλο το χρονικό διάστημα, που θα ισχύει η παρούσα Σύμβαση. Τα άτομα που πρόκειται να διαθέσει ο Δήμος προκειμένου να απασχοληθούν ως ανταποκριτές, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιημένη γνώση. Οι γνώσεις των υποψηφίων ανταποκριτών όπως θα προκύπτουν από σχετική βεβαίωση - πιστοποίηση, θα ελέγχονται από την αρμόδια Διεύθυνση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης πριν από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δ.ΥΠ.Α και Δήμου. 

Ετικέτες: