Το ΙΜΠΗΣ συνεχίζει δυναμικά τη μελέτη των ηφαιστείων της Σαντορίνης
- Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2024 - 06:17
Μία διαδικτυακή εκπομπή, στάθηκε αφορμή, να ενώσουν τις δυνάμεις και τις σκέψεις τους, σημαντικοί επιστήμονες για να συζητήσουν για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και τον ρόλο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ). Στην εκπομπή αναλύθηκαν οι λόγοι και ο τρόπος της ίδρυσης του ΙΜΠΗΣ και τα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όλοι οι καθηγητές μίλησαν για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ενώ ο δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε με θερμά λόγια για το Ινστιτούτο και τα όσα έχει προσφέρει αφιλοκερδώς στο νησί του.
Στην εκπομπή “Άνθρωπος και Φύση” που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, καλεσμένοι του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ, Σπύρου Παυλίδη, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εκπομπής, ήταν ο νέος δήμαρχος Θήρας και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Νίκος Ζώρζος, ο Δρ γεωλόγος-ηφαιστειολόγος ΕΑΓΜΕ και πρόεδρος του Ινστιτούτου, Γιώργος Βουγιουκαλάκης και ο καθηγητής Γεωφυσικής-Σεισμολογίας ΑΠΘ και γραμματέας Ινστιτούτου, Κώστας Παπαζάχος, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου, ομότιμος καθηγητής, Μιχάλης Φυτίκας.
Γ. Βουγιουκαλάκης: "Όταν μιλάμε για Σαντορίνη, μιλάμε για ένα ηφαιστειακό σύμπλεγμα"
Αρχικά τον λόγο, πήρε ο Δρ γεωλόγος-ηφαιστειολόγος ΕΑΓΜΕ και πρόεδρος ΔΣ ΙΜΠΗΣ, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, τονίζοντας, ότι, "όταν μιλάμε για Σαντορίνη, μιλάμε για ένα ηφαιστειακό σύμπλεγμα, δηλαδή για μία σειρά από διαφορετικά ηφαιστειακά κέντρα που λειτούργησαν στον χρόνο. Στη Σαντορίνη στην στενή η ηφαιστειακή δραστηριότητα κάτω από τη θάλασσα ξεκινάει πριν από 1,5 εκ. χρόνια, οικοδομώντας μετά από μία σειρά πολύ μεγάλων εκρήξεων και ενδιάμεσα μικρότερες εκχύσης λάβας, όλο το σύμπλεγμα της Σαντορίνης, τη Θήρα, τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Η τελευταία έκρηξη, αυτή που αναφέρουμε ως Μινωική, διαμόρφωσε αυτό που γνωρίζει όλος ο κόσμος ως καλδέρα της Σαντορίνης. Αμέσως μετά από αυτή την έκρηξη, προσπαθεί να οικοδομηθεί ξανά το ηφαίστειο, που προσπαθεί να καλύψει το κενό. Έγιναν ιστορικές εκρήξεις με τελευταία αυτή του 1956."
Μ. Φυτίκας: "Τα ενεργά ηφαίστεια δεν είναι σαν τους σεισμούς"
Ο πρώην πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, ομότιμος καθηγητής, Μιχάλης Φυτίκας, πήρε τον λόγο στη συνέχεια, λέγοντας, ότι, "τα ενεργά ηφαίστεια δεν είναι σαν τους σεισμούς. Έχουμε το προνόμιο, να προβλέπουμε, την εξέλιξή τους και κυρίως αρκετό καιρό πριν την έκρηξη, ενώ οι σεισμοί δεν προειδοποιούν. Για αυτό το λόγο κάναμε και το ΙΜΠΗΣ, το οποίο ιδρύθηκε και αναγνωρίστηκε νομικά, σαν σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για να μπορέσει να διαχειριστεί τις απαραίτητες, λιγοστές δαπάνες λειτουργίας του και συνεχίζει μέχρι σήμερα να λειτουργεί."
Ν. Ζώρζος: "Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να συνεχίσει τη στήριξη του ΙΜΠΗΣ"
Ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, ερωτηθείς από τον καθηγητή Γεωλογίας, για το πως βλέπουν οι κάτοικοι και ο Δήμος τα ηφαίστεια του νησιού και για τη βοήθεια που προσφέρουν στο έργο των επιστημόνων, ανέφερε, ότι, "πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να συνεχίσει τη στήριξη του ΙΜΠΗΣ, θεωρώντας ότι το ΙΜΠΗΣ έχει προσφέρει, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, σπουδαίες υπηρεσίες, τι οποίες εγώ τις γνωρίζω καλά, καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, έχω βρεθεί αρκετές φορές αλλά και από το 1995 συμμετέχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζω τη δράση του, νομίζω αρκετά καλά." Στη συνέχεια αναφερόμενος στο νησί, τόνισε, ότι, "η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, σε ότι αφορά την ίδια τη μορφή της. Μήτρα της γέννησης της, είναι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα και για αυτό είναι και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Έζησα και παρακολούθησα από κοντά μαζί σας και την κρίση του 2011-2012 και αντιλήφθηκα την αναγκαιότητα τη συνέχισης της λειτουργίας του ΙΜΠΗΣ. Για αυτό το λόγο σε αυτή την 5ετία που θα είμαι δήμαρχος Σαντορίνης, όπως έχουμε συζητήσει ήδη, θα επεκτείνουμε τη βοήθειά μας, προς το Ινστιτούτο, για να είναι πιο πλούσια η δράση του. Θεωρώ ότι η ύπαρξη του ΙΜΠΗΣ, συνδράμει στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας, στην ολοκλήρωση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας."
Κ. Παπαζάχος: "Ωραίο ακούγεται ένα δίκτυο στη Σαντορίνη αλλά είναι πολύ δύσκολο"
Ο καθηγητής Γεωφυσικής-Σεισμολογίας ΑΠΘ και γραμματέας Ινστιτούτου, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στη συνέχεια για το τοπικό σεισμολογικό δίκτυο της Σαντορίνης, τονίζοντας, ότι, "το ΙΜΠΗΣ προσπαθεί να στηρίξει δύο διαφορετικές δραστηριότητες και δίκτυα παρακολούθησης. Ωραίο ακούγεται ένα δίκτυο στη Σαντορίνη αλλά είναι πιο δύσκολο από ότι κάποιος φαντάζεται, καθώς βρίσκονται σε βουνά, πλαγιές και είναι μία δύσκολη περιοχή για την συντήρηση των δικτύων. Πέρα από τα δίκτυα τα σεισμολογικά, υπάρχουν και άλλα μόνιμα δίκτυα στην περιοχή αλλά και παροδικά δίκτυα. Έτσι μπορούμε να παρακολουθήσουμε πως γίνονται οι παραμορφώσεις στη Σαντορίνη και σε πραγματικό χρόνο αλλά και σε μόνιμη βάση. Έχουμε λοιπόν μόνιμους σταθμούς που συλλέγουν δεδομένα, τα οποία στέλνονται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο. Η ΕΑΓΜΕ υποστηρίζει κυρίως το κομμάτι το Βιοχημικό και Γεωφυσικό."
"Η Σαντορίνη, να έχει τη δυνατότητα τροφοδοσίας, σε περίπτωση ενός ηφαιστειακού ή σεισμικού γεγονότος"
Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Ζώρζος, ανέφερε τα εξής απευθυνόμενος προς τους καθηγητές, "Θεωρώ ότι μιλώ εξ ονόματος όλων των κατοίκων της Σαντορίνης και θα πω, ότι θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους σας για την άοκνη, συνεχή και διαρκή προσπάθεια παρακολούθησης του ηφαιστείου και μάλιστα εντελώς αφιλοκερδώς. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ήταν χαρά μου, όταν εισηγήθηκα, στο Δημοτικό Συμβούλιο και έγινε ομόφωνα δεκτό, να κηρύξουμε τον ομότιμο καθηγητή, Μιχάλη Φυτίκα, επίτιμο δημότη και στο πρόσωπό του τιμήσαμε και όλη τη δραστηριότητα και τα μέλη του ΙΜΠΗΣ. Θέλω, παράλληλα να πω, ότι οδηγηθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις σημαντικές, όπως να μελετήσουμε τις θαλάσσιες πύλες τροφοδοσίας, που είναι έτοιμες να προχωρήσουν, έτσι ώστε σε περίπτωση μίας ηφαιστειακής έκρηξης ή ενός σεισμού, η Σαντορίνη, που κατά τα άλλα έχει ίσως το ωραιότερο λιμάνι της Μεσογείου, να έχει τη δυνατότητα τροφοδοσίας ή άλλων διευκολύνσεων, σε περίπτωση ενός ηφαιστειακού ή σεισμικού γεγονότος. Η Σαντορίνη, έχει και στίγματα ντροπής, καθώς συνηθίζω να λέω και να την παρομοιάζω με την ομηρική Ελένη, γιατί είναι ακατάκτητη και πάντα σαγηνευτική και μπορεί να καταπίνει αυτό το δυνατό τοπίο από την ανθρώπινη δραστηριότητα που πολλές φορές πλήττει την γυμνή αυτή ομορφιά της και πρέπει το κράτος να φροντίσει και να την προστατεύσει."
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέες "ματιές" στη δραστηριότητα των ηφαιστείων
19 Νοε. 2024 - 6:17 - Ενημέρωση για την κατάσταση των ηφαιστείων της Σαντορίνης
31 Οκτ. 2023 - 6:17 - Ανησυχία του ΙΜΠΗΣ σχετικά με την προσάραξη του "ΝΕΑΡΧΟΣ" στη Νέα Καμένη
1 Νοε. 2018 - 13:20 - Κίνδυνος ανεπανόρθωτης αλλοίωσης
15 Νοε. 2016 - 20:25 - Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Στήριξης Μυκόνου "Δύναμη Ψυχής": "Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς"
23 Δεκ. 2024 - 11:14