Η Σύρος γιόρτασε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ύψωσαν ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία

Με τιμή και δόξα η παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Με την παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης ολοκληρώθηκαν χθες, οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Σύρο.

Μαθητές από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σπουδαστές, πρόσκοποι, σύλλογοι και εκπρόσωποι από το ΤΕΘ Ερμούπολης, ύψωσαν με υπερηφάνεια τη γαλανόλευκη σημαία, τιμώντας τους ήρωες του 1821 που αγωνίστηκαν και πολέμησαν για μία ελεύθερη Ελλάδα.

Με λαμπρότητα η παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη

Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι η μεγάλη παρέλαση στην Πλατεία Μιαούλη, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, της μαθητιώσας νεολαίας, του Συλλόγου Δρομέων Ελπίδας Αιγαίου, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ένοπλου πεζοπόρου τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

Στην παρέλαση παραβρέθηκαν ο Καθολικός επίσκοπος Σύρου κ. Πέτρος Στεφάνου, ο αρχιερατικός επίτροπος και εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας στα Χρούσσα π. Φλαβιανός Αλμπέσκου εκπροσωπώντας τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β’, ο οποίος απουσίαζε εκτός νησιού, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρωνας Φλουρής, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, Κατερίνα Μονογιού, εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, καθώς και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, των θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Μετά το πέρας της επετειακών εκδηλώσεων στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, από τη χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου.

Με ηχηρό μήνυμα η συμμετοχή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου

Ιδιαίτερη συγκίνηση σκόρπισαν οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σύρου, όπου συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, έλαβαν για πρώτη φορά μέρος στην παρέλαση, δίνοντας το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κατάμεστη από κόσμο, πλατεία Μιαούλη.

Το θερμό όμως χειροκρότημα του κόσμου απέσπασαν και τα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Ελπίδας Αιγαίου, που έχοντας στο πλευρό τους τον Κωνσταντίνο και τη Μαρία, παρέλασαν για πρώτη φορά με τα αμαξίδιά τους.

Να σημειωθεί ότι την παρέλαση "σημάδεψε" και η εμφάνιση των μαθητών του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, οι οποίοι εμφανίστηκαν - όπως και κατά τη διάρκεια της στεφάνωσης, κρατώντας σημαία με το σήμα της ειρήνης, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στα πέρατα της γης, αλλά κυρίως σε εκείνες τις περιοχές που υπάρχουν εχθροπραξίες, όπως συμβαίνει στην Γάζα και στην Ουκρανία.

Η έπαρση της σημαίας και η επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Νικολάου

Νωρίς το πρωί της ημέρας της εθνικής επετείου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πραγματοποίησε την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ακολούθησε το ένοπλο πεζοπόρο τμήμα του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, όπου και πάλι στο χώρο της πλατείας Μιαούλη προχώρησαν στην αποκάλυψη της ελληνικής σημαίας, του ιερότερου σύμβολου του έθνους.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία του ιερού κλήρου, εκπροσώπων της πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων, του α' και β' βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου, των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της σχολής εμποροπλοιάρχων, αλλά και πολιτών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των κομμάτων και των συλλόγων της Σύρου, στο Εθνικό Ηρώο της πόλης.

Παράλληλα, εκτός από την Ερμούπολη, θρησκευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις κατά τόπους ενορίες του νησιού, όπου μετά το πέρας αυτών, ακολούθησε προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητών των εκπαιδευτικών μονάδων στα μνημεία πεσόντων σε Άνω Σύρο, Βάρη, Γαλησσά και Ποσειδωνία.

"Η Ελληνική επανάσταση και η γένεση της Ερμούπολης"

Μετά το πέρα της δοξολογίας στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Δήμητρα Χαρίση.

Η κα. Χαρίση στον λόγο της έκανε μνεία για την διπλή σημασία της επετείου, καθώς αυτή - όπως ανέφερε στον πανηγυρικό της - είναι άρρηκτα ενωμένη με τη θρησκευτική αίγλη, αλλά και την εθνική δόξα.

"Η Ελληνική Επανάσταση, ως επιστέγασμα της αυγής και αναγέννησης του νέου ελληνισμού, αποτελεί έναν από τους πιο ένδοξους και σπουδαίους σταθμούς της ιστορικής μας πορείας και μία από τις σημαντικότερες της νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Μαζί µε την εθνική µας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου, που ταυτίστηκε µε την επανάσταση του λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται µε τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά. Κοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων είναι η ανυπολόγιστη αξία της ελευθερίας", σημείωσε η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην Επανάσταση του 1821, την οποία συνέδεσε με την γένεση και την ίδρυση της Ερμούπολης.

"Η επανάσταση του 1821, υπήρξε ένα τεράστιο με ποικίλες συνέπειες γεγονός, ένας δυνατός σεισμός που έφερε καταστροφή, αλλά παράλληλα έδωσε και ζωή στις ναρκωμένες από την σκλαβιά ελληνικές περιοχές. Αδιάψευστος μάρτυρας γι΄ αυτό η γένεση της Ερμούπολης. Η μαζική φυγή των κατοίκων της Χίου, φυγή που το κύριο ρεύμα της κατέληξε στον εποικισμό της Σύρου, στην ίδρυση της Ερμούπολης και την ταχεία επανασυγκρότηση ενός εύρωστου εμπορικού στρώματος", είπε χαρακτηριστικά η κα. Χαρίση.

Τέλος, κλείνοντας τον πανηγυρικό επισήμανε ότι, “...Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα’ ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί”.

"Οι Αγωνιστές του ’21 μας δείχνουν σήμερα το δρόμο του χρέους, του δικού μας χρέους. Ας μην τους απογοητεύσουμε. Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι ας βαδίσουμε στα χνάρια τους. Απέναντι στη νέα γενιά που αισθάνεται ότι της κλέψανε τον ήλιο απ’ τον ουρανό. Δεν μπορούμε πια να ζούμε μόνο με τις αναμνήσεις που κληρονομήσαμε. Ας κοιταχτούμε μεταξύ μας και ας πάρουμε την απόφαση να αγωνιστούμε επιτέλους πριν μας κοιτάξουν τα παιδιά μας στα μάτια και μας ρωτήσουν τι κάναμε εμείς γι’ αυτά”.

Η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης

Την παραμονή της 25ης Μαρτίου και συγκεκριμένα την Κυριακή το απόγευμα, ως είθισται, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στα ιστορικά μνημεία της Ερμούπολης.

Νέοι και νέες, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης Αλέξη Αθανασίου και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του γραφείου Παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσου, κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία της Ερμούπολης, αποδίδοντας τιμή στον αγώνα των προγόνων μας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού που καταρτίστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η στεφάνωση άρχισε από το Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του Ξηροκάμπου από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και συνεχίστηκε στην προτομή του ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου και από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Η πομπή των μαθητών, των σπουδαστών και των προσκόπων, μέσω των κύριων οδών της πόλης κατευθύνθηκε στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Ηρώων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τους μαθητές του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων "ΔΕΛΑΣΑΛ" Σύρου, του ΕΠΑΛ Σύρου, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων "ΔΕΛΑΣΑΛ" Σύρου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου, στην προτομή του πυρπολητή Κανάρη από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και από τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου. Τέλος, στον ανδριάντα του ναυάρχου Μιαούλη από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.