Ο Συριανός σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης στην κουζίνα του Προεδρικού Μεγάρου

Κυκλαδίτικες γεύσεις και αρώματα

Κώστας Μπουγιούρης: "Αποτελεί μεγάλη μου τιμή που επιλέχθηκα να ετοιμάσω ένα επίσημο γεύμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου"

Έντεκα καταξιωμένοι μάγειρες και μαγείρισσες με καταγωγή από τις Κυκλάδες, με επικεφαλής τον Συριανό σεφ Κώστα Μπουγιούρη, βρέθηκαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στο Προεδρικό Μέγαρο "πλημμυρίζοντας" τις αίθουσές του με γεύσεις και αρώματα των νησιών.

Οι σεφ επιλέχθηκαν να ετοιμάσουν το επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ που επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Για μία πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας του, κάνει λόγο μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης.

Η Κυκλαδίτικη κουζίνα στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν 11 καταξιωμένοι σεφ από τα νησιά των Κυκλάδων, με αφορμή το επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Πρόεδρος της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ.

Αφορμή της παρουσίας των εκπροσώπων της Κυκλαδίτικης κουζίνας, στάθηκε το πρόγραμμα που υλοποιεί η Προεδρία της Δημοκρατίας για τη στήριξη της εθνικής γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Υπό την καθοδήγηση, λοιπόν, του Συριανού σεφα, Κώστα Μπουγιούρη, αλλά και με την άριστη συνεργασία της ομάδας του, ετοιμάστηκε ένα ξεχωριστό μενού εμπνευσμένο από τα νησιά του Αιγαίου, με τις πρώτες ύλες των πιάτων, αλλά και τα κρασιά να προέρχονται από Κυκλαδίτικα, κυρίως, νησιά.

Τη μαγειρική ομάδα πλαισίωσαν σεφ από τη Σύρο, την Τήνο, την Μύκονο, την Πάρο, την Άνδρο, την Ηρακλειά και την Νάξο και συγκεκριμένα ο Γιάννης Γαβαλάς, ο Δημήτρης Πλυτάς, ο Δημήτρης Γιγίνης, ο Παναγιώτης Μενάρδος, η Μαρία Ρηγούτσου, ο Λεονάρδος Ρούσσος, ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, ο Χρήστος Λαλαούνης, ο Ελευθέριος Τρανουδάκης και ο Μανώλης Στήθος.

"Η παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές της επαγγελματικής μου πορείας"

Για την παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο ως επικεφαλής της μαγειρικής ομάδας για το επίσημο γεύμα προς τιμή της Προέδρου της Σλοβενίας, Νατάσας Πιρτς Μουσάρ, αλλά και για τα συναισθήματα που τον κατέκλυσαν, μίλησε στην εφημερίδα, ο Κώστας Μπουγιούρης.

"Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η Προεδρία της Δημοκρατίας για την προώθηση και εξωστρέφειας της ελληνικής γαστρονομίας και με αφορμή την παράθεση γεύματος στην Πρόεδρο της Σλοβενίας, επιλέχθηκα ως σεφ να ετοιμάσω το κύριο μενού. Επέλεξα λοιπόν μαζί μου να συνεργαστεί και μία ομάδα καταξιωμένων μαγείρων από το χώρο των Κυκλάδων, υποστήριξε ο Συριανός σεφ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το μαγειρικό και γευστικό αποτέλεσμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

"Συνεργαστήκαμε άψογα και το αποτέλεσμα ήταν άριστο και αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Το μενού βασίστηκε σε γεύσεις των νησιών και φυσικά τα προϊόντα τα προμηθευτήκαμε όλα από τις Κυκλάδες", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουγιούρης.

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που κρατά από αυτή την σημαντική εμπειρία, ο Συριανός σεφ τονίζει, ότι η παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο αποτελεί για εκείνον μία πολύτιμη στιγμή.

"Ήταν ένα τρομερό συναίσθημα και πιστεύω ότι όλη οι ομάδα των σεφ που συμμετείχε ένιωσε το ίδιο. Ήταν μεγάλη μου τιμή που επιλέχθηκα να παραστώ, αλλά και να εργαστώ για την ετοιμασία ενός τόσου σημαντικού γεύματος. Μπορώ να πω ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες στιγμές της επαγγελματικής μου πορείας, τις οποίες σίγουρα δεν θα ξεχάσω.

Επίσης, πρέπει να τονίσω ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχει προβλέψει και αμοιβή για τους σεφ που εργάζονται, κάτι το οποίο δεν αποδεχθήκαμε", δήλωσε ο κ. Μπουγιούρης.

Το μενού

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπουγιούρη το μενού που απόλαυσαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της Προέδρου της Δημοκρατίας, ακολούθησε πέντε στάδια, το οποίο συνόδευσαν εκλεκτοί οίνοι από Κυκλαδίτικα οινοποιία, ενώ την τιμητική του είχε το τυροκομείο «Ζωζεφίνος», το ψωμί από το «Φουρναράκι» στο Κόρθι και τον «φούρνο του Τάκη», από τη Μύκονο.

Συγκεκριμένα, η μαγειρική ομάδα ετοίμασε σούπα κακαβιά με μενταγιόν από σκυλαρίδα, (κολοχτύπα), πίκλες πατάτας, κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι και κρουτόν από μυκονιάτικο παξιμάδι,

σαλάτα αρμύρα με λαδολέμονο αχινού και ξύσμα από άγουρο λεμόνι, λευκό σαβόρο μπαρμπουνιού, με ραφιόλι με συριανό ανθότυρο, κορινθιακή σταφίδα και μυρωδικά.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης ετοίμασε κρέμα με εσπεριδοειδή, ζαχαρωμένα πορτοκάλια, μανταρίνια Χίου, βασιλικό και τραγανή μαρέγκα.

Το όλο γεύμα συνόδεψαν κρασιά από νέους παραγωγούς των Κυκλάδων και συγκεκριμένα το

«Μαλαγουζιά», από το οινοποιείο Volacus, Τήνος, Λευκό κρασί «Σαν τα Μάραθα», ποικιλία Ασύρτικο, οινοποιείο Χατζάκη, Σύρος, γλυκό κρασί «Malvasia», οινοποιείο Μωραΐτη, Πάρος.