Φοιτητές του Πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης θα επισκεφθούν τη Σύρο, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος

Ψηφιοποιούνται τα αρχεία της "Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης"

Πέτρος Φρέρης: Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αρχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου"

Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, υλοποιώντας στη Σύρο πρόγραμμα ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού που διαθέτει από το 1995 έως και το 2018, η "Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση".

Για το πρόγραμμα αυτό, που θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από τις 22 έως και τις 31 Μαΐου, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της "Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης", Πέτρος Φρέρης.

Διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς

Το Δίκτυο Αρχιπέλαγος συνεργάζεται με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Moving Image Archiving and Preservation (MIAP) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) για την υλοποίηση του Audiovisual Preservation Exchange (APEX) 2024 στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 22 έως τις 31 Μαΐου, επιλεγμένοι αρχειονόμοι και φοιτητές του MIAP και συμμετέχοντες από την Αθήνα και τη Σύρο, θα πραγματοποιήσουν δύο έργα έρευνας, καταλογογράφησης και οργάνωσης της συλλογής ερασιτεχνικών κινηματογραφικών παραγωγών «Των Ανωνύμων» και του τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση».

Το πρότζεκτ "Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση", εστιάζει στη μερική ψηφιοποίηση και διαχείριση αποθήκευσης του οπτικοακουστικού αρχείου που διαθέτει η «Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης», ενός δημόσιου ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού με έδρα τον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου. Ο σταθμός, που ιδρύθηκε το 1988, διαθέτει αρχείο από χιλιάδες τοπικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, παρέχοντας πληροφορίες για τα νέα, την τοπική κουλτούρα και άλλα σημαντικά γεγονότα στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η ομάδα εργασίας θα απαρτίζεται από τους Shahed Dowlatshahi, Mona Jimenez, Charlie Norbury, Matt Yang, Neil Brydon, Syrina Nuemah, Fin Hatfield, Πέτρο Φρέρη, Ξένη Κοττάκη και Θοδωρή Πανάγο.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχείο το οποίο επιβάλλεται να διατηρηθεί"

Όπως τόνισε στην εφημερίδα ο Πέτρος Φρέρης, αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση των αρχείων, ήχου και εικόνας, που έχει στην κατοχή της η "Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση" και τα οποία εμπεριέχουν σημαντικές στιγμές από την πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική ζωή της Σύρου, αλλά και του Αιγαίου και θα πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτα και προς χρήση στο κοινό

"Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος. Είναι ένα πρότζεκτ διεθνούς συνεργασίας που εστιάζει στο θέμα της διαφύλαξης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Αυτό που ουσιαστικά θα γίνει είναι η διατήρηση του οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και η πρόσβαση αυτού σε συλλογές και αρχεία.

Για το 2024 το Πανεπιστήμιο NYU συνεργάζεται και με την "Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση", με σκοπό να γίνει μία έρευνα και τεκμηρίωση πάνω στην οπτικοακουστική κληρονομιά της Σύρου και γενικότερα του Αιγαίου", σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που θα γίνουν, επισήμανε ότι "μεταξύ των ημερομηνιών 22 Μαΐου και 1η Ιουνίου θα βρίσκονται στη Σύρο, φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές, διάφορα μέλη του Δικτύου Αρχιπέλαγος, προκειμένου να οργανώσουμε και να θέσουμε τις βάσεις για τη διατήρηση του μεγάλου όγκου αρχείων που έχει στη διάθεσή της η "Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση". Η προσπάθειά μας εκτός από την οργάνωση, θα είναι να αποθηκεύσουμε αυτό το αρχείο σε κατάλληλες συνθήκες, να καθαρίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε επιλεκτικά αρχεία ήχου και εικόνας, να καθιερώσουμε ένα σύστημα ψηφιακού περιεχομένου".

Τέλος, σημείωσε ότι "το συγκεκριμένο αρχείο που υπάρχει αποθηκευμένο, περιλαμβάνει την οπτικοακουστική κληρονομιά του νησιού μας από το 1995 έως και το 2018. Οπότε αυτό που στοχεύουμε να βγει από αυτή τη συνεργασία είναι να γίνει μία αρχή στο πως συντηρούμε αυτό το πολύ πλούσιο σημαντικό αρχείο που έχουμε στην κατοχή μας, προκειμένου να το συντηρήσουμε στο πέρασμα των χρόνων και να το διαθέσουμε τελικά, προς χρήση στο κοινό. Αναζητούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να έχει πρόσβαση το κοινό σε αυτό και σίγουρα είναι ένα θέμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και οι φορείς της Σύρου".

Παράλληλες εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό

Εκτός των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, η ομάδα εργασίας της Αθήνας ενώνεται με την ομάδα της Σύρου για μια σειρά εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό, που περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο και μία προβολή.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο χώρο του Πνευματικού Άνω Σύρου, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο με θέμα "Διατήρηση μαγνητικών μέσων".

Η συγκεκριμένη δράση που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του σταθμού "Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση", αποτελεί μια εισαγωγή στο έργο του APEX 2024: Greece και περιλαμβάνει επισκόπηση των τεχνικών ψηφιοποίησης και οργάνωσης μαγνητικών μέσων (VHS) του αρχείου του σταθμού.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Γ. Ρίτσου, του πνευματικό κέντρου Ερμούπολης, θα γίνει η παρουσίαση του οπτικοακουστικού αρχείου του σταθμού "Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση".

Τιμώντας την ιστορία του τηλεοπτικού προγράμματος του σταθμού Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της καταλογογράφησης και της ψηφιοποίησης του VHS αρχείου του σταθμού, τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του APEX 2024: Greece. Επίσης, θα προβληθούν επιλεγμένες τηλεοπτικές εκπομπές από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων και ειδήσεων της τοπικής κοινότητας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το APEX επιδιώκει να δημιουργεί μακροχρόνιες συνεργασίες, να ενεργοποιεί την τοπική γνώση, να παρέχει πόρους και να διευκολύνει τη δικτύωση που καθιστούν τα έργα της βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Για τον σκοπό αυτό, και οι δύο ομάδες στοχεύουν στην ενίσχυση των τοπικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σύρο, καθώς και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τον κίνδυνο της εξαφάνισης του ερασιτεχνικού φιλμ και της περιφερειακής δημόσιας οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Το ψηφιοποιημένο υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια θα διαφυλαχθεί στο ψηφιακό αποθετήριο του Δικτύου Αρχιπέλαγος και αντίγραφο του θα δοθεί σε όλους τους τοπικούς συνεργάτες.