Κινούμαι Ηλεκτρικά: Αρχίζει ο τρίτος κύκλος επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

  • Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024 - 13:28

Προκηρύχθηκε ο τρίτος κύκλος επιδοτήσεων της Δράσης Κινούμαι Ηλεκτρικά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αντικείμενο του Κινούμαι Ηλεκτρικά είναι ο καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για την επιδότηση της αγοράς ή χρονομίσθωσης αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, δίκυκλων, τρικύκλων και ποδηλάτων, με δυνατότητα απόσυρσης παλαιού οχήματος, καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και για χρήση από επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, όλα τα επιλέξιμα οχήματα ανεξαρτήτως κατηγορίας οφείλουν να φέρουν έγκριση τύπου, ενώ ειδικά για τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Το πεδίο εφαρμογής της Δράσης αφορά όλη την ελληνική επικράτεια.

Ως ημερομηνία έναρξης της Δράσης ορίζεται η δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, ενώ ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών για αγορά ή χρονομίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ορίζεται η 1η Μαΐου 2024.

Αιτήσεις στο πλαίσιο της Δράσης υποβάλλονται έως και την 30ή Απριλίου 2025, ενώ η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Η διάρκεια της Δράσης μπορεί να συντμηθεί στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσής της.

Η ολοκλήρωση της Δράσης, ήτοι η καταβολή της επιδότησης στους Ωφελούμενους, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Ωφελούμενοι από τα οικονομικά κίνητρα της παρούσας Δράσης και της απόσυρσης παλαιού οχήματος είναι:

Φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες), που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαθέτουν ΑΦΜ, και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την υποβολή της αίτησης τους.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι ωφελούμενος της δράσης για αγορά ή χρονομίσθωση ενός (1) αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ηλεκτρικού δίκυκλου/τρικύκλου/τετράκυκλου.

Πηγή:newsit.gr