Για πρώτη φορά στη Σύρο το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Μουσικής “ΜΙΛΑ… It’s OK!"

Ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και μουσικοθεραπεία

Ορέστης Ρίστας: "Σκοπός του είναι η έναρξη του διαλόγου για την αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας"

"ΜΙΛΑ… It’s OK!" είναι το θέμα του Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Σύρο.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες και όλους και περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, μουσικοθεραπεία, φωτογραφία, ομιλίες για τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, από ειδικούς και άτομα που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και μία μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών hip hop καλλιτεχνών.

Για τη συγκεκριμένη δράση, η οποία θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" τόσο ο υπεύθυνος επικοινωνίας και marketing της ΕΠΑΨΥ, Ορέστης Ρίστας, όσο και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Σε προτεραιότητα η ψυχική υγεία

Το "ΜΙΛΑ... It’s OK!" είναι μία δράση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η οποία βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο ανοιχτός διάλογος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, επιδιώκοντας παράλληλα να χρησιμοποιήσει τη μουσική για να οικοδομήσει μια κοινότητα, η οποία απορρίπτει το στίγμα και θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία.

"Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ διεξάγεται για πρώτη φορά στη Σύρο και αποτελεί κομμάτι μίας ευρύτερης καμπάνιας σε Λαμία, Λάρισα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και άλλες δραστηριότητες προαγωγής της ψυχικής υγείας", σημείωσε ο Ορέστης Ρίστας, αναφερόμενος στο πλαίσιο και το ύφος του Φεστιβάλ.

Επικεντρώνοντας στις δράσεις που θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα στο χώρο της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και marketing της ΕΠΑΨΥ, υποστήριξε ότι οι εργασίες θα χωριστούν σε δύο μέρη και συγκεκριμένα σε βιωματικά εργαστήρια για την ψυχική υγεία, αλλά και σε αυτό που αφορά τη μουσική, με μία μεγάλη hip hop συναυλία.

"Οι εργασίες μας θα αρχίσουν από τις 6 το απόγευμα, όπου στον εσωτερικό χώρο της έπαυλης θα διεξαχθούν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια και στα οποία το κοινό μπορεί να συμμετάσχει ελεύθερα. Σε αυτά τα εργαστήρια, λοιπόν, θα αξιοποιήσουμε την τέχνη με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας, μέσω του μηνύματος "εκφράσου ελεύθερα". Άλλωστε αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο μέσα από την εκστρατεία μας, καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχει στίγμα και ταμπού για τα θέματα αυτά", τόνισε, δηλώνοντας παράλληλα ότι "αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε είναι ότι δεν είναι ούτε ντροπή, αλλά ούτε και αδυναμία να μιλάμε για την ψυχική υγεία, καθώς μιλώντας ελεύθερα για το συγκεκριμένο θέμα μπορούμε πιο εύκολα να βρούμε τις αναγκαίες προσβάσεις προκειμένου να δεχθούμε βοήθεια".

Ο κ. Ρίστας συμπλήρωσε ότι μέσω των βιωματικών εργαστηρίων που θα υλοποιηθούν στη Σύρο, αξιοποιείται η τέχνη για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός.

"Για παράδειγμα θα έχουμε ένα εργαστήριο γκράφιτι που μπορεί ο καθένας να ζωγραφίσει με σπρέι ή και να γράψει τα δικά του μηνύματα για την ψυχική υγεία, όπως επίσης θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη εργαστήρι μουσικοθεραπείας, όπου μέσω της κίνησης και του χορού μπορούμε επίσης να εκφράσουμε συναισθήματα που αποτυπώνονται πιο δύσκολα με λέξεις. Τέλος, το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει και σε μία δράση με φωτογραφίες και παράλληλα θα τρέξει και μία βιωματική ομιλία, η οποία μας βοηθάει και να κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι καλύτερα τα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και να παρέχουμε και βοήθεια στους άλλους και να τους κατευθύνουμε εφόσον χρειάζονται υποστήριξη", επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στην επισήμανση ότι το θέμα της ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μικρές και κλειστές κοινωνίες, όπως είναι και το νησί της Σύρου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ο κ. Ρίστας δήλωσε "ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα της κλειστής κοινωνίας και για αυτό επιλέξαμε να πραγματοποιούμε τα Φεστιβάλ σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις ή και σε μικρότερες κοινωνίες. Ως ΕΠΑΨΥ έχουμε περάσει από τη Σύρο με τις κινητές μας μονάδες, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δραστηριοποιηθούμε και σε τέτοιες κοινωνίες. Όντως τα προβλήματα ψυχικής υγείας τα αφήνουμε κλεισμένα μέσα στο σπίτι. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε ότι όλοι αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα και δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια και κυρίως να βοηθάμε ανθρώπους δίπλα μας που μπορεί να έχουν τέτοιες δυσκολίες", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολους καιρούς, υπάρχει μία ρευστότητα και ειδικά σήμερα που είναι στο πικ τα ψυχικά προβλήματα".

"Επιδιώκουμε τέτοιες δράσεις που αφορούν το συνάνθρωπό μας"

Για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εντασσόμενη μάλιστα στο πολιτιστικό πρόγραμμα "Σύρος-Πολιτισμός", αναφέρθηκε, μέσω της εφημερίδας, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Θωμαή Μενδρινού.

"Η ψυχική υγεία είναι βασικός παράγοντας για μια ολοκληρωμένη ζωή. Γνωρίζουμε ότι στην σύγχρονη κοινωνία πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτό το κομμάτι, κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων τα οποία επηρεάζουν για το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας", σημείωσε η κα. Μενδρινού.

"Ως γραφείο Πολιτισμού επιδιώκουμε τέτοιες δράσεις και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που προστέθηκε μια τόσο σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Σύρος Πολιτισμός" σε συνεργασία με το ΕΠΑΨΥ. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε έρθει σε επαφή με ψυχολόγους, ώστε να γίνει μια διαδικτυακή ίσως εκδήλωση από φθινόπωρο. Παρόλα αυτά πρέπει να προσελκύσουμε τέτοια θέματα, τα οποία ταλαιπωρούν τους συνανθρώπους μας και είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε την πηγή του προβλήματος από το να το κρύβουμε κάτω από το χαλί", τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "πολιτισμός είναι αγάπη για τον συνάνθρωπο και συνάνθρωποι μας που ταλαιπωρούνται από τέτοιες περιπτώσεις δεν νιώθουν ελεύθεροι, υποφέρουν και πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι μόνοι σε όλο αυτό".