Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Φεστιβάλ "ΜΙΛΑ… it’s OK!" που διοργανώθηκε στη Σύρο

Γύρισαν την πλάτη στην... ψυχική υγεία

Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, "έλαμψαν" διά της απουσίας τους αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες

Με ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και μια μία μεγάλη hip hop συναυλία, ολοκληρώθηκαν προχθές Τετάρτη, οι εργασίες του 3ου Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Μουσικής "ΜΙΛΑ… It’s OK!", που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Οι δράσεις του, που διοργανώθηκαν από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), είχαν ως στόχο την ενίσχυση του ανήκειν, την προαγωγή του διαλόγου, αλλά και την προώθηση της ψυχικής υγείας, μέσω της δύναμης της μουσικής.

Παρ’ όλη τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς πλέον τα θέματα της ψυχικής υγείας και τα αποτελέσματα αυτών, βρίσκονται στην πρώτη "γραμμή" των ειδικών, οι οποίοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η συμμετοχή τόσο των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, περισσότερο δε των υπευθύνων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, των φορέων, όσο και των κατοίκων της Σύρου, ήταν ανύπαρκτη, αποδεικνύοντας ότι η τοπική κοινωνία τελικά δεν έχει καμία ενσυναίσθηση γι’ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει δεκάδες πολίτες και ειδικά τη νέα γενιά.

"Παραμένει ταμπού"

Με στόχο τη στήριξη όλων εκείνων που έχουν ανάγκη να μιλήσουν, που βιώνουν μία δύσκολη περίοδο και φυσικά άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με κάποια ψυχική ασθένεια, διοργανώθηκε προχθές στους χώρους της έπαυλης Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία, το 3ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Μουσικής "ΜΙΛΑ… It’s OK!".

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω workshops σχετικά με την ψυχική υγεία, αλλά και με θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η μουσικοθεραπεία, να γνωρίσουν ότι ο ανοιχτός διάλογος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, καθώς ακόμη και σήμερα παραμένει ως ένα θέμα "ταμπού".

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, έλαβαν βιωματικά εργαστήρια, urban street art, φωτογραφία και brave talk, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και ομιλίες οι οποίες βασίστηκαν στις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, από ειδικούς και άτομα που έχουν αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.

Οι εργασίες του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με μία μουσική βραδιά από τους ράπερς ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΟ και ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΥΠΟ, καθώς και τους DJ DJ MICRO και GUS.

Να σημειωθεί ότι το “ΜΙΛΑ… It’s OK!” είναι μία δράση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο ανοιχτός διάλογος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει τη μουσική για να οικοδομήσει μια κοινότητα, η οποία απορρίπτει το στίγμα και θέτει σε προτεραιότητα την ψυχική υγεία.

"Η αναζήτηση υποστήριξης είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας"

Στη σημαντικότητα της έκφρασης και της εξωτερίκευσης των ψυχικών προβλημάτων, εστίασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), Δημήτρης Γαλανός.

"Το Φεστιβάλ υλοποιεί η Ε.Π.Α.Ψ.Υ, ένας οργανισμός που στηρίζει όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ψυχική τους υγεία. Μέσα από το "ΜΙΛΑ… It’s OK!", θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Δεν πειράζει να μη νιώθουμε καλά. Είναι όμως σημαντικό να μιλάμε, να εκφραζόμαστε για αυτά που νιώθουμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μέσα από την μουσική, η οποία συνήθως μας γεμίζει ένα αίσθημα ελευθερίας. Πρέπει να ξέρουμε ότι το να μιλάμε για την ψυχική υγεία, είναι όπως να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια", τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γαλανός απευθυνόμενος προς το κοινό, επεσήμανε ότι η αναζήτηση υποστήριξης είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας, καλώντας ταυτόχρονα το κοινωνικό σύνολο "να γίνει στήριγμα για όλους εκείνους που ζορίζονται", όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

 

"Η ψυχική υγεία είναι το Α και το Ω"

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, τοποθετήθηκε και ο συνεργάτης του Φεστιβάλ Χρήστος Πανοηλίας, manager της Action Εστί - Artist & Event Management, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν ως βασικό επίκεντρο τα παιδιά.

"Βρισκόμαστε εδώ για να θυμίσουμε σε όλους, αλλά κυρίως στους νέους ότι πρέπει να μιλάνε για αυτό που νιώθουν και κυρίως όταν πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον εσωτερικό τους κόσμο, στον ψυχισμό τους και να απευθύνονται σε ειδικούς. Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως επίσης είναι σημαντική και για την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Πολλές φορές ακούμε άτομα να λένε είμαι κλειστός ως χαρακτήρας, δεν μου αρέσει να μιλάω, είναι περίεργη η κοινωνία. Όλα αυτά ισχύουν, αλλά αν μπορούμε να έχουμε ένα παραπάνω ενδιαφέρον στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας, στην οικογένειά μας, με έγκαιρη παρέμβαση, είναι ότι πιο σημαντικό για την πρόληψη", υπογράμμισε ο κ. Πανοηλίας.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι "πρέπει ο ένας να είναι για τον άλλον. Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας δεν είναι ταμπού. Είναι άξια διαλόγου και συζήτησης. Όπως ακριβώς είναι και το σύνθημα του Φεστιβάλ "ΜΙΛΑ… It’s OK!" που διοργανώνει η ΕΠΑΨΥ, που δραστηριοποιείται για αυτό το λόγο και βρίσκεται δίπλα μας".