Τιμολόγια ρεύματος: Έρχεται "καυτός" Αύγουστος

  • Σήμερα - 10:15

Συνεχίζουν να «βασανίζονται» οι καταναλωτές με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, αφού δυσκολεύονται να αποφασίσουν προς τα ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την πιο συμφέρουσα και οικονομική επιλογή.

Δύο ανακοινώσεις θα κρίνουν τα πάντα με το…καλημέρα του νέου μήνα.

Συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το ακριβές πακέτο μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων είναι ο φόρος που θα πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργειας με φυσικό αέριο και η οικονομική βοήθεια που θα παρασχεθεί στους καταναλωτές με κυμαινόμενα (πράσινο και κίτρινο) τιμολόγια.

Μια μέρα νωρίτερα, οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, όπως συμβαίνει κάθε μήνα την πρώτη του μηνός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα ποσά που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την επιδότηση θα είναι μικρότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί (περίπου στα 80-100 εκατ ευρώ) και θα κυμαίνονται κάπου στα 30-40 εκατ. ευρώ.

Στόχος των συγκεκριμένων μέτρων είναι να διατηρηθούν οι τιμές του ρεύματος στα 15 λεπτά ανά kWh σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ο κυρίαρχος προμηθευτής, η ΔΕΗ, συγκράτησε τις τιμές (για καταναλώσεις μέχρι 500 kWh μηνιαίως) στα 13,5 λεπτά μετά από τις εκπτώσεις που παρείχε.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις θα ισχύσουν για τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή για τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, ενώ ίδιες θα παραμείνουν οι τιμές για όσους έχουν σταθερά μπλε τιμολόγια. Ούτως ή άλλως βέβαια τα σταθερά μπλε ολιγόμηνης διάρκειας κινούνται στα 9 με 10 λεπτά η κιλοβατώρα, που μαζί με το πάγιο για μια μέση κατανάλωση ανεβαίνουν στα 11 με 12 λεπτά η κιλοβατώρα, βρίσκονται δηλαδή κάτω από τον πήχη που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση για την επιδότηση.

Βεβαίως θα πρέπει να δούμε και την συμπεριφορά και τα αντανακλάστικά που θα δείξουν οι πάροχοι, με δεδομένο ότι ήδη ένας εξ αυτών (Protergia) ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει παγωμένες τις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων για τον Αύγουστο, απορροφώντας στο σύνολό της την αύξηση της χονδρεμπορικής.

Σύμφωνα με το MEGA, στόχος είναι η τιμή καταναλωτή να φτάνει:

– 0,145 – 0,15 €/ kWh

Και όλα αυτά την ώρα που η χονδρική τιμή του ρεύματος κινήθηκε:

– Ιούνιος: 98,89€/ mWh

– Ιούλιος: 138€/ mWh

Δηλαδή +39,5%.

Στη χονδρική αγορά ενέργειας δεν προκύπτουν οι ακραίες τιμές που έφταναν μέχρι και τα 850 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, και οι ημερήσιες τιμές κινούνται σε ένα πιο «κανονικό» επίπεδο των 100 ευρώ/MWh.

Ταυτόχρονα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς σημείωσε άνοδο κατά 31% και διαμορφώνεται στα 106.02 ευρώ/MWh σε σχέση με χθες όταν βρέθηκε στα 80,95 ευρώ/MWh.

«Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μία μεγάλη αυτοσυγκράτηση των παρόχων όσον αφορά τις τιμές και παρατηρείται και μία τάση αποκλιμάκωσης των τιμών, καθώς έχει πέσει η τιμή της χονδρικής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πηγή: Reporter.gr