Όταν ο ΑΜΚΑ γίνεται εύκολη λεία για επιτήδειους

  • Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024 - 09:39

Η λεία τους κρυβόταν στο κινητό τηλέφωνο. Ηταν 20 Δεκεμβρίου 2021 όταν μια γυναίκα διαπίστωσε ότι ο ΑΜΚΑ της αλλά και τα αντίστοιχα στοιχεία τριών μελών της οικογένειάς της είχαν χρησιμοποιηθεί από αγνώστους για παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Συμπτωματικά, την προηγούμενη ημέρα στον σταθμό μετρό του Συντάγματος οι δράστες είχαν κλέψει το κινητό τηλέφωνο συγγενούς της, όπου είχε αποθηκεύσει τους επίμαχους αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης καθώς και την ταυτότητά του. Ήταν εύκολο μετά να ενώσουν τις τελείες.

Μόλις αντιλήφθηκαν τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τα θύματα κατήγγειλαν το περιστατικό στην Οικονομική Αστυνομία. Το εύρος της συγκεκριμένης απάτης αλλά και το ύψος της ζημίας που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να ωχριά μπροστά στο εύρος της δράσης του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε πρόσφατα. Ωστόσο δείχνει ότι η τελευταία υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται μεταξύ άλλων γιατροί και φαρμακοποιοί, δεν ήταν μοναδική.

Με ποινικό παρελθόν

Στην υπόθεση του 2021 συνελήφθησαν δύο άτομα με πλούσιο ποινικό παρελθόν σε διακίνηση ναρκωτικών και κλοπές. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε τότε, οι δύο άνδρες αποσπούσαν κινητά τηλέφωνα ή άλλα προσωπικά έγγραφα από τα θύματά τους και εντόπιζαν σε αυτά τον ΑΜΚΑ τους.

Έπειτα παραπλανούσαν γιατρούς υποδυόμενοι άλλα πρόσωπα. Μπορεί να παρίσταναν ακόμη και τους εργαζομένους σε κέντρο αναπηρίας και εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία των γιατρών ζητούσαν να βοηθήσουν εκδίδοντας συνταγές για ασθενείς που αδυνατούσαν να μετακινηθούν ή για κατάκοιτους συγγενείς τους. Είχαν καταφέρει με αυτή την τακτική να εκδώσουν τουλάχιστον 74 ιατρικές συνταγές, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 5.520 ναρκωτικά δισκία. Έπειτα επιχειρούσαν να πουλήσουν τα χάπια σε χρήστες ουσιών.

Δεν δίσταζαν να προβούν και σε απειλές, σε περίπτωση που κάποιος γιατρός δεν ήθελε να τους εξυπηρετήσει. Αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2021, όταν εμφανίστηκαν εκ νέου σε έναν γιατρό ο οποίος στο παρελθόν είχε δεχθεί να εκδώσει συνταγές στα στοιχεία που του έφεραν. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ήταν πρόθυμος να τους βοηθήσει. Οι δύο δράστες τον εκβίασαν τηλεφωνικώς, αλλά και διά ζώσης, απειλώντας τον ίδιο και τη ζωή των παιδιών του. «Θα συνταγογραφήσω ξανά μόνο παρουσία αστυνομίας», φέρεται να τους είπε ο γιατρός για να γλιτώσει.

Από την αστυνομική έρευνα δεν προέκυψε παράνομη εμπλοκή γιατρών σε αυτή την υπόθεση ψευδών συνταγογραφήσεων. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο τον Απρίλιο του 2024. Η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε τότε μία γυναικολόγο η οποία εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ μέσω καταχώρισης εικονικών επισκέψεων. Αποθήκευε και χρησιμοποιούσε έπειτα τους ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γυναικών. Επέλεγε συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας και δήλωνε στα στοιχεία τους επιπλέον επισκέψεις στο ιατρείο της οι οποίες δεν είχαν πραγματοποιηθεί. Με αυτή τη μέθοδο μπορούσε να εισπράξει δέκα ευρώ ανά επίσκεψη.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η γυναικολόγος είχε χρησιμοποιήσει παράνομα 99 ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γυναικών για να δηλώσει 2.348 εικονικές επισκέψεις. Η ζημία του φορέα ασφάλισης έφτασε τις 23.480 ευρώ.

Προ δεκαετίας

Το ζήτημα της κατάχρησης ΑΜΚΑ και των πλαστών συνταγογραφήσεων είχε απασχολήσει και προ δεκαετίας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Παρά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τότε διαπιστωνόταν ύποπτη κινητικότητα στη δραστηριότητα ορισμένων γιατρών. Το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», είχε καταγραφεί περίπτωση γιατρού στην Ξάνθη ο οποίος είχε γράψει μέσα σε ένα μήνα 4.375 συνταγές.

Ακόμη υπήρχε συνάδελφός του που συνταγογράφησε 120.000 ευρώ σε ένα μήνα και το 64% της δαπάνης είχε εκτελεστεί από συγκεκριμένο φαρμακείο. Στα αξιοσημείωτα εκείνης της χρονιάς ήταν ότι είχε χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ΑΜΚΑ ασθενούς σε δύο συνταγές που εκδόθηκαν την ίδια ημέρα από δύο διαφορετικά σημεία της χώρας.

 

Πηγή: kathimerini.gr