Το Cyclades Preservation Fund (CPF) διοργανώνει την ετήσια συνάντησή του στη Σαντορίνη

Συνάντηση νησιωτών για το περιβάλλον

Άννυ Μητροπούλου: "Είναι μία ευκαιρία για εμάς να φέρουμε κοντά νησιώτες που δραστηριοποιούνται στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος"

Την ετήσια συνάντηση του για θέματα προάσπισης του περιβάλλοντος, διοργανώνει από τις 18 έως και τις 21 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη, το Cyclades Preservation Fund (CPF).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φόρουμ, στο οποίο θα παραβρεθούν τουλάχιστον 70 συμμετέχοντες που εκπροσωπούν 60 τοπικούς και εθνικούς φορείς και περισσότερα από 20 νησιά του Αιγαίου, κυρίως από τις Κυκλάδες, με στόχο τον δημιουργικό διάλογο για την ανάπτυξη κοινών δράσεων για το φυσικό χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Για το αντικείμενο της συνάντησης, αλλά και τους σκοπούς της, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" η Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund.

Ανταλλαγή απόψεων επί του πεδίου

Το Cyclades Preservation Fund (CPF) διοργανώνει γι' ακόμη μία χρονιά, αυτή τη φορά στη Σαντορίνη, τη "Συνάντηση νησιωτών για το περιβάλλον 2024" (CPF Islanders' Forum 2024) που θα λάβει χώρα μεταξύ 18 και 21 Οκτωβρίου. Το CPF Islanders' Forum αποτελεί ένα ετήσιο θεσμό του CPF που ενθαρρύνει τον δημιουργικό διάλογο, την ανταλλαγή γνώσεων και τον συνασπισμό δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών των νησιών προς κοινές δράσεις για το φυσικό χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον που δέχεται πολλές ανθρωπογενείς πιέσεις.

Η φετινή διοργάνωση φέτος πραγματοποιείται δια ζώσης και περιλαμβάνει κλειστές συναντήσεις αλληλεπίδρασης για τα προσκεκλημένα μέλη - νησιώτες του φόρουμ, επισκέψεις πεδίου, εκπαιδεύσεις, αλλά και ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις που θέτουν τις βάσεις για τοπική διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τα νησιά.

Με βάση τις έως σήμερα επιβεβαιώσεις, στις συναντήσεις της Σαντορίνης αναμένονται τουλάχιστον 70 συμμετέχοντες που εκπροσωπούν 60 τοπικούς και εθνικούς φορείς και περισσότερα από 20 νησιά του Αιγαίου, κυρίως από τις Κυκλάδες, όπως από τη Σύρο, τη Πάρο, την Αντίπαρο, τη Νάξο, την Άνδρο, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, την Ίο, την Αμοργό, την Κίμωλο, την Κύθνο, τη Μύκονο, τη Μήλο, τη Λέσβο, τη Πάτμο, τη Σίκινο, τη Ρόδο, τη Σέριφο, την Τήνο, τη Σαντορίνη, τη Θηρασιά και τέλος και από τον Αργοσαρωνικό κόλπος.

Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου, επαγγελματικών συλλόγων αλιείας Κυκλάδων, καταδυτικών κέντρων, του τουριστικού κλάδου, ερευνητικών κέντρων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτιστικοί σύλλογοι και Ιδρύματα, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων και της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου - ΟΦΥΠΕΚΑ.

Συνέργειες και διεργασίες με έναν κοινό σκοπό

"Πρόκειται για μία ετήσια συνάντηση, αποτελώντας μία ευκαιρία για εμάς να φέρουμε κοντά νησιώτες που δραστηριοποιούνται στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από ανάλογες δράσεις το 2019 στη Σύρο και το 2022 στην Πάρο, βλέπουμε ότι είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες που δημιουργούνται για συμμαχίες και συνέργειες. Θα πρέπει πάνω σε αυτό να πω, ότι είναι σημαντικό ότι δεν βλέπουμε ενδιαφέρον μόνο από οργανώσεις και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται με ένα αντικείμενο, αλλά μπορούμε να βρούμε και έναν φορέα που ασχολείται με έναν άλλο τομέα, όπως είναι η άγρια ζωή ή η ανακύκλωση και παρ΄ όλα αυτά, να μπορούν να ανταλλάξουν εμπειρίες, ενώνοντας τη φωνή τους στην προάσπιση του περιβάλλοντος", δήλωσε στην εφημερίδα, η κα. Μητροποπούλου, συμπληρώνοντας ότι "το όλο πλαίσιο της συνάντησης για το περιβάλλον έχει μεγάλο αντίκτυπο και ανυπομονούμε να τους ξανά φέρουμε κοντά, αλλά και να δημιουργήσουμε και νέες συνεργασίες".

Αναφερόμενη, μάλιστα, στις δράσεις που θα λάβουν χώρα στη Σαντορίνη, υπογράμμισε ότι έχουν προγραμματιστεί ιδιωτικές συναντήσεις φορέων και συλλογικών οργανώσεων, όπως επίσης και δημόσιες συζητήσεις με θέμα την άγρια ζωή των Κυκλάδων, καθώς και για ένα μείζον - όπως είπε - θέμα που αφορά στη δημιουργία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στις νησιωτικές περιοχές.

Στην ερώτηση ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης σε αυτές τις συνεργασίες, η εκτελεστική διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF), τόνισε ότι "εμείς ως οργανισμός κυρίως συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε με την κοινωνία των πολιτών. Όμως προσπαθούμε να βρούμε πεδία κοινής δράσης επικοινωνίας και με την τοπική, αλλά και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, καθώς είναι οι κύριοι εκφραστές των πολιτικών αποφάσεων. Ο ρόλος ο δικός μας είναι η "γέφυρα" επικοινωνίας μεταξύ οργανωμένων δομών και συλλογικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης. Ερχόμαστε δηλαδή, ως ουδέτερος παρατηρητής, εξωτερικός συνεργάτης και για τις δύο πλευρές και σίγουρα μπορώ να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις, όταν υπάρχει η δυνατότητα και το ενδιαφέρον, βλέπουμε ότι η αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται και δηλώνει το παρόν".

Κλείνοντας τις δηλώσεις της, η κα. Μητροπούλου επεσήμανε πως "για το Cyclades Preservation Fund (CPF) αποτελεί μεγάλη τιμή να μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες με ανθρώπους και φορείς που μάχονται καθημερινά για την προστασία, αποκατάσταση ή/και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου τους. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους υποστηρικτές και συμμάχους μας για την σταθερή εμπιστοσύνη τους και τη συνεργατική τους διάθεση. Δεν είστε μόνοι, δεν είμαστε μόνοι. Οι συλλογικότητες, οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και οι διεκδικήσεις συνεχώς πληθαίνουν. Τα νησιά έχουν πλέον δυνατή φωνή".

Το πρόγραμμα των εργασιών

Οι εργασίες του ετήσιου φόρουμ θα αρχίσουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα στο Μεγαλοχώρι, με την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η προστασία της Άγριας Ζωής στις Κυκλάδες"

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στην περιοχή Ακρωτηρίου θα λάβει χώρα η πρακτική επίδειξη τεχνικών διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών, χελωνών και πτηνών, ενώ την ίδια ημέρα στις 4 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο των Φηρών, στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα" Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπικές Κοινωνίες".

Τέλος, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 9 και μισή το πρωί, θα διεξαχθεί περιπατητική ξενάγηση από την περιβαλλοντική ομάδα Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου και συνάντηση με τους παραδοσιακούς αμπελώνες του νησιού, τους Σαντορινιούς ανεμόμυλους, και την προστατευόμενη παραλία της Βλυχάδας.