Όλη η δράση της "Dive in Action" θα παρουσιαστεί το τριήμερο 6 με 8 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη

"Η θάλασσα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων"

Μετά από 6 χρόνια, παράλληλων σκέψεων και δράσεων, η "Dive in Action" αποφάσισε να παρουσιάσει τη θάλασσα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που ενεργούν για τη βελτίωση των συνθηκών συντήρησης της, τους ανθρώπους της επιστήμης που την μελετούν και τους συνεργάτες που πιστεύουν στο μεγαλείο της.

Στο τριήμερο εκδηλώσεων για τη θάλασσα και το υποθαλάσσιο περιβάλλον, τόσο στην Καλντέρα της Θήρας όσο και σε 23 ακόμα νησιά της Ελλάδας, συναντιόνται 3 δυνατές συμμαχίες. Η δράση, η επιστήμη και οι υποστηρικτικές ενέργειες.

Με τίτλο "Δυο εικόνες, 1000 και μία σκέψεις" αρχίζει την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, το ταξίδι στους βυθούς όπου θα παρουσιάσουν όσα συναντούν στο πεδίο και όσα νοιώθουν σε αυτή την ξεχωριστή επαφή. Η παρουσίαση του έργου της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Dive In Action με τίτλο "Δυο εικόνες - 1000 λέξεις" υλοποιείται από το μέτρο του προγράμματος "Εξωστρεφείς Δράσεις, Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2024" με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου για την ΑΜΚΕ Προστασίας Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Η σημασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της Dive in Action, "το Θαλάσσιο Περιβάλλον δεν είναι αποκομμένο από το χερσαίο και η ανθρώπινη δραστηριότητα σε κάθε έκφανση της, αλληλεπιδρά άμεσα αλλά και έμμεσα με το υγρό στοιχείο. Εστιάζοντας στις έμμεσες επιδράσεις στο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο τοπίο, οι άνθρωποι της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Dive In Action με έδρα στη Σαντορίνη από το 2019 επίσημα, αναλαμβάνουν δράση στην παρατήρηση και καταγραφή γεγονότων στους βυθούς με άμεσες ενέργειες κι επιστημονική συνεργασία και καθοδήγηση, με στόχο την θαλάσσια περιβαλλοντική διατήρηση.

Αυτή η πολύ μεγάλη συγκεντρωμένη πληροφορία, από το 2019 μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα από την μελέτη των καταγραφών, παρουσιάζεται λεπτομερώς στο τριήμερο των εκδηλώσεων στη Σαντορίνη. Κυρίαρχο στοιχείο για την αποτύπωση του έργου από το κοινό αλλά και την παρουσίαση του επιστημονικού αποτελέσματος έχει η εικόνα, η οποία καθ' όλο το τριήμερο θα δώσει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις. Με την υπόσχεση ότι όλοι όσοι παρευρεθούν θα φύγουν γεμάτοι εικόνες που δεν έχουν ξαναδεί, η Dive In Action δημιουργεί την ατμόσφαιρα και την αίσθηση της δικής τους κατάδυσης από τη θέση του θεατή".

Οι τριήμερες δράσεις

Στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου DeSol, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στο πρώτο μέρος της ημερίδας, θα γίνει η παρουσίαση του έργου της τελευταίας εξαετίας 2019 - 2024 σε μια βιωματική μαρτυρία των πρωταγωνιστών της Dive In Action και στο δεύτερο μέρος με παράλληλη προβολή μικρών βίντεο θα παρουσιαστούν τα προγράμματα που εκπονεί και συμμετέχει από το 2019 η Περιβαλλοντική Οργάνωση.

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο οι επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές, παρουσιάζουν την ανάλυση των δεδομένων του έργου της Dive In Action κι ενημερώνουν για τη σημαντικότητα τους, τις θαλάσσιες επιπτώσεις αν δεν υπάρξουν ενέργειες και μέτρα, καθώς και τις επόμενες ενέργειες που σχεδιάζονται στη Σαντορίνη για την συνέχιση της μελέτης και τέλος τις προοπτικές επέκτασης βιώσιμων ενεργειών και έργων σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στην έναρξη της ημερίδας του Σαββάτου μετά τους χαιρετισμούς θα τιμηθούν δυο ξεχωριστοί άνθρωποι, που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν σιωπηρά αμέριστη στήριξη στις αγωνιώδεις προσπάθειες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης στο πεδίο. Τον πρόεδρο της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης Γεράσιμο Κανακάρη και τον Παύλο Στεφανίδη, διευθυντή και Ιδιοκτήτη του Καταδυτικού Κέντρου Santorini DC. Το πρωινό του Σαββάτου είναι αφιερωμένο στο πεδίο με δράση κι εργαστήρι όπου με καλές καιρικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί κατάδυση του ρομποτικού συστήματος ROUV της Dive In Action, σε μια ζωντανή μετάδοση από το βυθό της Καλντέρας. Οι περιοχές που προτείνονται είναι, οι Αποθήκες στο Ακρωτήρι, το Αμμούδι στην Οία ή η παραλία της Βλυχάδας. Η ανακοίνωση της περιοχής θα γίνει την Τετάρτη με νεότερη ενημέρωση από την λήψη των επικαιροποιημένων δελτίων καιρού.

Την Κυριακή το πρωί στο κλείσιμο των εργασιών του τριημέρου, θα γίνει ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο για τους προσκεκλημένους αλλά και το κοινό, με κεντρική ιδέα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ιστορικής διαδρομής της Θήρας στους αιώνες, με γνώμονα την τότε και τη σημερινή ανθρωπογεωγραφία.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων είναι ανοικτό στο κοινό με ελεύθερη προσέλευση. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν για τους μικρούς φίλους της θάλασσας οι προβολές των βίντεο και για τους μεγάλους οι πληροφορίες και τα αποτελέσματα της συνεργασίας της Dive In Action, με τα ελληνικά πανεπιστημιακά Τμήματα που επικεντρώνουν την μελέτη τους στη θάλασσα: Γεωφυσική, Θαλάσσια Βιολογία, Γεωλογία, Ωκεανογραφία και Γεωπεριβάλλον. Το τριήμερο των εκδηλώσεων εντάσσεται στο πρόγραμμα των Εξωστρεφών Δράσεων 2024 του Πράσινου Ταμείου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου DeSol στην ευθεία των Φηρών μετά τα γραφεία του ΕΦΚΑ.

Στις 19:00 Θα πραγματοποιηθεί η αναλυτική παρουσίαση "2 εικόνες - 1000 και μία σκέψεις!" του έργου της Dive In Action

Στις 19.00 - 19.15 θα γίνει η έναρξη διημερίδας και εισαγωγή στην παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων.

Στις 19.15 έως τις 20.00 ο Δημήτρης Πράσσος με την Γεωργία Δίελα, συζητούν με τα μέλη της Dive In Action, αναζητώντας απαντήσεις για τα θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στις 20.00 - 20.30 θα παρουσιαστεί το έργο σε τίτλους από τον Δημήτρη Καμπανό, με προβολή μικρών βίντεο για τα προγράμματα: EnviNet, Insight Sea, Vivid Blue, Sea Change Greek Islands & Plastic Free Greece, Erinia, CaldErata.

Στις 20.30 - 21.00, θα γίνει συζήτηση και ερωτήσεις από τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους και το κοινό.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Θα πραγματοποιηθεί ακαδημαϊκή παρουσίαση αποτελεσμάτων του έργου της Dive In Action

Στις 17.30 - 17.40 θα γίνει η έναρξη ημερίδας και παρουσίαση με τον Παναγιώτη Μυτιληναίο.

Στις 18.00 - 18.15 θα πραγματοποιηθεί απονομή τιμητικών πλακετών στους Γεράσιμο Κανακάρη (πρόεδρο της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης) και Παύλο Στεφανίδη (Διευθυντή και ιδιοκτήτη του Καταδυτικού Κέντρου Santorini DC), για την τεράστια στήριξη στο έργο της Dive In Action από το 2014 μέχρι σήμερα.

Στις 18.15 - 18.30 ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος, καθηγητής Α.Π.Θ. Τομέας Γεωφυσικής, Πανεπιστήμιο Θεσαλλονίκης θα παρουσιάσει τη συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ και χρησιμότητα των υποθαλάσσιων δειγματοληψιών.

Στις 18.30 - 18.45, ο Θοδωρής Καμπούρης, Dr Θαλάσσιας Βιολογίας τ. ερευνητής Πανεπιστημίου του Παλέρμο UNIPA, Τμήμα Επιστημών της Γης και της Θάλασσας Εργαστήριο Οικολογίας, θα παρουσιάσει το Ερινιά project 2023 - "Ερινύα στο Δάσος των Σπειρογράφων".

Στις 18.45 - 19.00, ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus-Lab) του Πανεπιστημίου Πατρών, θα κάνει παρουσίαση της μελέτης των αποτελεσμάτων των υποθαλάσσιων καθαρισμών.

Στις 19.00 - 19.15, ο Ανδρέας Γόντικας, μεταδιδακτορικός ερευνητής, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στην Νανοτεχνολογία Υλικών, Νανογεωχημεία, θα παρουσιάσει το φιλόδοξο πρόγραμμα CaldErata και η συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα nexus monARC +

Στις 19.15 - 19.30, ο Δημήτρης Καμπανός, διαχειριστής της Dive In Action θα πει σε όλους "Γιατί συνεχίζουμε..."

Δράσεις στο πεδίο

Δύο ακόμα δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο των εκδηλώσεων παρουσίασης του έργου της Dive In Action των τελευταίων 6 ετών για την θαλάσσια προστασία και συντήρηση. Η πρώτη αφορά σε δράση κι εργαστήρι στο πεδίο, το πρωινό του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου, με προτεινόμενα λόγω καιρικών συνθηκών τα σημεία της Βλυχάδας, του Ακρωτηρίου στις Αποθήκες ή του Αμμουδίου στην Οία. Και την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου για την λήξη των εργασιών του τριήμερου.

Αναλυτικά το Σάββατο 7/12 στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί δράση στο πεδίο κι εργαστήρι αλληλεπίδρασης, στο σχεδιασμό την υλοποίηση και το αποτέλεσμα ενός μικρού έργου και την Κυριακή 8/12 στις 10.30, θα γίνει επίσκεψη και ξενάγηση των φιλοξενούμενων στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Ετικέτες: