Γαστρονομικός και πολιτιστικός τουρισμός
- Σήμερα - 6:15
Με βασικό εφόδιο την αγάπη για την Κυκλαδίτικη κουζίνα, γνωστοί σεφ, αλλά και λάτρεις του είδους, έχοντας ως "συντεταγμένες" τα μαθήματα του σεμιναρίου γαστρονομίας που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, πραγματοποιούν επισκέψεις στα νησιά, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τα τοπικά προϊόντα.
Μία από αυτές τις επισκέψεις, αφορούσε και στη Μύκονο, η οποία τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει ως βασικό κομμάτι της τουριστικής της προβολή, τη γαστρονομία.
"Η Μύκονος, ένα νησί έντονα τουριστικό, σήμερα έχει να επιδείξει θέματα που άπτονται της τοπικής κουζίνας και των παραδοσιακών προϊόντων", δήλωσε ο Χρήστος Βερώνης υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου στον χώρο του δημαρχείου.
Από την θεωρία... στην πράξη
Και μπορεί το θεωρητικό κομμάτι των σεμιναρίων γαστρονομίας που διοργάνωσε η Κ.Ε.Α της μητρόπολης Σύρου με θέμα "Γαστρονομικός και Πολιτιστικός Τουρισμός. Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή", να ολοκληρώθηκαν, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι επισκέψεις των συμμετεχόντων στα νησιά των Κυκλάδων, με σκοπό τη διεύρυνση των γνώσεων πάνω στις τοπικές γεύσεις, αλλά ιδιαίτερα στα τοπικά προϊόντα.
Ένα από αυτά τα ταξίδια αφορούσε και στη Μύκονο, όπου γνωστοί σεφ, αλλά και εκείνοι που ασχολούνται με την τοπική γαστρονομία, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΑ Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, Νίκο Χρυσίνη, είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη πλέον την παραγωγή των προϊόντων αυτών, αλλά και να συνομιλήσουν με φορείς του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκε και η συνάντηση που είχαν με τον Χρήστο Βερώνη, ο οποίος τους υποδέχθηκε στους χώρους του δημαρχείου.
"Είναι μεγάλη η χαρά μας που υποδεχόμαστε στο νησί μας άτομα καταξιωμένα από το χώρο της γαστρονομίας των Κυκλάδων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, εξήρωντας στη συνέχεια το έργο που επιτελεί η Κ.Ε.Α στον τομέα αυτό, αλλά και τη συμβολή τόσο του Νίκου Χρυσίνη, όσο και του Κώστα Βολτή από την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων.
"Τα σεμινάρια γαστρονομικού τουρισμού είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των νησιών, μερικά από αυτά δε με μεγάλη ιστορία σε αυτό το κομμάτι. Όμως και η Μύκονος έχει τα τελευταία ειδικά χρόνια να επιδείξει σημάδια προόδου στην γαστρονομία. Τη χρονιά που μας πέρασε ο Δήμος Μυκόνου πραγματοποίησε press trips που, μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης επισκέφθηκαν παραδοσιακά μέρη και γεύτηκαν παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα, με αντίστοιχα δημοσιεύματα. Επίσης, μέσα στο 2025 προγραμματίζονται δράσεις με στόχο την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και την προώθηση του γαστρονομικού μας τουρισμού. Δίνεται αξία μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος στην γαστρονομία του νομού μας, μέσω της ανάδειξης αυτών που όδευαν προς τον "αφανισμό", είπε ο κ. Βερώνης.
Τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και ο πρώην νομάρχης Κυκλάδων και ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Μυκόνου, Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος δήλωσε υπέρμαχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.
"Ο γαστρονομικός τουρισμός προφανώς έχει μέλλον. Συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα των νησιών των Κυκλάδων και βεβαίως και η Μύκονος, όπως τόνισε και ο δήμαρχος, φιλοδοξεί να αναπτύξει και σε αυτόν τον τομέα δράσεις, καθώς διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει το νησί, να κάνει βήματα στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε έχει μία γαστρονομική παράδοση μέσω των τοπικών προϊόντων", δήλωσε.
Τις δικές του απόψεις επί του θέματος κατέθεσε και ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα που έχει στην γαστρονομία, η τοπική παραγωγή των Κυκλάδων.
"Έχουμε παράξει πολλά πράγματα τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό, ακόμη και την Αμερική, δίνοντας πάντα ως πρώτο συστατικό των πιάτων υψηλής ποιότητας που παρέχουμε, τα προϊόντα των νησιών μας, διότι χωρίς αυτά, όσο και υψηλού επιπέδου κουζίνα και αν έχουμε, δεν θα είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα", επισήμανε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση στο δημαρχείο της Μυκόνου, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων, Κώστας Βολτής και η κα Πόπη Τσαγκαράκη, ο υπεύθυνος του σεμιναρίου και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΑ Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, Νίκος Χρυσίνης, ο Συριανός σεφ, Κώστας Μπουγιούρης, καθώς και ο Μυκονιάτης σεφ, Παναγιώτης Μενάρδος.
Η επίσκεψη στη Μύκονο ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στα παραδοσιακά τυροκομεία, αλλά και τη ζυθοποιία του νησιού, ενώ υπήρξαν και επαφές με παραγωγούς και ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική κουζίνα.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο
Το δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα τον γαστρονομικό και πολιτιστικό τουρισμό με τίτλο "Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή, Επίκουρος 341-270 π.χ.", υλοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και απευθυνόταν σε επαγγελματίες και εργαζομένους της εστίασης και του τουρισμού.
Οι ενότητες του βασίστηκαν στις βασικές έννοιες και τα στοιχεία του γαστρονομικού τουρισμού,
στις έννοιες και τα στοιχεία του πολιτιστικού τουρισμού, στην επιχειρηματικότητα στον γαστρονομικό και πολιτιστικό τουρισμό, στην προσέλκυση πελατών εναλλακτικών – ειδικών μορφών τουρισμού, αλλά και στις καλές πρακτικές από άλλες περιοχές και χώρες.
Το έργο, που ήταν ενταγμένο στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης "Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.» - Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πραγματοποιήθηκε σε Σίφνο, Άνδρο και Σύρο.
Τέλος, να σημειωθεί πως υπεύθυνοι εκπαίδευσης, ήταν οι σεφ, Κώστας Μπουγιούρης και Κωνσταντίνος Βασάλος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εξωστρέφεια, γευσιγνωσία και παράδοση
31 Δεκ. 2024 - 6:15 - Προσφορά αγάπης και στήριξης
30 Δεκ. 2024 - 6:15 - Το "Χαμόγελο του Παιδιού αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στη Μύκονο
9 Νοε. 2024 - 8:24 - Κρουαζιέρα: Υπό προϋποθέσεις η επανεξέταση του ύψους για τα τέλη επιβατών σε Σαντορίνη και Μύκονο
30 Οκτ. 2024 - 9:08 - Ακυβερνησία ιστιοφόρου σκάφους στη Μύκονο
14 Οκτ. 2024 - 14:55