Τα ακριβή στοιχεία για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά την αντιπυρική περίοδο του 2016

Πλήρης απολογισμός πυρκαγιών

  • Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, 2016 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 17 Νοε. 2016 - 20:00

Τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού έργου κατά την αντιπυρική περίοδο του 2016, παρουσιάστηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου καταγράφεται με αριθμούς η πραγματικότητα των πυρκαγιών, με τις συγκριτικές τιμές των προηγούμενων ετών.

Σε μία σημαντική ημέρα μνήμης για το Πυροσβεστικό Σώμα, τιμήθηκαν οι πυροσβέστες που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενώ παράλληλα έγινε και μία απολογιστική παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν την δράση του Σώματος κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Η 12η Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», καθώς είναι η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, του Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του 74 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Την ημέρα τιμής των πεσόντων τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος, Βασίλειος Καπέλιος και σύσσωμης η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τονίστηκε η ιδιαιτερότητα των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών, των οποίων υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος στην εκδήλωση αλλά και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ παράλληλα τονίστηκαν και οι προσπάθειες που γίνονται για βελτιωτικές κινήσεις στην αποτροπή του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, την αντιμετώπιση τους και την αποφυγή μεγάλων καταστροφών.

Η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου

Από αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου εκδηλώθηκαν 7.983 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 365.869 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του έτους 2015 όταν 6.499 και 162.961 στρέμματα.

Ως εκ τούτου παρουσιάζεται η εικόνα ότι φέτος αντιμετωπίστηκε αυξημένος αριθμός πυρκαγιών κατά 22,8% ενώ η εικόνα των καμένων εκτάσεων παρουσιάζει επίσης αύξηση κατά 124,5% σε σχέση με το 2015.

Το καυτό τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανήλθε στις 4.029 και το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 237.415 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2015 ήταν 3.158 πυρκαγιές και 124.028 στρέμματα. Δηλαδή μια αύξηση των πυρκαγιών κατά 27,6% και μια αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 91,4% σε σχέση με το 2015.

Από την αρχή του έτους το πυροσβεστικό προσωπικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αγροτοδασικές πυρκαγιές αλλά και 43.477 αστικά συμβάντα όλων των τύπων, εκ των οποίων τα 14.000 περίπου εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων στις ελληνικές νησιωτικές περιοχές καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας χώρας αλλά και η έλλειψη ικανών βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αύξησαν τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης των δασικών  πυρκαγιών.   

Εάν αντιστοιχήσουμε τα φετινά στοιχεία σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 18 ετών προκύπτει ότι ο αριθμός των πυρκαγιών μέχρι και τέλος Οκτωβρίου είναι μειωμένος κατά 21,4% ενώ οι καμένες εκτάσεις είναι λιγότερες κατά 24,9%, από το μέσο όρο.

Τα επίγεια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο των πυρκαγιών, αθροιστικά ήταν 20.766 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και 2.033, υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα, από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης ενίσχυσε καταλυτικά το Γενικό Επιτελείο Εθνικός Άμυνας, διαμέσου των Γενικών Επιτελείων του καθώς και ο Εθνικός Εναέριος Στόλος μας, με την άρτια και αποτελεσματική συνεισφορά των πιλότων και των μηχανικών της  Πολεμικής Αεροπορίας.

Φέτος, σε ποσοστό 72,05% του συνόλου των αγροτοδασικών πυρκαγιών, ο χρόνος που χρειάστηκαν για να ελεγχθούν δεν ξεπέρασε τις 3 ώρες.

Το 93,41% του αριθμού των πυρκαγιών αφορούσε καμένες εκτάσεις μικρότερες των 50 στρεμμάτων, σε 29 πυρκαγιές η καμένη έκταση κυμάνθηκε από 1.000 έως 5.000 στρέμματα, ποσοστό ίσο με 0,36% επί του συνόλου, ενώ μόλις το 0,1%, που αντιστοιχεί σε 8 περιστατικά, η καμένη έκταση ξεπέρασε τα 5.000 στρέμματα.

Διερεύνηση εγκλημάτων εμπρησμού

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην διερεύνηση, τόσο των αιτιών των δασικών πυρκαγιών, όσο και στην ενδελεχή αναζήτηση των υπαιτίων τους. Σύμφωνα, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και των κατά τόπους Ανακριτικών Γραφείων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, φέτος από το σύνολο των αγροτοδασικών πυρκαγιών έχουν σχηματιστεί 5.533 δικογραφίες, εκ των οποίων 1.468 αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις και 4.065 αγροτικές εκτάσεις.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν όταν σε βάρος 219 ατόμων εκ των οποίων 197 για εμπρησμό από αμέλεια και 22 για πρόθεση.

Διαδικασία αυτοφώρου ακολουθήθηκε για 161 άτομα, από τα οποία 143 αφορούσαν αμέλεια και 18 πρόθεση, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με το 2015.

Από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών (για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το έργο της προανάκρισης), έχουν ως εξής:

α. Πρόθεση 47,94 %

β. Αμέλεια 32,65 %

γ. Φυσικά αίτια 2,78 %

δ. Άγνωστα 13,45 %

ε. Τυχαία 3,18 %

Μηχανισμοί αντιμετώπισης

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία λήψης νέων βελτιωτικών μέτρων για την επόμενη αντιπυρικό περίοδο.

Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης του έργου «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς», το οποίο, με βάση το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να λειτουργήσει σε όλη την επικράτεια πιλοτικά από τον Απρίλιο 2017, έργο το οποίο φιλοδοξούμε με τα συστήματα που προβλέπει να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προς ενίσχυση των καθιερωμένων Εγκύκλιων Διαταγών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αφορούν την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, εκδόθηκε σχετική διαταγή για την ανάπτυξη Συνδέσμων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος με τα αρμόδια Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δόμων για την άμεση και αμοιβαία υποστήριξη και ανταπόκριση των φορέων, μέτρο που πιστεύεται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή δομή του μηχανισμού αντιμετώπισης.