“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ: Κατέστρεφαν άτομα και οικογένειες

  • Τρίτη, 21 Ιουνίου, 2022 - 06:23

Οι ασφυκτικές πιέσεις, οι απειλές και οι … λύσεις «θηλειά στο λαιμό» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε βάρος των δέκα ατόμων (Ελλήνων και αλλοδαπών)  που κατηγορούνται για απειλές, εκβιάσεις, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλα αδικήματα.

Ανθρώπινα δράματα με  θύματα επιφανείς επιχειρηματίες, η δεινή οικονομική κατάσταση των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας  τούς «έσπρωξε» να ζητήσουν βοήθεια από τους κατηγορούμενους, χωρίς και οι ίδιοι να μπορούν να φανταστούν τι του περιμένει, όπως χαρακτηριστικά φέρονται να είπαν στις Αρχές, ορισμένοι εξ αυτών. Γνωστοί άνδρες επιχειρηματίες και μεταξύ αυτών και τουλάχιστον μία γυναίκα που ζούσαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, έναν καθημερινό εφιάλτη. Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την καταστροφή είναι και επιχειρηματίας από την ενδοχώρα του νομού, ο οποίος είχε προσφάτως εξαφανιστεί και όλοι φοβόντουσαν ότι θα έβαζε τέλος στη ζωή του.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα που βρήκαν το σθένος να καταγγείλουν πλησιάζουν τους δέκα, ωστόσο οι αστυνομικοί λένε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που μπορούν να βοηθηθούν είτε καταθέτοντας στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης είτε στην Αστυνομία.

Όμως, και τα ίδια τα ποσά που αφορούν τις περίπου 30 περιπτώσεις που υπάρχουν στη δικογραφία προκαλούν ίλιγγο. Αν και τα ποσά που αναφέρονται  είναι κατά περίπτωση, υπάρχει – σύμφωνα με την αστυνομία- η καταγγελία Ηρακλειώτη που το «χρέος» του ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Η αρχή του τέλους δόθηκε τόσο εξαιτίας της απληστίας των κατηγορουμένων, όσο κι εξαιτίας ενός «εξωτερικού» γεγονότος όπως χαρακτηρίζεται από τις Αρχές, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η διαμάχη μεταξύ των μελών και οι φθορές που προκλήθηκαν ακόμη και στις περιουσίες τους, να φτάσει στα  αυτιά των αστυνομικών. Αν και το γεγονός αυτό, σχολίαζαν αρμόδιοι, ήταν σημαντικό, ωστόσο έκανε τους κατηγορούμενους περισσότερο προσεκτικούς, καθώς κατάλαβαν ότι αυτό δεν θα τους βγει σε καλό.

ΕΛ.ΑΣ: Έτσι δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την αστυνομία, το κύκλωμα ενεργούσε ως εξής: Ένας 47χρονος Ηρακλειώτης που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν συνεργαζόταν αρχικά  με δύο Αλβανούς, με τους οποίους έκαναν από κοινού αθλητικές δραστηριότητες και γνωρίζονταν. Στη συνέχεια και σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, οι δυο αλλοδαποί ενεργούσαν μόνοι τους, έκαναν τις δικές τους παράνομες δραστηριότητες και συνδέονταν με τους άλλους  Έλληνες ηλικίας 45, 24 ετών και έναν 27χρονο επίσης Έλληνα. Αυτή η διαδικασία στην εγκληματολογία αναφέρεται ως χαλαρό εγκληματικό δίκτυο (liquid criminal network).

Δηλαδή δεν ακολουθούνταν η παλιά μορφή δομημένη σε ρόλους (αρχηγός, ταμίας κοκ) κι αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε για να μην μπορεί να αποδειχτεί  η μεταξύ τους σχέση. Έτσι είχαν συνέχεια τα θύματα… πελάτες και πάντα χρεωμένους,  γιατί  τα θύματα για να ξεχρεώσουν τους μεν, δανείζονταν από τους δε,  πλήρωναν τους τόκους και το κεφάλαιο ήταν πάντα απλήρωτο. Με αυτό τον τρόπο, εκποιούνταν περιουσίες ή έβαζαν εικονικά πωλητήρια στα οχήματά τους για να ξεχρεώσουν.

Οι δανεισμοί γίνονταν με τους εξής τρόπους: είτε με γραμμάτια που τα θύματα υπέγραφαν, για να φαίνεται νομιμοποίηση των χρεών. Τα θύματα έτσι φαίνονταν ως νόμιμοι οφειλέτες. Η είσπραξη των τοκογλυφικών οφελημάτων γινόταν ειτε με χρήματα σε μετρητα, είτε  με σπάσιμο επιταγών, ή  με ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή με εξαναγκασμό σε εικονική πώληση, ή με την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους. Ακόμη σύμφωνα με αστυνομικές πηγές όταν οι κατηγορούμενοι χρωστούσαν σε επιχειρήσεις, μαγαζιά από άλλες συναλλαγές που είχαν, εξανάγκαζαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ,  τα θύματα να πληρώνουν αυτά που εκείνοι όφειλαν, αποπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το … χρέος.

Επίσης έκαναν εικονικές προσλήψεις σε επιχείρηση των θυμάτων στις επιχειρήσεις τους. Δηλαδή τους πλήρωναν και φαίνονταν για να φαίνονται ως  υπάλληλοί τους. Ακόμη εξοφλούσαν τα θύματα οφειλές των κατηγορουμένων που δεν είχαν πληρώσει σε δημόσιες υπηρεσίες, πχ στο ΙΚΑ.

Αστυνομικοί έμειναν με ανοικτό το στόμα όταν από κοντά διαπίστωσαν ότι κάποιοι εκ των συλληφθέντων είχαν πολύ ανεπτυγμένη σωματοδομή, χρήσιμο «εργαλείο» για τη δράση τους, ενώ παρείχαν και υπηρεσίες ασφαλείας σε άτομα.

Αναφορικά με το ξέπλυμα του παράνομου χρήματος  προηγήθηκαν  εισαγγελικές παραγγελίες και μεταξύ άλλων ακολουθήθηκε  από το ΣΔΟΕ Αττικής φορολογικός έλεγχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στις περιουσίες τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος αφορά στην τελευταία τριετία.

Όπως διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ,  υπήρξε εισροή – εκροή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Επίσης, οι κατηγορούμενοι  φέρονται να νομιμοποιούσαν παράνομα έσοδα μέσω κουπονιών ΟΠΑΠ(οι πληροφορίες λένε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ). Ακόμη, κάποιοι από τους δράστες φέρονται να χρηματοδοτούσαν νομιμοφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες ήταν η ανέγερση πολυτελών κατοικιών,  αγορά οχημάτων ενοικίασης, ενώ φέρονται να ίδρυσαν εταιρία εισαγωγής οχημάτων που δεν είχε έδρα. Ακόμη ενασχολούνταν με το real estate

Οι συλληφθέντες πάντως προανακριτικά τήρησαν σιγή ασυρμάτου και θα έχει ενδιαφέρον τα όσα θα κληθούν να πουν για να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε έχει οριστεί και η απολογία τους. Σε βάρος τους ασκήθηκαν το Σάββατο όπου οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα βαρύτατες ποινικές διώξεις.

Ο 47χρονος Ηρακλειώτης, γνωστός στις Αρχές, κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δύο Αλβανοί είναι επίσης αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις  για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι διώξεις που ασκήθηκαν στους συλληφθέντες είναι για εκβίαση από κοινού και κατά μόνας, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και άπαξ τελεσθείσα με σωματική βία και απειλές, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, αρπαγή από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούμενη στην κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε (17.06.2022) σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν οχτώ άτομα (4 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δέκα ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγκ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία  σε περιοχές του Ηρακλείου.

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operandi) η εγκληματική ομάδα  η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών  γινόταν με τη χρήση γραμματίων  για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση  πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση  ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές.

Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό  όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή  της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του   Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα  περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ανωτέρω ημεδαποί και αλλοδαποί κατά τη διάρκεια των οποίων βρεθήκαν συνολικά και κατασχεθήκαν:

Χρηματικό ποσό 22.170 ευρώ

Δώδεκα   Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών

Ποσότητα αναβολικών ουσιών

Πιστόλι

Σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές

Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών   ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων.