Απέσπασαν χρήματα από ηλικιωμένη, λέγοντας πως το παιδί της χρειάζονταν να προχωρήσει σε επέμβαση στο Νοσοκομείο

Κύκλωμα στη Σύρο εξαπατά πολίτες με πρόσχημα νοσηλεία συγγενών τους

Το μέγεθος της δράσης των μελών του, προδίδει το γεγονός πως, μόλις χθες, 21 άτομα, έφθασαν άρον άρον στο Τμήμα Επειγόντων για να αναζητήσουν συγγενικά τους πρόσωπα

Ανεξέλεγκτη δείχνει να είναι η δράση κυκλώματος εξαπάτησης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με θύματα πολίτες του νησιού, που δέχονται τηλεφωνήματα από επιτήδειους, οι οποίοι προσποιούμενοι – συνήθως - πως είναι συγγενείς τους σε έκτακτη ανάγκη στο Νοσοκομείο Σύρου, ζητούν να δώσουν χρήματα σε αγνώστους που περιμένουν έξω από το σπίτι τους, προκειμένου να χειρουργηθούν και να νοσηλευθούν άμεσα.

Ειδικότερα, η δράση του κυκλώματος φαίνεται να είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, τα μέλη του, τηλεφωνούν κατά κύριο λόγο σε ηλικιωμένα άτομα, - σε κάποιες περιπτώσεις και νεότερα -, ζητώντας να τους δοθούν χρήματα για να προχωρήσει στη φροντίδα των συγγενών τους το Νοσοκομείο Σύρου. Μάλιστα, το γεγονός πως 21 πολίτες του νησιού, έφθασαν χθες το πρωί, άρον άρον στο Τμήμα Επειγόντων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, για να αναζητήσουν τους δήθεν τραυματισμένους συγγενείς τους, προδίδει πως το κύκλωμα μάλλον είναι πολυμελές και δεν αποκλείεται σε αυτό, να συμμετέχουν και Συριανοί, που γνωρίζουν πρόσωπα του νησιού.

Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, εξαπατήθηκε ένα ηλικιωμένο άτομο, που μάλιστα είναι μητέρα υπαλλήλου του Νοσοκομείου, καθώς επειδή δεν μπορεί να μετακινηθεί, ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα που δέχθηκε και έδωσε χρήματα, σε άτομο του κυκλώματος που περίμενε έξω από το σπίτι της, για να μεταφέρει δήθεν το ποσό στη Νοσηλευτική δομή της Σύρου.

Η υπόθεση έφθασε στα γραφεία της Ασφάλειας της Αστυνομίας από χθες το πρωί, οπότε και η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, ανέφερε τις καταγγελίες που δέχθηκε για δύο αρχικά περιπτώσεις, που μετέφεραν τα όσα συνέβησαν στους ίδιους. Η έρευνα προχωρά πολύ προσεκτικά και δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει εξέλιξη για τους δράστες.  

Πως δρα το κύκλωμα στη Σύρο

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας, η δράση των μελών του κυκλώματος είναι εκτεταμένη στο νησί, αν υπολογίσει κάποιος και το γεγονός του αριθμού των ατόμων που  σοκαρισμένοι έφθασαν στο Νοσοκομείο για να ψάξουν τι έπαθαν οι συγγενείς τους και αν πράγματι χρειάζονται νοσηλεία, αλλά και των ατόμων που εξαπατήθηκαν.

Η δράση του κυκλώματος δείχνει στοχευμένη, αφού εντυπωσιακό είναι το γεγονός πώς γνωρίζουν στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση όσων καλούν στο τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, όταν καλούν  ηλικιωμένους, προσποιούνται πως είναι τα παιδιά τους ή κάποιο άτομο, νοσηλευτής ή ιατρός από το Νοσοκομείο, ζητώντας χρήματα για να προχωρήσει η νοσηλεία, αφού μάλιστα συνήθως μιλούν για τραυματισμό από κάποιο ατύχημα. Ζητούν ακόμη, η καταβολή των χρημάτων να γίνει στο… χέρι και συγκεκριμένα, σε άτομο του κυκλώματος που περιμένει έξω από το σπίτι του προσώπου που δέχθηκε το τηλεφώνημα. Ευτυχώς μέχρι στιγμής, κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα μόνο από μία  ηλικιωμένη.

Τα παραπάνω, έρχεται να περιγράψει και ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκος Ρούσας, ο οποίος ερωτηθείς να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” για τις ενέργειες της διοίκησης σχετικά με τα περιστατικά και τι έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για τη δράση του κυκλώματος, υπήρξε σαφής.

“Το πρωί κατά τις 9 (σ.σ. χθες), με ενημέρωσε η διευθύνουσα του Νοσοκομείου ότι υπάρχουν παραπάνω από δύο περιστατικά, τα οποία έπεσαν στην αντίληψή μας, γιατί πήραν ενοχλημένοι άνθρωποι προς το Νοσοκομείο, λέγοντας πως κάποιος από το Νοσοκομείο πήρε τηλέφωνο για να τους ζητήσει χρήματα για να προχωρήσει σε χειρουργείο κάποιος συγγενής τους που είναι πολύ άσχημα. Άμεσα δηλώσαμε το όλο περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία πήρε την καταγγελία για να ακολουθήσει μετά τη δική της οδό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας, μάλιστα, ποιο είναι το πρόσχημα που συνήθως αναφέρουν για να αποσπάσουν χρήματα, ο κ. Ρούσας τόνισε πως του γνωστοποιήθηκε ότι “καλούσαν τηλεφωνικά συγγενείς και προσποιούνταν την κόρη. Έλεγαν πως δεν είναι πολύ καλά και προκειμένου να μπει για χειρουργείο, χρειάζεται χρήματα άμεσα. Μάλιστα, τους έλεγαν να δώσουν χρήματα σε άνθρωπο που ήταν έξω από το σπίτι τους”.

Επιβεβαίωσε μάλιστα πως, “υπάρχει και ένα περιστατικό με εργαζόμενο του Νοσοκομείου, που απέσπασαν χρήματα από ηλικιωμένη γυναίκα”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηλικιωμένη διαμένει εκτός Ερμούπολης, κάτι που θα δυσχέραινε την άμεση μετακίνησή της στο Νοσοκομείο για να διαπιστώσει αν το παιδί της όντως είχε τραυματιστεί.

Επιπλέον, υπάρχει η πληροφόρηση πως το κύκλωμα ενόχλησε τηλεφωνικά και γονείς των οποίων τα παιδιά βρίσκονται σε camp και κατασκηνώσεις, κάνοντας λόγο για τραυματισμό τους, ζητώντας παρομοίως χρήματα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο διοικητής του Νοσοκομείου, πρόσθεσε: “Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν στα Επείγοντα σήμερα. Μιλάμε για 21 άτομα που έφθασαν στα Επείγοντα. Προφανώς είναι άτομα που επειδή δεν έχουν μία μεγάλη ηλικία μπορούν να έρθουν. Σε αυτή την περίπτωση, ευτυχώς, δεν απέσπασαν χρήματα οι επιτήδειοι. Βέβαια, το σοκ των συγγενών είναι μεγάλο”.

Ν. Ρούσας: “Ποτέ και κανένας δεν θα καλέσει από το Νοσοκομείο για χρήματα”

Στις δηλώσεις του, ο διοικητής θέλησε να εξηγήσει προς τους πολίτες πως θα πρέπει να έχουν υψηλά αντανακλαστικά, διευκρινίζοντας πως, από το Νοσοκομείο, ποτέ και κανένας εργαζόμενος από οποιαδήποτε θέση, δεν θα ζητούσε χρήματα για νοσηλεία ή διακομιδή προσώπου.

“Ουδέποτε κανένας από το Νοσοκομείο Σύρου, δεν θα πάρει τηλέφωνο συγγενή, στον οποίον θα ζητήσει χρήματα για να συνεχιστεί νοσηλεία ή διακομιδή. Για τον μοναδικό λόγο που θα καλούσε το Νοσοκομείο Σύρου συγγενείς είναι για να έρθουν προς το Νοσοκομείο. Ποτέ κανένας από το Νοσοκομείο δεν υπάρχει περίπτωση να καλέσει και να ζητήσει χρήματα”, ανέφερε σε απόλυτο τόνο ο Νικόλαος Ρούσας, γνωστοποιώντας, μάλιστα, και τον τηλεφωνικό αριθμό του Νοσοκομείου, στον οποίο μπορούν να καλούν οι πολίτες για να διαπιστώνουν αν μεταφέρθηκε εκτάκτως συγγενείς τους στο Βαρδάκειο και Πρώιο.

“Παρακαλώ πολύ όποιος και αν ακούσει κάτι τέτοιο, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να καλέσει στον αριθμό του Νοσοκομείου (22813 60703), ώστε να μας ενημερώσει άμεσα και να του δώσουμε όποιες πληροφορίες θέλει, για τον πιθανό αναφερόμενο ασθενή, αν υπάρχει εδώ μέσα”, σημείωσε ο κ. Ρούσας, λέγοντας τέλος πως, φυσικά αυτονόητο είναι πως όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει καταγγελία  στην Αστυνομία.

Ερευνά την υπόθεση η Αστυνομία

Σε συνέχεια των πληροφοριών που δέχθηκε το Τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομίας στη Σύρο, προχωρά μεθοδικά από χθες την έρευνά του για τον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος με σκοπό την εξάρθρωσή του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξουν νεότερες εξελίξεις ή και συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται με όλον αυτό τον κύκλο προσπάθειας εξαπάτησης πολιτών στη Σύρο.