Το κύκλωμα δρούσε σε όλη την Ελλάδα και δύο μέλη του συνελήφθησαν στη Λάρισα

Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε εξαπατήσει Συριανή με λεία 50.000 ευρώ

Τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους με πρόσχημα τραυματισμό συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα

Τα πλοκάμια της ανά την επικράτεια είχε εξαπλώσει σπείρα, η οποία εξαπατούσε τηλεφωνικά ηλικιωμένους με το προσφιλές, πλέον, πρόσχημα του τραυματισμένου συγγενούς τους σε τροχαίο ατύχημα, ζητώντας τους υψηλά χρηματικά ποσά, παριστάνοντας γιατρούς ή προσωπικό νοσοκομείου.

Μεταξύ των θυμάτων του κυκλώματος, ήταν και μία ηλικιωμένη από τη Σύρο, η οποία στις 31 Ιουλίου δέχτηκε τηλεφώνημα για τραυματισμό συγγενικού της προσώπου, αποσπώντας της το ποσό των 50.000 ευρώ.

Η δράση της συγκεκριμένης σπείρας, ωστόσο, έλαβε τέλος το βράδυ της Τετάρτης, όταν και συνελήφθησαν δύο μέλη της, μία Ουκρανή και ένας Έλληνας φίλος της, σε περιοχή της Λάρισας και αφού πρώτα είχαν καταφέρει να πάρουν το ποσό των 250 ευρώ και τιμαλφή από ηλικιωμένη στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, μετά τη σύλληψη των δύο μελών της σπείρας, η ηλικιωμένη από τη Σύρο, κλήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, όπου σε φωτογραφίες αναγνώρισε την Ουκρανή, η οποία και της απέσπασε το παραπάνω χρηματικό ποσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχει εξακριβωθεί η εμπλοκή του συγκεκριμένου κυκλώματος σε τρεις απάτες σε Σύρο, Κεφαλονιά και Φλώρινα, με συνολική λεία πάνω από 73.000 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις.

Πως δρούσε η σπείρα και πως εντοπίστηκε από τις αστυνομικές Αρχές

Οι δύο συλληφθέντες, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, φέρεται να είχαν τον ρόλο του «εισπράκτορα», έχοντας αποσπάσει το συνολικό ποσό των 73.300 ευρώ σε τρεις περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης.

Όλα άρχισαν το μεσημέρι της 1η Οκτώβρη, όταν η γυναίκα από την Ουκρανία μετέβη με αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο φίλος της, σε περιοχή των Ιωαννίνων και παρέλαβε από ηλικιωμένη το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ και τιμαλφή.

Νωρίτερα, άγνωστος συνεργός τους είχε τηλεφωνήσει στην ηλικιωμένη παριστάνοντας τον νοσοκομειακό ιατρό και ζήτησε αρχικά το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ, για δήθεν χειρουργική επέμβαση, στην οποία έπρεπε να υποβληθεί η κόρη της, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος.

Μετά από μεθοδικές ενέργειες, οι αστυνομικοί κατάφεραν το βράδυ της Τετάρτης να εντοπίσουν τους κατηγορούμενους στην πόλη της Λάρισας και να τους συλλάβουν. Από την προανάκριση διακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες δρούσαν ως μέλη συμμορίας, η οποία δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ οι ίδιοι ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή των χρημάτων από τους εξαπατημένους πολίτες.

Επίσης, προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες εμπλέκονται σε τρεις ακόμα περιπτώσεις απάτης, κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιρού, στη Σύρο, με λεία 50.000 ευρώ, στην Κεφαλονιά με λεία 16.000 ευρώ και στη Φλώρινα με 7.300 ευρώ, ποσά τα οποία απέσπασαν από ηλικιωμένες γυναίκες.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο του συλληφθέντα, ως μέσο διευκόλυνσης των πράξεών τους, ένας σουγιάς που κατείχε και το ποσό των 400 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, με τις κατηγορίες των αδικημάτων της «συμμορίας» και «απάτης από κοινού», ενώ επιπλέον ο άνδρας κατηγορείται και για παραβάσεις περί όπλων.

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ανακάλυψη της ταυτότητας των συνεργών τους και τυχόν εμπλοκής τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις συνεχίζεται.

Πως έδρασε το κύκλωμα στη Σύρο

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, το συγκεκριμένο κύκλωμα έφτασε και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έχοντας ως στόχο να εξαπατήσει μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ανθρώπων, εκμεταλλευόμενο και την αυξημένη τουριστική κίνηση της εποχής.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις 31 Ιουλίου, συνολικά 21 άτομα είχαν βρεθεί στα Επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, αναζητώντας συγγενικά τους πρόσωπα, που δήθεν είχαν πέσει θύματα τροχαίου ατυχήματος, μετά από τηλεφωνικές κλήσεις που είχαν δεχτεί από τα μέλη της σπείρας.

Μάλιστα, η δράση του κυκλώματος έδειχνε άκρως στοχευμένη και οργανωμένη, αφού το εντυπωσιακό ήταν πως γνώριζαν άριστα στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση όσων καλούσαν στο τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα, όταν καλούσαν  ηλικιωμένους, προσποιούνταν πως ήταν τα παιδιά τους ή κάποιο άτομο, νοσηλευτής ή ιατρός από το Νοσοκομείο, ζητώντας χρήματα για να προχωρήσει η νοσηλεία, αφού, μάλιστα, συνήθως μιλούσαν για τραυματισμό από κάποιο ατύχημα.

Επίσης, ζητούσαν η καταβολή των χρημάτων να γίνει στο… χέρι και συγκεκριμένα, σε άτομο του κυκλώματος που περίμενε έξω από το σπίτι του προσώπου που δέχθηκε το τηλεφώνημα.

Δυστυχώς, από τη δράση τους θύμα έπεσε μία ηλικιωμένη από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 50.000 ευρώ.

Τα παραπάνω, μάλιστα, είχε περιγράψει στην εφημερίδα και ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκος Ρούσας, ο οποίος ερωτηθείς είχε μιλήσει για τις ενέργειες της διοίκησης, μετά τα εν λόγω περιστατικά.

“Το πρωί κατά τις 9 (σ.σ. χθες), με ενημέρωσε η διευθύνουσα του Νοσοκομείου ότι υπάρχουν παραπάνω από δύο περιστατικά, τα οποία έπεσαν στην αντίληψή μας, γιατί πήραν ενοχλημένοι άνθρωποι προς το Νοσοκομείο, λέγοντας πως κάποιος από το Νοσοκομείο πήρε τηλέφωνο για να τους ζητήσει χρήματα για να προχωρήσει σε χειρουργείο κάποιος συγγενής τους που είναι πολύ άσχημα. Άμεσα δηλώσαμε το όλο περιστατικό στην Αστυνομία, η οποία πήρε την καταγγελία για να ακολουθήσει μετά τη δική της οδό”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσας.

Περιγράφοντας, μάλιστα, ποιο είναι το πρόσχημα που συνήθως αναφέρουν για να αποσπάσουν χρήματα, ο κ. Ρούσας είχε τονίσει πως του γνωστοποιήθηκε ότι “καλούσαν τηλεφωνικά συγγενείς και προσποιούνταν την κόρη. Έλεγαν πως δεν είναι πολύ καλά και προκειμένου να μπει για χειρουργείο, χρειάζεται χρήματα άμεσα. Μάλιστα, τους έλεγαν να δώσουν χρήματα σε άνθρωπο που ήταν έξω από το σπίτι τους”.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου είχε επιβεβαιώσει, τότε, και την απάτη σε βάρος της ηλικιωμένης, λέγοντας ότι “υπάρχει και ένα περιστατικό με εργαζόμενο του Νοσοκομείου, που απέσπασαν χρήματα από ηλικιωμένη γυναίκα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηλικιωμένη διέμενε εκτός Ερμούπολης, κάτι που θα δυσχέραινε την άμεση μετακίνησή της στο Νοσοκομείο για να διαπιστώσει αν το παιδί της όντως είχε τραυματιστεί.

“Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν στα Επείγοντα σήμερα. Μιλάμε για 21 άτομα που έφθασαν στα Επείγοντα. Προφανώς είναι άτομα που επειδή δεν έχουν μία μεγάλη ηλικία μπορούν να έρθουν. Σε αυτή την περίπτωση, ευτυχώς, δεν απέσπασαν χρήματα οι επιτήδειοι. Βέβαια, το σοκ των συγγενών είναι μεγάλο”, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Τέλος, στις δηλώσεις του, ο κ,. Ρούσσας είχε κάνει σαφές προς τους πολίτες πως θα έπρεπε  να έχουν υψηλά αντανακλαστικά, διευκρινίζοντας πως, από το Νοσοκομείο, ποτέ και κανένας εργαζόμενος από οποιαδήποτε θέση, δεν θα ζητούσε χρήματα για νοσηλεία ή διακομιδή προσώπου.