Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία

Η αξία της μετάδοσης του κηρύγματος του Ιησού Χριστού

“Για τη σημερινή Κυριακή η Εκκλησία μας προτείνει για μελέτη την αρχή του Ευαγγελίου Κατά Μάρκον” αναφέρει ο π. Γιάννης Μαραγκός, μεταφέροντας τον Λόγο του Κυρίου της Καθολικής Εκκλησίας, μέσω της διαδικτυακής παρουσίας του.

Κατά την εισαγωγή του και περιγράφοντας αρχικά το ιστορικό πλαίσιο όσων θα πει, σημειώνει, “Τα πρώτα σαράντα χρόνια μετά τη γέννηση και την ανάσταση του Σωτήρα ό,τι αφορούσε τη ζωή και τη διδασκαλία του, οι μαθητές του τα μετέδιδαν όπως ήταν φυσικά προφορικά. Με το πέρασμα του χρόνου υπήρξαν μερικές μικρές συλλογές γύρω από θαύματα, από το τί είπε ο Ιησούς Χριστός για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν, τί είπε για την βασιλεία του Θεού, για τη νηστεία ή τις διαμάχες του ,με τους Φαρισαίους. Στην αρχή αυτά προφορικά, αλλά αργότερα τυπώθηκαν ή μάλλον καταγράφηκαν σε χειρόγραφα. Είτε στα ρωμαϊκά που ήταν η καθομιλουμένη των Ιουδαίων, είτε στην ελληνιστική κοινή διάλεκτο. Η ίδια η κοινότητα παρόλο το ζήλο της και τη χαρά της για την Ανάσταση του Σωτήρα, είχε και προβλήματα εξωτερικά από τους διωγμούς των Ρωμαίων ή και των ίδιων των Εβραίων και μέσα στο εσωτερικό της, οι διαμάχες δεν έλλειπαν γιατί παρανοήσεις για το κήρυγμα του Χριστού πάντοτε είναι δυνατόν να υπάρχουν.

Για παράδειγμα ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, μερικοί από τους μαθητές του είχαν γίνει ένθερμοι υποστηρικτές του Χριστού και διερωτώνταν ποιος ήταν ο ρόλος του; Ποιά ήταν η αξία του κηρύγματός του; Τί θέση έχει μέσα σε αυτή την καινούργια κοινότητα στην οποία και οι ίδιοι ζουν; Κάποιοι ήθελαν να μάθουν ποια ήταν και η χρονολογική σειρά των γεγονότων τη; ζωής του Ιησού Χριστού; Αυτό είναι το πλαίσιο... Ο Άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν εκείνος που πρώτος πήρε την πρωτοβουλία από τις ήδη υπάρχουσες συλλογές και αφηγήσεις να συντάξει μία αφήγηση της ζωής του Ιησού Χριστού”.