Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

"Ήρθε ο Ιησούς κι έδωσε την εντολή της αγάπης, της ισότητας, της αδελφοσύνης"

  • Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου, 2015 - 10:38

Αφιερωμένη στη σπουδαιότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τη Γέννηση του Ιησού είναι η σημερινή διαδικτυακή εκπομπή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, το περιεχόμενο της οποίας μεταφέρει τα χαρμόσυνα μηνύματα της ημέρας.

Στο ραντεβού της με τους πιστούς, η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, κα Αλεξάνδρα Φετουρή αναφέρει μεταξύ άλλων: “Χριστούγεννα. Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ο δημιουργός, ο εξουσιαστής του Σύμπαντος γίνεται ένας ταπεινός άνθρωπος και κατεβαίνει κάτω στη γη. Πώς να το εξηγήσεις αυτό το μυστήριο της ενσαρκώσεώς του. Το πιο αγαπημένο όνομα μέσα στον κόσμο. Αγάπησε, παρηγόρησε, χαροποίησε αναρίθμητες ψυχές μέσα στους αιώνες. Ιησούς, το αγιότερο πρόσωπο της Ιστορίας μας. Ιησούς, το υπέρ παν όνομα. Σε αυτό το όνομα πρέπει να γονατίσουμε όλοι μπροστά. Ποιο όνομα αγαπήθηκε περισσότερο από τον Ιησού, που σε αυτό το όνομα θυσιάστηκαν εκατομμύρια μάρτυρες. Το όνομα αυτό ηλεκτρίζει πάντα τις καρδιές των ανθρώπων. Αυτό το όνομα κήρυξαν οι Απόστολοι.

Γεννήθηκε ο βασιλιάς του ουρανού. Η παρουσία του στη γη είναι το μεγαλύτερο ορόσημο. Χώρισε στα δύο την ανθρώπινη ιστορία. Πριν και μετά Χριστό. Αυτό το μεγάλο γεγονός, γιορτάζει κάθε χρόνο η Εκκλησία μας. Γεννήθηκε σε έναν στάβλο, άσημος, χωρίς το όνομα και χωρίς καμία στρατιωτική ή πολιτική δύναμη να τον περιβάλει. Αυτό το άσημο μωρό άλλαξε την ιστορία.

Δεν πρέπει να μας προβληματίζει ώστε να εξετάσουμε, πώς ακριβώς έγινε αυτό και να πιστέψουμε σε αυτό το μεγάλο θαύμα; Άγια Νύχτα, ξεχωριστή. Φέρνει ένα ουράνιο μήνυμα. Κατέβηκε ο Θεός κάτω στη γη για να ενωθεί με τον άνθρωπο. Δεν είναι καταπληκτικό αυτό; Ο Ιησούς υπήρξε η προσδοκία όλων των ανθρώπων πάνω στη γη. Ήτανε η γλυκιά απαντοχή του. Η οποία άρχισε να διαδίδεται σε όλη τη γη. Δεν ήταν μόνον για τους Εβραίους αυτή η απαντοχή. Άρχισε να μπαίνει σε όλους τους λαούς. Και οι λαοί διαμόρφωναν αυτήν την προσδοκία, ανάλογα με το πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο που είχαν. (...)

Ήρθε ο Χριστός κι έδωσε την καινούργια εντολή, αυτήν της αγάπης, της ισότητας, της αδελφοσύνης. Κοίταξε τους ανθρώπους στα μάτια, αυτούς τους φοβισμένους ανθρώπους και τους είπε ότι είναι μοναδικοί επάνω στη γη. Ότι είναι οι εκλεκτοί της δημιουργίας του Θεού. Ότι είναι όλοι παιδιά του επουράνιου αυτού πατέρα. Χωρίς καμία εξαίρεση (...).

Η προσδοκία εκπληρώθηκε. Ο Χριστός επιστρατεύθηκε για να δώσει μία ιστορική μάχη. Την απελευθέρωση του ανθρώπου από τον φόβο του θανάτου, από την ανισότητα, από την αδικία.