Το παλιό υποχωρεί, το νέο αρχίζει να πορεύεται.

  • Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2016 - 12:20

Για τον συμβολισμό των πράξεων και των λόγων του Ιησού, στην πρώτη του δημόσια επίδειξη της θεϊκής του φύσης, κατά το μυστήριο του Γάμου της Κανά, όταν μετέτρεψε το νερό σε κρασί, μιλά σήμερα ο πατέρας Γιάννης Μαραγκός.

Όπως εξηγεί, τίποτα από όσα καταγράφει στο Ευαγγέλιο, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, δεν είναι τυχαίο. Το «θαύμα», ή πιο σωστά, όπως το θέτει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, το «σημείο», του Γάμου της Κανά, συμβολίζει τη μετάβαση από το παλαιό, στο νέο. Τη μετάβαση από την Παλαιά Διαθήκη, στην Καινή. Από τον Νόμο, γραμμένο σε πέτρες, στον Νόμο, γραμμένο στην καρδιά του ανθρώπου.

Με την συμβολική του αυτή πράξη, ο Ιησούς αποκαλύπτει τη θεϊκή του υπόσταση στους μαθητές του, η οποία θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μετέπειτα. Όπως τονίζει ο π. Γιάννης, «άρχισαν να βλέπουν κάτι καινούριο, που εισβάλλει στη ζωή τους».

«Ακριβώς αυτό είναι η πίστη. Το πέρασμα από μία παλιά ζωή, σε μία νέα, ποιοτικά ανώτερη. Είναι μία στροφή που κάνει κάποιος επειδή εμπιστεύεται τον Ιησού. Επειδή εκτίμησε τη Μαρτυρία της ζωής Του. Από τη γέννησή Του μέχρι την Ανάσταση. Συνάμα, δηλώνει τη διάθεσή του, να τον ακολουθήσει σε αυτή τη νέα ζωή. Και όχι μόνο να τον ακολουθήσει, αλλά και να ταυτιστεί μαζί του, ούτως ώστε να έχει και ο ίδιος την ίδια – θα λέγαμε – τύχη με τον Ιησού, την Ανάσταση. Αλλά, για να συμβούν όλα αυτά, όπως η Μαρία, η μητέρα του Ιησού, υπέδειξε στους υπηρέτες, πρέπει να κάνουμε ό,τι μας πει. Προσοχή, όμως. Όχι να σκύψουμε το κεφάλι και να υποταγούμε. Να έχουμε ψηλά το κεφάλι, να ακούμε, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, να δούμε τι στη ζωή μας επηρεάζεται, να πάρουμε τις αποφάσεις μας και να ζήσουμε κατά συνέπεια.