Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία

“Η αναγγελία που μεταμορφώνει τον κόσμο”

  • Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, 2016 - 10:32

"Έχουμε αφήσει τον Ιησού να περιοδεύει και να κηρύττει στη Γαλιλαία, να τον ακολουθούν οι μαθητές του κι ένα μεγάλο ποικιλόμορφο πλήθος ευκαιριακών ακροατών, είτε αυτοί είναι περίεργοι Ιουδαίοι της Γαλιλαίας, είτε των γύρω περιοχών. Τον ακολουθούσαν γιατί ο λόγος του ήταν πάντοτε προσωπικός, άμεσος, δυνατός και ο ακροατής αισθανόταν ότι ήταν μέρος των λεγομένων και των δρωμένων. Στη σημερινή περικοπή ο Ευαγγελιστής Λουκάς, μας παρουσιάζει μία εκδοχή των μακαρισμών” αναφέρει αρχικά ο π. Γιάννης Μαραγκός στο διαδικτυακό μήνυμά του σήμερα, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης με τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας για τον Λόγο του Κυρίου.

Εστιάζοντας στην ευτυχία και τη δυστυχία καθώς επίσης και στο ζήτημα ποιόν θεωρούν ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο οι άνθρωποι αλλά και ο Ιησούς Χριστός, συνεχίζει, αναφέροντας πως, “(...) Ακούγοντας ή διαβάζοντας τη σημερινή περικοπή τα λόγια του Ευαγγελιστή μας περιγράφουν την ευτυχία να έρχεται από καταστάσεις που εμείς κάθε άλλο παρά ευτυχισμένες θα τις λέγαμε. Ευτυχισμένοι είναι οι φτωχοί, είναι εκείνοι που κλαίνε, εκείνοι που πεινάνε, εκείνοι που καταδιώκονται, ενώ δηλώνει ότι είναι προορισμένοι για τη δυστυχία, εκείνοι που εμείς τους λογίζουμε ευτυχισμένους. Ακούγοντας λοιπόν με προσοχή την ευαγγελική περικοπή, ας προσέξουμε αν οι κοινωνικές ομάδες που εμείς λογίζουμε ως δυστυχισμένες, τις εκλαμβάνει κι ως δυστυχισμένες ο Ιησούς και όσες εμείς λογίζουμε ως ευτυχισμένες, τις εκλαμβάνει και ως ευτυχισμένες. (...)”.

Προχωρώντας στη σχετική περικοπή, συνεχίζει λέγοντας: “Ο Ιησούς με τους μαθητές του κατέβηκε από το βουνό, όπου είχε αποσυρθεί για να προσευχηθεί και στάθηκε σε μία πεδιάδα. Ένα μεγάλο πλήθος μαθητών, καθώς και πολύς λαός από όλη την Ιουδαία και την Ιερουσαλήμ και τις παραλιακές πόλεις της Τύρου και της Σιδώνας είχαν συναχθεί. Τότε ο Ιησούς στράφηκε προς τους μαθητές του και τους είπε: “Μακάριοι εσείς οι φτωχοί γιατί δική σας είναι η βασιλεία του Θεού, μακάριοι εσείς που τώρα πεινάτε γιατί θα σας χορτάσει ο Θεός, μακάριοι εσείς που τώρα κλαίτε γιατί αύριο θα χαρείτε. Μακάριοι είστε όταν σας μισήσουν οι άνθρωποι και σας διώξουν από τις συναγωγές και σας χλευάσουν και δυσφημίσουν το όνομά σας εξαιτίας του Υιού του Ανθρώπου. Χαρείτε όταν συμβούν όλα αυτά και αποσκιρτήστε καθώς ο Θεός θα σας ανταμείψει στους ουρανούς. (...)”.