"Η πίστη είναι ένα δώρο του Θεού"

Για την σημασία της ευσπλαχνίας προς το συνάνθρωπο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την οποία πρέπει να δείχνουν οι Χριστιανοί, όπως ακριβώς ο Πατέρας και Θεός τους, μιλά σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν, ένας Ρωμαίος Εκατόνταρχος στέλνει μήνυμα στον Ιησού, ώστε να θεραπεύσει τον δούλο του, που αγαπούσε πολύ και ο οποίος βρισκόταν πολύ άρρωστος. Ο Ιησούς, συνοδευόμενος από τους μαθητές του, αλλά και πλήθος κόσμου που τον ακολουθούσε, κατευθυνόταν προς το σπίτι του Εκατόνταρχου, όταν φίλοι του Ρωμαίου Τον βρήκαν, μεταφέροντάς του το μήνυμά του, ότι δεν ήταν άξιος να Τον υποδεχτεί στην οικία του, αλλά ο Κύριος, θα μπορούσε με μία του λέξη, να θεραπεύσει το δούλο, καθώς είχε αυτή την εξουσία, όπως ο Ρωμαίος είχε εξουσία πάνω στους στρατιώτες του.

Οι φίλοι του Εκατόνταρχου γυρίζοντας σπίτι, βρήκαν τον δούλο θεραπευμένο, αφού ο Ιησούς, αψηφώντας τους κανόνες της θρησκείας, εισάκουσε την έκκληση ενός αλλόθρησκου, που όμως πίστεψε σε εκείνον και αναγνώρισε την Θεϊκή του υπόσταση και εξουσία.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης, «μαθητής του Χριστού, είναι κάποιος, όπως ο Εκατόνταρχος. Που πιστεύει και εμπιστεύεται τη δύναμη του Λόγου του Ιησού, που στην ουσία είναι ο Λόγος του Θεού και στην αποτελεσματικότητα αυτού του Λόγου, όταν τον κάνει δεκτό. Πώς ο Εκατόνταρχος κατέληξε στην πεποίθηση ότι ο Ιησούς μπορεί να κάνει αυτό που ζητούσε; Όπως και εμείς. Είχε ακούσει για τον Ιησού Χριστό, είχε στοχαστεί πάνω στη διδασκαλία του, και κατέληξε να Τον παραδεχτεί, να Τον πιστέψει, να Τον εμπιστευτεί, να ζητήσει την επέμβασή Του. Η πίστη, λοιπόν, είναι ένα δώρο του Θεού, που δίνει τα σημεία της παρουσίας Του και της ενέργειάς Του μέσα στην ανθρώπινη ιστορία και αυτά τα σημεία που δίνει είναι τέτοια, που μπορεί ο καλοπροαίρετος άνθρωπος να τα δεχτεί».