Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Στο “κατώφλι” της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

  • Σάββατο, 12 Μαρτίου, 2016 - 06:30

Αναφορικά με τη σπουδαία περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας προετοιμάζει η Εκκλησία με την Κυριακή της Τυρινής να αποτελεί το σημείο εισόδου σε αυτήν.

Για τα σημαντική μηνύματα που εκπέμπει η θρησκευτική μας παράδοση μιλά η υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, κα Αλεξάνδρα Φετουρή μέσω της σημερινής διαδικτυακής παρουσίας της στο web tv στο πλαίσιο των Μηνυμάτων Πίστεως που απευθύνει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου στους πιστούς.

“Κυριακή της Τυρινής. Είναι η τελευταία του πρώτου μέρους του Τριωδίου. Είναι μία Κυριακή με πάρα πολλά μηνύματα, σωστικά μηνύματα και την άλλη ημέρα, την Καθαρή Δευτέρα οπότε και αρχίζει η μεγάλη Τεσσαρακοστή, που είναι το δεύτερο μέρος του Τριωδίου, το μεγαλύτερο και το ουσιαστικότερο. Ας ευχηθούμε λοιπόν “Καλή Σαρακοστή”.

Είναι μία πορεία προς το Πάσχα, ένα πνευματικό ταξίδι όπως έχουμε αναφέρει, αλλά όταν κανείς ξεκινά για ένα ταξίδι πρέπει οπωσδήποτε να ξέρει και ποιός είναι ο προορισμός του. Αυτό συμβαίνει με το ταξίδι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ο προορισμός είναι να φτάσουμε στο Πάσχα.

Αλήθεια έχουμε φανταστεί τί είναι η γιορτή του Πάσχα; Είναι η εορτή των εορτών αλλά δεν είναι μία επέτειος. Είναι μία πραγματική αποκάλυψη που προσπαθούμε να την ανανεώσουμε κάθε χρόνο. Είναι ανάγκη να αρχίσουμε να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, να καταλάβουμε τί είναι η Ανάσταση του Χριστού και ακριβώς τί είναι αυτό που συνδέει τώρα τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή με το Πάσχα. Είναι συνδεδεμένα και τα δύο αυτά.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι εκείνη που θα μας δώσει τη δύναμη να καταλάβουμε την Αποκάλυψη για τη Χριστιανική μας πίστη, την ουσία του Πάσχα. Μας αποκαλύπτεται η νέα ζωή, η οποία πριν από 2.000 περίπου χρόνια ανέτειλε μέσα από τον πανάγιο τάφο και προσφέρθηκε σε όλους εμάς, σε όσους πιστεύουμε πραγματικά στο Θεό. Γι αυτό οι Χριστιανοί πανηγυρίζουν μεγαλόπρεπα αυτή τη γιορτή, καθώς ο κάθε ένας έχει πάρει το δώρο αυτής της νέας ζωής. Και παίρνει τη δύναμη, να μπορέσει να την αποδεχτεί και να μπορέσει να τη ζήσει αυτή τη νέα ζωή. Είναι πραγματικά ένα δώρο που ριζικά αλλάζει τη διάθεση του ανθρώπου και βλέπει τα πράγματα πολύ διαφορετικά ενώ αντιμετωπίζει πολύ καλύτερα κι αυτόν τον θάνατο. Κι αυτό επειδή ο Χριστός άλλαξε τη φύση του θανάτου και την έκανε ένα πέρασμα, την έκανε μία διάβαση. Αν αυτό το πιστέψουμε και το αναγνωρίσουμε, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το Πάσχα χρειάζεται να συνδέεται με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Τότε θα καταλάβουμε γιατί αυτή η λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας μας και όλος ο κύκλος της ακολουθίας που γίνεται είναι και πυκνότερος και κατανυκτικότερος. Υπάρχει μόνο και μόνο για να μας βοηθήσει να βρούμε ξανά το όραμα και τη γεύση αυτής της νέας ζωής. (...)”.